Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Sajtótájékoztatót tartottak a Ferencvárosnál

Szezon elötti sajtótájékoztatót tartott Kubatov Gábor és Orosz Pál egy héttel a nemzetközi kupaszereplés megkezdése előtt. Ezen szó esett a célkitűzésekről, az átigazolási helyzetről, valamint a szurkolói viselkedésről is.

Elkezdte a felkészülést, illetve a csapat megerősítését is a Ferencváros, amely legutóbbi bajnokságban ezüstérmet szerzett, minek köszönhetően indulhat az El-selejtezőben, ahol az első ellenfél az izraeli Maccabi Tel-Aviv lesz. Egy héttel az odavágó előtt tartott sajtótájékoztatót a magyar klub elnöke, Kubatov Gábor és Orosz Pál vezérigazgató. Többek között téma volt a nemzetközi szereplés, a bajnoki cím és a kupagyőzelem. „Minden szezon előtt kijelöljük a céljainkat. A következő idényben szeretnénk megnyerni a bajnokságot, és feltenni a harmadik csillagot a mezünkre. Jól akarunk szerepelni a nemzetközi kupában is: a Ferencvárosnál nem adhatjuk alább célkitűzésként a csoportkörnél! A keretünket ezeknek a céloknak megfelelően alakítjuk. A harmadik fontos célunk pedig megmutatni, hogy képesek vagyunk megfelelően viselkedni a lelátón nemzetközi meccseken is – kezdte Kubatov Gábor. – 2012 óta hosszú utat jártunk be, több kampányt indítottunk a megfelelő szurkolói viselkedés érdekében. Az a kérdés, hogy mindenki megértette-e az üzenetünket. Az UEFA fokozatosan büntetett minket, kaptunk pénzbüntetést és zárt kapus meccset is. A következő szankciókat pedig csak úgy tudjuk elkerülni, ha a meccsre várható 10-12 ezer emberből egyetlenegy sem csinál olyat – akár véletlenül, akár készakarva – ami rosszul érintheti a klubot. Az UEFA-nak telefonkönyvnyi szabálya van – mi sem mindegyiket értjük, de mindegyiket el kell fogadnunk és be kell tartanunk. Ennek megfelelően a mérkőzésen csak zöld-fehér, illetve nemzeti színű zászló lehet. Komoly molinórend lesz, minden feliratot engedélyeztetni kell, és szigorított lesz a beléptetés is a nemzetközi meccseken. Arra kérem a szurkolókat, hogy a szívtől az égig kézmozdulatot ne használjuk! Megkerestük az alkotót, tudjuk, hogy semmiféle rossz szándék nem volt benne, de félreértésekre ad okot, és az UEFA büntet miatta. Úgyhogy fokozottan kérem a szurkolókat, hogy mindezeknek megfelelően szurkoljanak, mert adott esetben a győztes meccs is lehet kudarc, akár egyetlen személy helytelen viselkedése miatt is.”

Kérdésre válaszolva az elnök elmondta, a szankciók között szerepel a zárt kapus büntetés, de akár a kupából való kizárás is. Mindez akkor, ha a szurkolók rendbontást okoznak. „Kaphatunk újabb zárt kapus meccset vagy akár kupából való kitiltást. Nem szeretném alaposan elemezni az opciókat, mert szerintem az elmúlt években a szurkolóink megtanultak viselkedni. Annak ellenére mondom ezt, hogy mi kaptuk a legtöbb büntetést az MLSZ-től és voltak sajnálatos esetek, de a többség igenis megtanult viselkedni. Megszenvedtünk ezért, de egyetlen ostoba ember is elég lehet, hogy mindezt tönkretegye. Ha az UEFA kitilt minket a nemzetközi kupákból, nem tudunk igazolni. Most fel tudjuk mutatni, hogy minden évben indulunk a nemzetközi porondon, de enélkül nem tudunk igazolni, mert a magyar bajnokság önmagában nem vonzza a légiósokat.”

Ami a játékosmozgást illeti, Gera Zoltán visszavonulása után nincs kimondott irányító a középpályán, ugyanakkor Orosz Pál ezzel kapcsolatban kifejtette, ritka az olyan labdarúgó, aki átlátja a játékot, illetve élettörténete is példaként szolgálhat a fiataloknak. „Gera Zoltánról érdemes beszélni, ugyanis az ő élettörténetén keresztül meg lehet érteni, hogy miért érdemes sportolni. El is veszhetett volna, de a hite és a sport kivezette a bajból. Nem csak nagyszerű focista, de kiváló ember is lett belőle, példamutatóan képvisel morális és erkölcsi értékeket. Mi készen álltunk arra, hogy hosszabbítsunk vele, de sajnos fizikailag már nem tudta vállalni az újabb idényt. Aláírt szerződésünk még nincs, de szeretnénk együtt dolgozni vele. Várhatóan a szakmai stáb tagja, a technikai képzésért felelős edző lesz. A meccsre való felkészüléssel foglalkozik egyénileg a játékosokkal, és részt vesz a videóelemzésben is. Nagyon jól tudja, hogy mi történik a pályán és ezt át is tudja adni, ahogy a tv-ben is megmutatja. A tervünk az, hogy nem csak az első keretnél, hanem az utánpótlásban is megpróbáljuk hasznosítani Gerzson tudását. Hogy mi lenne a méltó búcsúztatása, azt még nem tudjuk pontosan, de vannak elképzeléseink.”

Szóba került Joseph Paintsil ügye is, mint ismert a ghánai futballista igen kusza mizéria után szerződött a belga Genkhez. „Először is tisztázzuk: nem haragszom a játékosra. Joseph Paintsil jó futballista, jó teljesítményt nyújtott a pályán. Amikor beszélgettem vele, árulkodó volt, ahogy azt mondta: „én csak test vagyok a szervezetben”. A kölcsönszerződésben rögzített elővásárlási jogunk volt, amelyet lehívtunk, a menedzsere aláírta a papírokat tavaly decemberben. Ennek a végrehajtása mégsem történt meg, ezért a FIFA-nál, az UEFA-nál és a magyar hatóságoknál is eljárást indítottunk. Amikor januárban nem jött vissza, nyilván a menedzsere tanácsára, arra is fény derült, hogy valószínűleg nem annyi idős, amennyi a papírjaiban szerepelt. Még egyszer mondom, a játékost nem hibáztatom, a menedzservilág pedig mindig hoz új kihívást… – mondta el Kubatov Gábor a játékos szerződése kapcsán, majd beszélt az érkezőkről, kiváltképp a legutóbbi szezon gólkirályáról és legjobb játékosáról, Davide Lanzafaméról. – Davide Lanzafame tavaly az év játékosa és gólkirály volt. Nem fiatal már, 31 éves, de szükségünk van nagy játékosra, akiben mindig benne van a váratlan. Igazi Fradi-karakter, azt várjuk tőle, hogy ami Gera visszavonulásával hiányzik a keretből, azt visszahozza. A pályán olyan rosszfiú, akire – persze korlátokon belül – nagy szükség van. Nagyon eltökélt játékos, aki szeretne még valamit letenni az asztalra, és erre itt van lehetősége. Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen a szabadon igazolható játékosok megvárják a legjobb ajánlatot, akár augusztusig is, nekünk viszont úgy kell lavírozni az Európa Liga-selejtező miatt, hogy minél hamarabb összeálljon a keret.”

Ami az utánpótlást illeti, Theo Schneidertől elköszönt a vezetőség, helyét Prukner László vette át, az okokról Orosz Pál beszélt. „Theo Schneider három évet kapott, hogy bevezesse az általa felvázolt koncepciót. Ez nem hozta meg az elvárt eredményeket. A klub történetében sosem fordult még elő, ami idén, hogy osztályozón múljon az U17-es csapat elsőosztályú tagsága. Így a jó dolgokat nem elvitatva, Schneidertől el kellett búcsúznunk. Prukner László kezében jó helyen lesz a ferencvárosi utánpótlás gondviselése, nagy tudású futballszakember, emellett pedig kiváló pedagógus is.”

S hogy milyen célokkal vág neki az Európa-ligának a Ferencváros? „A Ferencvárosnál akkor is a csoportkör lenne az elvárás, ha az osztályozós U17-es együttessel állna ki. Ehhez most első lépésnek a Maccabit kell megverni. Nem könnyű ellenfél, de tudjuk, hogy ők sem boldogok a sorsolás miatt. Mi pedig a bajnokságban is a nagy csapatok ellen játszottunk igazán jó meccseket, erre most is lesz lehetőségünk. Talán egyszer nekünk is szerencsénk lesz – beszélt az elvárásokról Kubatov Gábor, majd Orosz Pál hozzátette: A Ferencvárosnak mindig, így a Maccabi ellen is úgy kell kimennie a pályára, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. Ha megnézzük a kereteket, nincs nagyobb differencia, mint két éve a Partizanival szemben volt, fordított irányban. Az a cél, hogy legyünk idén mi a Partizani!”