Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Szenzációs dráma! A házigazda kiejtette a spanyolokat! – videóval

A házigazda Oroszország számára a világbajnokság eddigi legnehezebb feladata várt a legjobb 16 között a torna egyik nagy favoritja Spanyolországot kellett volna megállítaniuk a moszkvai Luzsnyiki Arénában. 

Ahogyan az várható volt a spanyol mezőnyfölénnyel indult a mérkőzés, míg a házigazdák egy betömörülő védelemmel próbálták megakadályozni a spanyol támadásokat. A mérkőzés ötödik percében egy orosz szögletet követően Zsirkov lövését blokkolta David Silva. A 11. percben egy jobb oldali pontrúgást követően a spanyolok egy öngóllal megszerezték a vezetést, miután Ignasevics jobb bokájáról a saját kapujába pattant a játékszer. A gólt követően az oroszok nem nagyon tudtak ritmust váltani, míg a spanyolok nyugodtan adogadtak az orosz térfélen. A 23. percben Szamedov ívelése után a spanyol védelem tisztázni tudott. Hosszzú idő után helyzet alakult ki, méghozzá a spanyol kapu előtt Zobnyin több spanyol gyűrűrjéből Golovin elé tette aki nem sokkal, de a kapu bal oldala mellé lőtt. Öt perccel az első játékrész vége előtt szinte a semmiből jutott büntetőhöz a házigazda miután Pique magasra emelt kezén pattant meg a játékszer amiért Kuipers büntetőt ítélt az oroszoknak. A megítélt büntetőt Dzjuba értékesítette miután De Geát elküldte a másik oldalra és higgadtan a bal alsóba lőtt. A bekapott gólt követően a spanyol válogatott azonnal ritmust váltott és az első játékrész ráadásában Diego Costa első lehetőségét Akinfejev hatástalanította majd egy perccel később ismét a spanyol támadó került helyzetbe, de fejesét szintén hárította az orosz hálóőr.

A második játékrész elején a házigazda oroszok egy cserével indították a második félidőt miután Zsirkov helyére a világbajnokságon debütáló Granat váltotta. A 49. percben megvillantak a spanyolok Jordi Alba próbálkozását Akinfejev húzta le. Az 59. percben Diege Costa indította remekül Iscót, aki éles szögből nem tudott a hálóba találni miután az egyik orosz védő közbelépett. 67. percben Golovin tört be a tizenhatoson belülre, majd kerülte meg Sergio Ramos-t az utolsó pillanatban mielőtt beadta volna a labdát elcsúszott, így odalett az ígéretes lehetőség. A folytatásban a betömörülő orosz védelem ellen nem tudott mit kezdeni a spanyol csapat. Hat perccel a rendes játékidő vége előtt Iniesta lövése után Akinfejev bravúros mozdulattal akadályozta meg a spanyol gólt, majd a ismétlést követően is az orosz hálóőr bravúrja kellett. A rendes játékidő utolsó perceiben az oroszok teljesen beszorultak, de a spanyolok nem tudták kihasználni óriási fölényüket. A rendes játékidőben nem született döntés, így következhetett az oroszországi világbajnokság első túlórája.

A hosszabbítás első perceiben a forgatókönyv nem változott az oroszok kőkeményen védekeztek, míg a spanyolok az orosz térfélen passzolgattak rést keresve az orosz védelmen. Az előző világbajnokságokhoz változás, hogy idén a hosszabbításban már lehetőség van egy negyedik cserére is a tornán. A 96. percben Koke mérte el és csúnyán fölédurrantott. A mérkőzés 100. percében Asensio középre tartó lövését könnyedén hárította Akinfejev. A hosszabbítás második félidejében is a spanyolok akarata érvényesült, a 109. percben a csereként beálló Rodrigo került helyzetbe a bal oldalon, lövését bravúros mozdulattal hárította Akinfejev a kipattanót pedig Carvajal küldte kapura azonban az egyik orosz védőről lepattant. A hosszabbítás utolsó percében Rodrigo lövését Akinfejev hárította. A hosszabbításban sem született döntés igy következhettek a büntetők.

A büntetőpárbajt a spanyolok kezdték Iniestával az élen aki értékesítette, míg az oroszok részéről Szmolov lövésébe ugyan De Gea beleért hárítani nem tudta. A második sorozatban Piqué és a veterán öngólt vétő Ignasevics javította hibáját és értékesítette a büntetőt. A harmadik sorozatban Koke hibázott először, Akinfejev érezte jól az irányt és hárított, míg az orosz futball nagy reménysége Golovin esélyt sem adott De Geának.  A negyedik sorozatban Ramos és Cserisev is belőtte. Az utolsó ötödik sorozatban Aspas is elhibázta és óriási meglepetésre a házigazda oroszok kiejtették a torna legértékesebb válogatottját Spanyolországot.

Spanyolország – Oroszország 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) büntetők után: 3-4
Helyszín: Luzsnyiki Aréna, Moszkva, Vezette: Kuipers (holland)
Gólszerzők: Ignasevics (11., öngól) ill. Dzjuba (42., büntetőből)
Sárga: Pique (40.) ill. Kutyepov (54.), Zobnyin (71.)
Kiállítás: – ill. –

Spanyolország: De Gea – Nacho (Carvajal 70.), Piqué, Ramos, Alba – Busquets, Koke – Silva (Iniesta 67.), Isco, Asensio (Rodrigo 104.)  – D.Costa (Aspas 80.). Szövetségi kapitány: Fernando Hierro

Oroszország: Akinfejev – Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Kudrjasov, Zsirkov (Granat 46.) – Szamedov (Cserisev 61.), Zobnyin, Kuzyaev (Erokhin 97.) – Dzjuba (Szmolov 65.), Golovin. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

https://www.youtube.com/watch?v=8e9sgiLE8W0

Képek forrása: fifa.com

Ondik Gábor