Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-visszatekintő: Zidane fejelése elhomályosította az olaszok negyedik vb-címét – 2006

Cikksorozatunkban a futballtörténelem eddig megrendezett világbajnokságait vesszük sorra. 2006-ban Németország rendezhette a tornát, ám hiába volt az egyik legerősebb a keretük, ott volt még Franciaország és Olaszország is, végül az utóbbi emelhette magasba, immáron negyedik trófeáját. 

maxresdefault

Negyedik vb-trófeáját ünnepli az olasz válogatott (Forrás: fifa.com)

A 2006-os világbajnokság rendezési jogát Németország kapta meg Dél-Afrika, Marokkó és Anglia előtt. Ez volt az első alkalom, hogy a németek tornát szervezhettek.

A selejtezőkben 199 ország válogatottja vett részt. A 32 helyre a házigazda Németország automatikusan kvalifikálta magát, ám a címvédőnek, ettől a tornától kezdve selejteznie kellett. A maradék 32 helyre végül 13 európai, 4 dél-amerikai, 4 ázsiai, 4 afrikai, 4 észak-, és közép-amerikai és 1 óceániai válogatott került be. Először jutott ki világbajnokságra Angola, Elefántcsontpart, Ghána, Togo, Trinidad és Tobago, illetve Ukrajna, Csehország és Szerbia és Montenegró, akik független államként először szerepeltek a sorozatban. 1982 óta először mind a hat szövetségből képviseltette magát legalább egy válogatott, miután 1974 után Ausztráliának is sikerült kvalifikálnia magát. Több csapatnak viszont nem sikerült bejutnia a végső tornára: nem volt ott a 2002-es bronzérmes Törökország, ahogy a negyeddöntős Szenegál sem, de nem sikerült a selejtező a 2004-es Eb-győztes Görögországnak, ahogy Kínának, Perunak és Egyiptomnak sem.

A 2006-os vb kabalái Goleo és Pille ” voltak. Goleo egy oroszlán volt, aki egy német válogatott mezt viselt 06-os mezszámmal, Pille pedig a társa, egy focilabda volt.

A torna lebonyolítási rendszere nem változott, egyedül a sárga és piros lapok utáni eltiltásokat rögzítették: a piros lap automatikus eltiltást jelentett a következő mérkőzésről, ami ugyanúgy érvényes két különböző meccsen szerzett sárga lap után is. Az egyenes kieséses szakaszra azonban a sárga lapok törlődtek, ám ez nem vonatkozik arra, ha egy játékos az utolsó csoportmérkőzésen kapja meg a második sárgáját, mert akkor a nyolcaddöntőt ki kellett hagynia. Emellett megszüntették az Aranygól-szabályt, így döntetlennél kétszer 15 perc hosszabbítás következett, és ha itt sem dőlt el a továbbjutás kérdése, büntetőpárbajoztak a csapatok.

A nyitómérkőzést Németország és Costa Rica játszotta 2006. június 9-én, amely 4-2-es eredménnyel végződött, ezzel pedig a leggólgazdagabb nyitómeccs lett a tornák történetében. Az A-csoportban Ecuador legyőzte dél-amerikai társát és Lengyelországot is, egyedül a németeket nem tudták megverni, ezzel a második helyen mentek tovább a házigazda mögött. A B-csoportban Anglia annak ellenére, hogy döntetlenezett a svédekkel, meg tudta szerezni az első helyet előlük, míg Paraguaynak és Trinidad és Tobagónak búcsúznia kellett a tornától. A C-csoportban Argentína és Hollandia már egy csoportmeccsel a vége előtt továbbjutottak a nyolcaddöntőbe, mivel Elefántcsontpart, illetve Szerbia és Montenegró nem bizonyult ellenfélnek a számukra. Lionel Messi ebben az évben debütált a vb-n, ráadásul mint az argentin válogatott történetének legfiatalabb játékosa. A D-csoportban a 2004-es Eb-ezüstérmes Portugália száz százalékkos eredménnyel jutott tovább, megelőzve Mexikót, illetve legyőzve Angolát és Iránt. Ez volt Cristiano Ronaldo első világbajnoksága is. Az E-csoportban Olaszországon csak az Egyesült Államok fogott ki egy döntetlennel, akik viszont csoportutolsóként estek ki. Ghána azonban meglepetésre megszerezte a második helyet Csehország előtt. Az F-csoportban Brazília egyszer sem hibázott, mögötte pedig jócskán lemaradva Ausztrália jutott tovább, legyőzve Horvátországot és Japánt is. A G-csoportban Franciaország csak a második helyet szerezte meg, Svájc pedig magabiztosan az első helyen jutott tovább, míg a négy évvel ezelőtti negyedik helyezett Dél-Korea, illetve Togo kiesett. A H-csoportban Spanyolország minden meccsét megnyerte, Ukrajna második lett, Tunézia és Szaúd-Arábia pedig búcsúztak.

5a4e0ca6cdfa76b54d870d47dce844c9

A világbajnokságok laprekordját tartó Portugália – Hollandia találkozó (Forrás: news.com.au)

nyolcaddöntőben Brazília nagyon könnyen győzte le Ghánát, ahogy Németország is Svédországot. Anglia David Beckham egyetlen góljával nyert Ecuador ellen, míg Olaszország Francesco Totti 90+5. perces büntetőjével jutott tovább Ausztrália ellen. Svájc egy 0-0-ás döntetlent játszott Ukrajnával, majd tizenegyespárbajra került sor, ám a svájciak egy büntetőt sem tudtak belőni, és ráadásul úgy estek ki, hogy egyetlen gólt sem kaptak a világbajnokság során. Argentína egy nagyon izgalmas mérkőzést játszott Mexikó ellen, amit a kétszeres bajnok csak a hosszabbításban tudott megnyerni. Spanyolország nagyon csúnyán kikapott Franciaország ellen, így kiestek a sorozatból. A Portugália – Hollandia mérkőzésen egy érdekes rekord is megdőlt: Valentin Ivanov orosz játékvezető 16 sárga és 4 piros lapot osztott ki a mérkőzésen, ami azóta is a legtöbb a vb-k történetében, és sokszor csak “nürnbergi csataként” emlegetik a találkozót. A portugálok egyébként a 23. percben Maniche találatával megszerezték a vezetést, és ezt próbálták tartani a végsőkig, ami végül sikerült is nekik.

negyeddöntőben Németország és Argentína a rendes játék idő után 1-1-es eredménnyel állt, ami a hosszabbítás végére sem változott meg. A tizenegyespárbajban a németek mentek tovább 4-2-vel, az argentinok pedig kiestek úgy, hogy történetük első vereségét szenvedték el egy büntetőpárbajban a vb-n. Anglia Portugáliával találkozott, ahol egy gólnélküli döntetlen után szintén hosszabbítás, majd a büntetők következtek, még úgy is, hogy a 62. percben Wayne Rooney-t kiállították. A tizenegyespárbajt végül a portugálok nyerték 1-3-ra, ezzel pedig 40 év után ismét az elődöntőben találták magukat. Olaszország nagyon könnyen, 3-0-ra győzte le Ukrajnát, míg Franciaország Thierry Henry góljával megnyerte a Brazília elleni párharcot. A dél-amerikaiak az egész mérkőzésen csak egyszer találták el a kaput.

Az elődöntőben Olaszország 90 percig csak egy 0-0-ás döntetlent tudott játszani Németországgal, ám a hosszabbításban Grosso és Del Piero góljával bejutottak a döntőbe. Franciaország megszenvedett Portugáliával, de végül egy Zidane által értékesített büntető elég volt ahhoz, hogy ismét finalisták legyenek.

bronzmérkőzésen Németország és Portugália találkozott egymással, ahol a németek nagyon simán győzték le, az egész tornán nagyon kevés gólt szerző portugálokat, akik viszont ezzel az eredménnyel is elégedettek lehettek, hiszen hosszú évekig a csoportkörből alig tudtak továbbjutni.

A döntőt 2006. július 9-én játszották Berlinben az Olimpia stadionban 69 ezer néző előtt. A játék nem hagyott maradandó nyomot az emberekben, inkább a hosszabbításban történtekre emlékszik ma is mindenki. A 7. percben a franciák kaptak egy máig vitatott tizenegyest, amit Zinedine Zidane értékesített egy elég érdekes módon, mivel a labda először a felsőlécet találta el, majd onnan pattant be a gólvonal mögé, majd vissza a felsőlécre, onnan pedig a kapus, Gigi Buffon elé. Az olaszok a 19. percben egyenlítettek, amikor Andrea Pirlo szöglete után Marco Materazzi fejelt a hálóba. A két gólszerző később is főszereplővé vált. A 90. percben is 1-1 volt az állás, így hosszabbítás következett. 1200px-2006_FIFA_World_Cup.svgMiután a csapatok már egy ideje a pályán voltak, Zidane Materazzi elé állt, majd mellkason fejelte, amiért azonnal kiállították, ráadásul úgy, hogy ez volt az utolsó vb szereplése. Később kiderült, hogy az olasz játékos Zidane nővérére tett utalásokat, a francia pedig így akart “törleszteni”. A játék végül tizenegyespárbajba torkollott, amit az olaszok nyertek meg 5-3-ra. Olaszország ezzel a negyedik világbajnoki címét szerezte meg, és felsorakoztak Brazília mögé. A döntő videóösszefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A torna gólkirálya a német Miroslav Klose lett 5 találattal. Ronaldo ezen a vb-n előzte meg Gerd Müllert, és a világbajnokságok legeredményesebb játékosa lett 15 találattal. Az első vb-s Messi és Ronaldo 1-1 gólt szerzett a versenyen. A torna legjobbjának járó Aranylabdát kiállítása ellenére is a francia Zinedine Zidane nyerte el. A világbajnokság legjobb kapusának járó Aranykesztyűt az olaszok hálóőre, Gianluigi Buffon kapta meg, a torna legjobb fiatal játékosának pedig a német Lukas Podolskit választották.

Az 2006-os németországi világbajnokság adatai:

Dátum: 2006. június 9. – július 9.

Győztes: Olaszország Második: Franciaország Harmadik: Németország Negyedik: Portugália

Résztvevő csapatok száma: 32

Résztvevők: Németország, Horvátország, Csehország, Anglia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Szerbia és Montenegró, Svájc, Svédország, Ukrajna, Costa Rica, Mexikó, USA, Trinidad és Tobago, Argentína, Brazília, Ecuador, Paraguay, Irán, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Tunézia, Togo, Ghána, Elefántcsontpart, Angola, Ausztrália

Házigazda: Németország

Helyszínek: 12 város: Berlin (Olimpia stadion), Dortmund (Signal Iduna Park), München (Allianz Arena), Stuttgart (Gottlieb-Daimler-Stadion), Gelsenkirchen (Veltins-Arena), Hamburg (AOL Arena), Frankfurt (Waltstadion), Köln (RheinEnergieStadion), Hannover (AWD-Arena), Lipcse (Zentralstadion), Kaiserslautern (Friz Walter Stadion), Nürnberg (EasyCredit stadion)

A torna legjobb játékosa (Aranylabda): Zinedine Zidane (Franciaország)

A torna legjobb kapusa (Aranykesztyű):  Gianluigi Buffon (Franciaország)

Gólkirály: Miroslav Klose (Németország): 5 találattal

Legjobb fiatal játékos: Lukas Podolski (Németország)

Összes nézőszám: 3.359.439 

Lejátszott meccsek száma: 64

Összesen lőtt gólok száma: 147

Gólátlag: 2,3 gól/meccs

Eddigi cikkjeink a sorozatban:

Vb-visszatekintő: mindent a világbajnokságokról 1930-tól 2014-ig

Vb-visszatekintő: a legelső világbajnokság a futball történelmében – 1930

Vb-visszatekintő: európai helyszínt kapott a második világbajnokság – 1934

Vb-visszatekintő: döntőben a magyarok, ám a címvédőt nem tudták legyőzni – 1938

Vb-visszatekintő: 12 év után ismét Dél-Amerikába ment a világbajnokság – 1950

Vb-visszatekintő: Magyarország a második döntőjét veszíti el – 1954

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958 

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958 

Vb-visszatekintő: a legagresszívabb torna a vb-k történetében – 1962

Vb-visszatekintő: a trófea visszatalált a futball hazájába – 1966

Vb-visszatekintő: háromszoros bajnok lett a brazil válogatott – 1970

Vb-visszatekintő: az NSZK állította meg a totális futballt a döntőben – 1974

Vb-visszatekintő: botrányok sorozata után első vb-címét nyerte Argentína – 1978

Vb-visszatekintő: a brazilok után új háromszoros győztes ünnepelhetett – 1982

Vb-visszatekintő: “Isten keze” segítette Argentínát második vb-címéhez – 1986

Vb-visszatekintő: a nyugat-németek revansot vettek az argentinokon – 1990

Vb-visszatekintő: Brazília ismét a világ élén – 1994

Vb-visszatekintő: Zidane vezérletével értek a csúcsra a franciák – 1998

Vb-visszatekintő: a világbajnokságok legsikeresebb csapatává vált Brazília – 2002

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Novgorod – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Volgograd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 2002 | 2006
2010 | 2014