Vb 2018: vert helyzetből Toni Kroos megmentette a címvédőt! – videóval

Ondik Gábor
Ondik Gábor
újságíró, 2018 június 23. 22:00

Az F csoport szombati esti slágermeccsén Németország győzelmi kényszerben lépett pályára az Oroszországban zajló világbajnokságon. Mivel Mexikó délután legyőzte Dél-Koreát a németeknek mindenképpen nyerniük kellett, különben komoly bajba kerülhettek az utolsó csoportmérkőzés előtt.

A várakozásoknak megfelelően óriási lendülettel kezdték a mérkőzést a címvédő németek. Már a második percben egy komoly svéd védelmi hibát Draxler került ziccerbe, de lövését Granqvist blokkolta bravúrral, majd egy perccel később Hector lövése pattan le az egyik svéd védőről. A mérkőzésen először az ötödik percben lépték át a felezővonalt a svédek, amiből rögtön egy komoly helyzet is kialakulhatott volna Forsberget azonban nem Müller visszahúzni sem tudta ez pedig ahhoz elég volt, hogy lendületet veszítsen. A 8. percben Reus játszotta középre a labdát a jobb szélről, de Werner elől Lindelöf bravúrosan mentett kornerre. A svédek legutóbb 1984-ben tudták megverni a regnáló bajnokot, akkor az Európa-bajnokságon Olaszországot verték meg. Az első negyedórához közeledve a németek óriási nyomás alatt tartották a svédek kapuját. A 13. perc elején a svédek ziccerbe kerültek miután a németek labdát vesztettek, Berg ziccerben vihette Neuer kapujára a labdát az utolsó pillanatban Boateng egyértelműen meglökte a svéd támadót, de a játékvezető nem ítélt büntetőt, sőt még videón sem nézték vissza az esetet. A svédek nagyon taktikus játékkal állták a címvédő rohamait. Az első félórát követően a svédek egy zseniális támadás után a világbajnokság egyik legszebb találatát szerezték az északiak, Claesson passzát követően Toivonen pimasz módon átemelte Neuer fölött a labdát ami a hálóban kötött ki. A németek ezzel óriási bajba kerültek, ugyanis kiesésre álltak és még gólt sem szereztek a tornán. Hat perccel az első játékrész vége előtt a csereként beálló Gündogan ziccerét nagy bravúrral hatástalanította Olsen, majd a kipattanót Müller nem tudta a hálóba gyötörni. A 44. percben egy újabb életveszélyes svéd kontrát láthattunk, de Claesson túlcifrázta lehetőségét végül pedig Hector megállította és odalett a nagy svéd ziccer. Az első játékrész ráadásában Berg fejesét hárította Neuer bravúros mozdulattal.

Fordulást követően a németek ugyanúgy kezdték a játékrészt, mint ahogyan a mérkőzést. A 48. percben Werner ment el a bal szélen majd centerezett középre, Gomez lábán ugyan megpattant a labda ami végül igy lett jó Marco Reusnak és a térdével a bal alsóba helyezett. Az 52. percben egy pontrúgást követően Müller előtt adódott gólszerzési lehetőség, de fejese éppenhogy a kapu jobb oldala mellé ment. Az 56. percben ismét Werner alakított ki gólszerzési lehetőséget, ezúttal a védő Hector-t hozta helyzetbe, de az FC Köln védőjének lövését Olsen hárítani tudta. Egy órányi játék után Kimmich gurított középre a jobb oldalról, Reus sarokkal próbálta a hálóba jutattni a játékszert azonban hiba csúszott a gépezetbe és a labda elsuhant a lábai között amit Müllert is megzavarta így odalett a német ziccer. Négy perccel később ismét Werner hozta helyzetbe a társakat pontosabban Toni Kroost, aki a blokkba lőtte a játékszert. A 68. percben a csereként beálló Mario Gomez a meccs hőse lehetett volna, ha négy méterről nem külde volna a lelátóra a játékszert. Tíz perccel a vége előtt Timo Werner góllal koronázhatta volna meg második félideji teljesítményét, de végül a kapu fölé pörgetett. A 82. percben Boateng szabálytalankodott Berg ellen, amiért a játékvezető sárga lapot mutatott fel a német védőnek, azonban neki volt már egy így nyolc perccel a vége előtt mehetett is zuhanyozni a Bayern védője. A pontrúgást követően Neuer óriási védést mutatott be Granqvist fejese után megmentve a csapatát a góltól és az esetleges kieséstől. A 88. percben a világbajnokság egyik legnagyobb védését bemutatva Olsen a léc alól szedte ki Mario Gomez fejesét Toni Kroos beadása után. A ráadás perceiben sem maradtunk izgalom nélkül Julian Brandt lövése a jobb oldali kapufát találta el. A mérkőzés 94. percében Toni Kroos a tizenhatos bal oldaláról tekert a kapu bal felső sarkába óriási gólt szerezve és megmentve a világbajnokot a leégéstől.

Németország – Svédország 2-1 (0-1)
Helyszín: Fist Olimpiai Stadion (Szocsi) Vezette: Marciniak (lengyel)
Gólszerzők: Reus (48.), Kroos (90+4.) ill. Toivonen (32.)
Sárga: Boateng (71.) ill. Ekdal (52.)
Kiállítás: Boateng (82.)

Németország: Neuer – Hector (Brandt 87.), Rüdiger, Boateng, Kimmich – Kroos, Rudy (Gündogan 31.) – Reus, Draxler (Gomez 46.), Müller – Werner.  Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Svédország: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson (Durmaz 74.), Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg (Thelin 90.), Toivonen (Guidetti 78.).  Szövetségi kapitány: Janne Andersson

A csoport állása két fordulót követően:

 

Képek forrása: fifa.com

Ondik Gábor