Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-visszatekintő: a tiki-taka hozta meg Spanyolországnak az első vb-címet – 2010

Cikksorozatunkban a futballtörténelem eddig megrendezett világbajnokságait vesszük sorra. Európa után a világot is meghódította Spanyolország különleges játékstílusa, amivel megvalósították régóta áhított álmukat. 

Spain-FIFA-World-Cup-2010

Iker Casillas emeli magasba Spanyolország első vb-trófeáját (Forrás: fifa.com)

A 2010-es vb-t a Dél-afrikai Köztársaság kapta meg, így a tornát először rendezték meg az afrikai kontinensen. A FIFA rotációs rendszerének köszönhetően nyerhette el Dél-Afrika a jogot, amelyben a nemzetközi szövetség kiválaszt egy kontinenst, amelyen szeretnék megrendezni a tornát. A győztesen kívül még Egyiptom, Marokkó, illetve Tunézia és Líbia közösen pályázott.

A selejtezőkben 208 ország válogatottja csapott össze a végső tornára való bejutásért. Dél-Afrika, mint házigazda automatikusan kvalifikálta magát, ám továbbra is érvényben volt az a szabály, hogy a címvédőnek is selejteznie kell, így Olaszország is harcba szállt a bejutásért. Először szerepelt a világbajnokságon mint független állam, Szlovákia, a visszatérők közé pedig olyan csapatok tartoztak mint Észak-Korea, Algéria, Honduras és Új-Zéland. Néhány nagy vb-múlttal rendelkező válogatottnak azonban nem sikerült a kijutás, így nem szerepelt a tornán Szaúd-Arábia, Horvátország, Costa Rica, Lengyelország, Svédország és Oroszország sem. Végül 13 európai, 5 dél-amerikai, 3 észak-, és közép-amerikai, 6 afrikai, 4 ázsiai és 1 óceániai ország képviseltette magát a vb-n.

A világbajnokság kabalája “Zakumi”, egy zöld hajú leopárd volt, aki a FIFA akkori főtitkára szerint a Dél-Afrikában élő embereket szimbolizálja, illetve az ország földrajzát és gazdaságát.

A 2010-es világbajnokságon ismerte meg a világ Dél-Afrika egy jellegzetes hangszerét, a vuvuzelát. A dél-afrikai szurkolók már a 2009-es Konföderációs Kupára is magukkal vitték, és már ott sok ember ellenszenvét váltotta ki a hangszer, de a drukkerek ugyanúgy használhatták a vb-n is. Az egyszerre megszólaló vuvuzelák nagy hangzavart csaptak a stadionokban, amik ellen a tévécsatornák is tiltakoztak.

A nyitómérkőzést 2010. június 11-én játszotta Dél-Afrika és Mexikó, a végeredmény pedig 1-1 lett. Az A-csoportban Uruguay szerezte meg az első helyet, mögötte pedig Mexikó végzett. A vb-k történetében először esett ki a házigazda a csoportkörben, illetve az első fordulóban, mivel Dél-Afrika a harmadik helyet szerezte csak meg. Náluk is rosszabbul szerepelt viszont Franciaország, akik utolsóként búcsúztak a tornától. A B-csoportban Argentína száz százalékos eredménnyel ment tovább, a második helyet pedig Dél-Korea szerezte meg Görögország és Nigéria előtt. A C-csoportban az Egyesült Államok és Anglia pontegyenlőséggel álltak, ám a jobb gólkülönbség miatt az amerikaiak jutottak tovább az első helyen. A D-csoportban Németország váratlanul kikapott az utolsó helyen végzett Szerbiától 1-0-ra, ám így is megszerezték a csoportelsőséget a második Ghána előtt, míg Ausztrália kiesett. Az E-csoportban Dánia és Kamerun gyenge szereplésének köszönhetően Japán a második, míg Hollandia az első helyen jutott be a nyolcaddöntőbe. Az F-csoportban a vb meglepetéscsapata, Paraguay végzett az első helyen egy győzelemmel és két döntetlennel, illetve az első vb-s Szlovákia lett a második. A címvédő Olaszország mindenki megdöbbenésére csoportutolsóként távozott a tornáról, és még Új-Zéland is megelőzte őket. Először fordult elő, hogy az előző világbajnokság két döntőse (Olaszország és Franciaország) még a csoportkörben kiesett. A G-csoport izgalmas csoportosítást kapott, hiszen Brazília és Portugália is itt kapott helyet, és ők is vitték a csoport első két helyét, míg Elefántcsontpart és Észak-Korea kiesett.  A H-csoportban Spanyolország és Chile osztozkodott a pontokon, ám az európaiké volt a jobb gólkülönbség, így ők jutottak tovább az első helyen. Svájcnak és Hondurasnak búcsúznia kellett a tornától. Érdekesség, hogy a spanyolok a csoportkörben egyetlen sárga vagy piros lapot sem kaptak, amire eddig csak a magyar válogatott volt képes 1986-ban.

A spanyol válogatott már a 2008-as Európa-bajnokságot is az ú.n. “tiki-takával” nyerte meg, amelynek a labdatartás volt a lényege, vagyis, ha nálad van a labda, abból az ellenfél nem szerezhet gólt. A játékosok rövid passzos játékkal próbáltak közel kerülni a kapuhoz, és ebből próbáltak gólt szerezni. Először Johan Cruyff alkalmazta ezt a módszer az 1990-es években, majd Pep Guardiola fejlesztetet tovább, aki ezzel a taktikával sorra nyerte a trófeákat a Barcelonával. A spanyol válogatott magja ekkoriban a katalán klub játékosaiból állt, így ők is könnyen át tudták venni ezt a játékstílust.

nyolcaddöntőben Uruguay Dél-Koreával találkozott, majd Luis Suarez duplájával tovább is jutottak a következő fordulóba. Az Egyesült Államokat meglepetésre legyőzte Ghána, Hollandia pedig Szlovákiát búcsúztatta. Brazília nagyon könnyen nyert Chile ellen 3-0-ra, Argentínának pedig Mexikó nem volt ellenfél. Igazi slágermérkőzés volt a Németország – Anglia találkozó, ahol mindenki izgalmas játékot várt, ám a németek 4-1-re győzelemmel zárták le a továbbjutás kérdését. Paraguay 0-0-ás döntetlent játszott Japánnal, majd a tizenegyesek döntöttek, amiket hiba nélkül végzett el a dél-amerikai csapat. Végül Spanyolország Portugáliával találkozott, ahol szintén mindenki egy gólgazdag mérkőzést várt, ám csak egyetlen David Villa találat döntött.

Képtalálat a következőre: „luis suarez ghana handball”

Luis Suarez kapusnak képzelte magát Ghána ellen (Forrás: espn.com)

negyeddöntőben nagy port kavart az Uruguay – Ghána mérkőzés, mivel 1-1-es döntetlennél a hosszabbításban Luis Suarez  kapusnak képzelte magát, és kézzel állította meg a kapu felé tartó labdát, ezzel megakadályozva az afrikai csapatot a gólszerzésben. A támadót kiállították, ám Asamoah Gyan kihagyta az ezért kapott büntetőt. Az uruguayiak emberhátrányban is kihúzták a hosszabbítás végéig, majd a tizenegyespárbajban felülkerekedtek Ghánán. Hollandia mindenki meglepetésére legyőzte Brazíliát, majd Németország is nagyon simán nyert Argentína ellen 4-0-ra. Spanyolország megszenvedett Paraguayjal, és habár mind a két csapat kihagyott egy-egy tizenegyest 4 percen belül, David Villa hajrában szerzett gólja továbbjuttatta a spanyolokat.

Az elődöntőben Hollandia egy izgalmas és gólgazdag mérkőzést játszott Uruguayjal. Sokáig 1-1-re álltak a csapatok, ám végül Sneijder és Robben találatával döntőbe jutottak a hollandok. A másik mérkőzésen Spanyolország ismét 1-0-ás eredménnyel győzött, ám nem kaptak egy gólt sem az eddig sok találatot jegyző Németországtól. A spanyolok első VB-fináléjukra készültek.

bronzmérkőzésen Uruguay megizzasztotta Németországot, ám végül 2-3-ra kikaptak.

A döntőt 2010 július 11-én játszotta Hollandia és Spanyolország a johannesburgi Soccer City stadionban közel 85 ezer néző előtt. 1978 után ez volt az első olyan finálé, amelynek résztvevői eddig még nem nyertek vb-t. Igen agresszív mérkőzést láthattak a szurkolók, ám gólokat nem. 90 perc után is csak 0-0-rá állt a találkozó, ezért hosszabbítás következett. A rugdosódás végül odáig fajult, hogy John Heitinga1200px-2010_FIFA_World_Cup.svg a 106. percben megkapta a második sárga lapját is. A spanyolok mintha csak az emberelőnyre vártak volna, és a 109. percben Andres Iniesta megszerezte a győztes gólt. Spanyolország ezzel első alkalommal emelhette magasba a vb-trófeát, ráadásul regnáló Európa-bajnokként. Európai csapat Európán kívüli helyszínen most először nyert világbajnokságot. A döntő videóösszefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A 2010-es vb-n négyen is 5 találatot értek el: a német Thomas Müller, a spanyol David Villa, a holland Wesley Sneijder és az uruguayi Diego Forlan. A torna legjobbjának járó Aranylabdát is az uruguayi támadó nyerte el, aki játékával elképesztette a világot. A legjobb kapusnak járó Aranykesztyűt az spanyolok hálóőre, Iker Casillas kapta meg, a torna legjobb fiatal játékosának pedig a német Thomas Müllert választották.

Az 2010-os dél-afrikai világbajnokság adatai:

Dátum: 2010. június 11. – július 11.

Győztes: Spanyolország Második: Hollandia Harmadik: Németország Negyedik: Uruguay

Résztvevő csapatok száma: 32

Résztvevők: Dél-afrikai Köztársaság, Japán, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea, Észak-Korea, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Németország, Dánia, Szerbia, Olaszország, Svájc, Szlovákia, Görögország, Szlovénia, Portugália, Franciaország, Brazília, Paraguay, Argentína, Chile, Uruguay, Mexikó, USA, Honduras, Ghána, Elefántcsontpart, Nigéria, Kamerun, Algéria

Házigazda: Dél-afrikai Köztársaság

Helyszínek: 9 város, 10 stadion: Johannesburg (Soccer City stadion, Ellis Park stadion), Fokváros (Cape Town stadion), Durban (Moses Mabhida stadion), Pretoria (Loftus Versfeld stadion), Port Elizabeth (Nelson Mandela Bay stadion), Polokwane (Peter Mokaba stadion), Nelspruit (Mmbobela stadion), Bloemfontein (Free State stadion), Rusteburg (Royal Bafokeng stadion)

A torna legjobb játékosa (Aranylabda): Diego Forlan (Uruguay)

A torna legjobb kapusa (Aranykesztyű):  Iker Casillas (Spanyolország)

Gólkirály: Thomas Müller (Németország), David Villa (Spanyolország), Wesley Sneijder (Hollandia), Diego Forlan (Uruguay): 5 találattal

Legjobb fiatal játékos: Thomas Müller (Németország)

Összes nézőszám: 3.178.856 

Lejátszott meccsek száma: 64

Összesen lőtt gólok száma: 145

Gólátlag: 2,27 gól/meccs

Eddigi cikkjeink a sorozatban:

Vb-visszatekintő: mindent a világbajnokságokról 1930-tól 2014-ig

Vb-visszatekintő: a legelső világbajnokság a futball történelmében – 1930

Vb-visszatekintő: európai helyszínt kapott a második világbajnokság – 1934

Vb-visszatekintő: döntőben a magyarok, ám a címvédőt nem tudták legyőzni – 1938

Vb-visszatekintő: 12 év után ismét Dél-Amerikába ment a világbajnokság – 1950

Vb-visszatekintő: Magyarország a második döntőjét veszíti el – 1954

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958 

Vb-visszatekintő: elérkezett a brazilok ideje – 1958 

Vb-visszatekintő: a legagresszívabb torna a vb-k történetében – 1962

Vb-visszatekintő: a trófea visszatalált a futball hazájába – 1966

Vb-visszatekintő: háromszoros bajnok lett a brazil válogatott – 1970

Vb-visszatekintő: az NSZK állította meg a totális futballt a döntőben – 1974

Vb-visszatekintő: botrányok sorozata után első vb-címét nyerte Argentína – 1978

Vb-visszatekintő: a brazilok után új háromszoros győztes ünnepelhetett – 1982

Vb-visszatekintő: “Isten keze” segítette Argentínát második vb-címéhez – 1986

Vb-visszatekintő: a nyugat-németek revansot vettek az argentinokon – 1990

Vb-visszatekintő: Brazília ismét a világ élén – 1994

Vb-visszatekintő: Zidane vezérletével értek a csúcsra a franciák – 1998

Vb-visszatekintő: a világbajnokságok legsikeresebb csapatává vált Brazília – 2002

Vb-visszatekintő: Zidane fejelése elhomályosította az olaszok negyedik vb-címét – 2006

VBBBB1

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Novgorod – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Volgograd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 2002 | 2006
2010 | 2014