Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Este megkezdi BL-menetelését (!?) a magyar bajnok – előzetes

Harmadszor is nekifut a MOL Vidi FC, mely 2011/12 és 2015/16 után kísérelheti meg újra a Bajnokok Ligája csoportkörébe való kvalifikációt. Első állomásként a luxemburgi bajnok Dudelange FC “tornyosul” Marko Nikolics csapata elé. A székesfehérvári klub idegenben kezdi a párharcot. 

Ellenfélmustra

Az 1991-ben alapított Dudelange FC egyeduralkodónak tekinthető manapság Luxemburgban. Az ezredforduló óta 13 bajnoki címet nyertek, az utóbbi három szezonban egyaránt letaszíthatatlanok voltak a trónról. A csapat gólfelelőse a 28-szoros luxemburgi válogatott Dave Turpel, aki tavaly 16 találattal lett csapata legeredményesebb labdarúgója. Kiemelkedő piaci értékkel rendelkező labdarúgója nincsen az együttesnek, a 31 fős keret összértéke csupán 2,95 millió euróra rúg, egy játékos piaci ára sem rúg 200 ezer euró fölé. A nyáron komoly játékosmozgás volt, 10 érkeztek és 12 távoztak. Papíron a magyar bajnok a párharc toronymagas favoritja, de ez semmit nem jelent.

Csak a név változott

A Videoton FC, új nevén MOL Vidi FC története során harmadszor lett magyar bajnok. A szezonvégi pletykák ellenére Marko Nikolics maradt a csapat élén, és egyben tartotta az együttes magját. Kulcsember egy sem távozott, ellenben érkezett az NB I-től búcsúzó Vasastól két fiatal válogatott játékos. A keret összértéke 13,58 millió euró, a legértékesebb tagja a szerb csatár Marco Scepovic, akit a transfermarkt 1,2 millióra taksál.

Nemzetközi kupamúlt

A Dudelange FC többnyire egykörös csapat a nemzetközi kupaporondon, de természetesen voltak bravúrgyőzelmeik is. A 2005/6-os szezonban a bosnyák, a 2010/11-es kiírásban pedig az andorrai bajnokot búcsúztatták. Eddigi legnagyobb menetelésüket a 2012/13-as szezonban mutatták be, amikor is a san marino-i bajnok legyőzése után az osztrák Red Bull Salzburg csapatát is búcsúztatták, ezzel eljutva a 3. selejtezőkörig, ahol a szlovén Maribor jelentette a végállomást. A legutóbbi öt nekifutásra azonban nem sikerült párharcot nyerniük, tavaly az APOEL volt az első és egyben utolsó ellenfél, igaz a ciprusi BL-csapat dolgát megnehezítették. Történetük legnagyobb nemzetközi kupavereségét a Ferencvárostól szenvedték el, az 1994/95-ös kiírásban a zöld-fehérek 12:2-vel léptek tovább a párharcból.

A MOL Vidi FC esetében igen messzire kellene visszakanyarodnunk, a csapatnak szerencsére van nemzetközi kupamúltja. Az 1984/85-ös menetelést nem lehet nem megemlíteni, hiszen az út a döntőig vezetett, ahol a Real Madrid jelentette a végállomást és az ezüstérmet. Akkor sorozatban búcsúztatták a Dukla Praha, a PSG, a Partizan Beograd, a Manchester United és a Zeljeznicar Sarajevo együttesét. Ami a BL-múltat illeti, első nekifutásra 2011/12-ben az osztrák Sturm Graz jelentette a végállomást. A 2015/16-os szezonban a walesi TNS nyögvenyelős legyőzése után a magyar csapatok rémálma a fehérorosz BATE okozott fejfájást. A székesfehérvári klub a mai napig az utolsó magyar csapat, mely járt csoportkörben. No nem a BL-ben, hanem az Európa-ligában a 2012/13-as szezonban. Akkor a Slovan Bratislava, a Gent és a Trabzonspor legyőzésével sikerült kiharcolni a főtáblára jutást, ahol Sporting CP, a Basel és a Genk volt az ellenfél. Legutóbb tavaly az El-ben volt érdekelt a Vidi, akkor az utolsó körben a rájátszásban pont Marko Nikolics csapata a Partizan Beograd jelentette a végállomást, de egy körrel korábban a francia Bordeaux kiverése igazi bravúrkategóriába illett.

Érkezők: Berecz Zsombor (Vasas), Hangya Szilveszter (Vasas), Sós Bence (Debreceni VSC)

Távozók: Bódi Ádám (Debreceni VSC), Ezekiel Isoken Henty (Puskás Akadémia), Asmir Suljic (Olimpija Ljubljana), Szolnoki Roland (Puskás Akadémia), Bévárdi Zsombor (Vasas), Sejben Viktor (Csákvár), Lorentz Márton (Siófok)