Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Számháború: két sztárcsatár, 328 gól és ami mögötte van…

A világbajnokság csoportkörének első fordulójában dupláztak, azóta újabb gólokat lőttek, szezon közben a Premier League és a Bajnokok Ligája ügyeletes gólvágóinak számítanak. Ezzel le is szűkítettük a kört, avagy Harry Kane és Romelu Lukaku az angol és a belga válogatott befejezőcsatára joggal pályázhat az oroszországi torna gólkirályi címére. A jelenkor két kiválóságát egy infografika segítségével hasonlítottuk össze. 

Teljes képernyő rögzítése 2018.06.22. 165225

Harry Kane a Leyton Orient szerelésében

A 24 esztendős angol válogatott csatár Harry Kane évek óta meghatározó játékosa a Tottenham csapatának. Már most több mint 200 tétmeccs van a lábában és jóval 100 gól felett jár, ahogyan azt a lenti infografika is megmutatja. De mi is volt a Spurs előtt, hogyan ért el londonig a jelenkori angol futball egyik legjobbja. Kezdjük ott, hogy Kane a Spurs saját nevelésű játékosa, minden egyes “kaland” csak egy kölcsönszerződés volt. A felnőttek között 2011-ben 18 évesen debütált az angol harmadik vonalban a Leyton Orient szerelésében, ahol rögvest gólokkal igazolta tehetségét. A következő szezont már a Spurs első csapatánál kezdte meg, az Europa-ligában hat meccsen is pályára lépett, és hatodik nekifutásra a Shamrock Rovers ellen szerzete meg első gólját nevelőegyüttese színeiben. A Premier Leagueben azonban nem debütálhatott, a tavaszra pedig kölcsönvette a Milwall. Kane a másodosztályban is bizonyította, kezd megérni a feladathoz. A 2012/13-as szezont a Premier League-ben szereplő Norwich City fedélzetén kezdte meg, ám a játékpercek és a gólok sem szaporodtak. A tavasszal az akkor még másodosztályú Leicester City vette kölcsön.

letöltés

Tottenham mezben aligha kell bemutatni…

A 2013/14-es szezonban a Spurs már nem adta kölcsön, beépítették a csapatba és jöttek a gólok. Azóta kétszer lett a Premier League gólkirálya, a mögöttünk álló szezonban csak Salah volt nála eredményesebb. Az angol válogatottban 2015-ben debütált, 25 meccsen 15 gólnál tart. Piaci ára a transfermarkt szerint 150 millió euró, a Tottenham pedig jól bebiztosította magát egy 2024-ig szóló szerződéssel.

A kongói felmenőkkel rendelkező Romelu Lukaku a belga Antwerpenben született. Hányattatott gyermekkora volt egy roppant szegény családban, gyakorlatilag a futball jelentette a kiutat a számára és ezért mindent meg is tett. A Lierse Jugend volt első klubja, ám 13 évesen már az Anderlecht akadémiáján rúgta a bőrt, tehetségét felismerték. A 191 centisre megnövő, elképesztő izomzattal és fizikummal megáldott erőcsatár már 16 évesen profi szerződést kapott és debütálhatott. Alig volt még csak 17 éves volt amikor a 2009/10-es szezonban berobbant az Anderlecht csapatába és rögvest 45 meccsen 19 gólt és 11 gólpasszt jegyzett. A következő szezonban ezt megismételte és rögvest sztárcsapatok sora figyelte lépteit.

Lassan tíz éve, hogy mindenki a belga csatárzseni tehetségét csodálta

Végül a Chelsea 15 milliót letett érte az asztalra 2011-ben (mennyire más árak voltak még), Lukaku pedig 18 esztendősen Londonba költözött, légiósnak állt. A kezdet roppant nehéz volt, a tartalékoknál rúgdosta a gólokat, az első csapatnál viszont nem tudták használni sem akkor, sem pedig később. Egy szezon után kölcsönadták a West Bromnak, ahol megmutatta, hogy mire is képes. A Chelsea ellen nem játszhatott, de például a Manchester United ellen mesterhármast szerzett. Első igazi Premier League szezonját 35 meccsen szerzett 17 góllal és 7 gólpasszal zárta. Eztán kölcsönvette az Everton, majd közel 36 millió euróért éltek is opciós jogukkal. A liverpooli kékek szerelésében minden évben stabil teljesítményt nyújtott, ami azért is nagy szó, mert közel sem kapott olyan minőségi kiszolgálást, mint egy sztárcsapatban. A váltás ideje 2017 nyarán jött el, Lukaku 85 millió euró ellenében a Manchester United labdarúgója lett, ahol első idényében 26 gólig jutott.

Ami Harry Kane és Romelu Lukaku eddig oroszországi produktumát illeti, az angol támadó két meccs után 5 gólnál tart, míg a belga négy alkalommal köszönt be. Előbbi ezzel vezeti is a góllövőlistát, míg utóbbi minden egyes találatával új belga rekordot állít fel, ugyanis 25 esztendős kora ellenére, ő a valaha volt legeredményesebb játékos a válogatottban.