Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Januzaj bombája belga csoportelsőséget ért! – videóval

Az oroszországi világbajnokság csoportköre a G jelű kvartett mérkőzéseivel zárult csütörtök este. A csoportelsőség az angolok és a belgák összecsapásával dőlt el. 

A G csoport rangadóján Anglia és Belgium összecsapásán dőlt el a csoportelsőség kérdése. Döntetlen esetén a fair play rangsor dönt, ami alapján 1 pontot ér a sárga lap, 3-at a két sárgával történő kiállítás, 4-et az azonnali piros lap és 5-öt a sárga lap utáni azonnali piros lap. Amennyiben ez is egyenlő lesz a csütörtök esti meccs után, akkor sorsolás dönt a csoport első helyéről.

A mérkőzésen mindkét csapat a vb-n eddig kevesebb lehetőséghez jutó játékosainak adott lehetőséget. Az angoloknál mindössze Pickford és Stones szerepelt mindhárom csoportmérkőzésen. A találkozó elején a belga vörös ördögök futballoztak aktívabban, aminek eredményeként a 7. percben Tielemans bombája után Pickford szedte ki a léc alól a belga tehetség lövését. Két perccel később újabb belga lehetőség maradt ki, miután Januzaj adott be jobbról, Fellaini lefejelte a játékszert az érkező Batshuayinak akinek lövése után úgy tűnt Pickford megszerzi a labdát, de a Chelsea támadója még oda tudott piszkálni Cahill azonban a gólvonalról menteni tudott, a belgák játékosai gólt reklamáltak, de Skomina órája nem jelzett gólt. A mérkőzés előtt a FIFA külön figyelmeztette a csapatokat, hogy ne trüközzenek a lapokkal különben azért egy esetleges eltiltás is járhat. Az első játékrészben nem sok gólszerzési lehetőséget láthatott a kalinyingrádi publikum, amit a félidő végén a nézők elégedetlensége hűen tükrözött.

A második játékrész első lehetősége a háromoroszlánosok előtt adódott, a 48. percben Vardy labdaszerzését követően Rashford tüzelt jócskán a kapu jobb oldala mellé.  Az 51. percben a belga válogatott első komoly lehetőségét gólra váltotta miután Januzaj parádés gólt ragasztott Pickford kapujának bal felső sarkába. A 66. percben szinte a semmiből Rashford óriási ziccerben találta magát, de a United fiatal támadója nem tudta gólra váltani ziccerét, miután Courtois ujjheggyel hárította az angol kísérletet. Kevesebb, mint húsz perccel a vége előtt az angolok mindent elkövettek az egyenlítés érdekében, de komoly ziccereket nem sikerült kialakítaniuk. A 71. percben Rose kapásból lőtt, a földre lepattanó labda pedig Boyatáról pattant ki. Nyolc perccel a vége előtt Rashford szöglete után Courtois öklözött, Welbeckhez, akinek lövése bemenne a bal alsóba, azonban az egyik belga játékos közbelépett és menteni tudott. A 89. percben a csereként beálló Mertens 17 méteres bombáját Pickford hatástalanított,a majd a ráadás perceiben Fellaini hibázott el egy nagy lehetőséget. A belgák  győzelmükketl megszerezték a csoportelsőséget, az angol válogatott előtt ez pedig az jelenti, hogy Belgium Japánnal míg Anglia Kolumbiával mérkőzik a legjobb 16 között.

Anglia – Belgium 0-1 (0-0)
Helyszín: Kalinyingrád Stadion, Kalinyingrád,Vezette: Skomina (szlovén)
Gólszerzők: Januzaj (51.)
Sárga: Tielemans (19.), Dendoncker (33.)
Kiállítás: – ill. –

Anglia: Pickford – Cahill, Stones (Maguire 46.), Jones – Rose, Delph, Dier, Loftus-Cheek, Alexander-Arnold (Welbeck 79.) – Vardy, Rashford. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Belgium: Courtois – Dendoncker, Boyata, Vermaelen (Kompany 74.) – Chadli, Fellaini, Dembelé, T.Hazard – Januzaj (Mertens 86.), Batshuayi, Tielemans. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

https://www.youtube.com/watch?v=A5Qu0zrLAdo

A csoport végeredménye:

Képek forrása: fifa.com

Ondik Gábor