Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa-liga: Vida és a DAC elindul a főtábláért – előzetes

Történelmi nap a mai, ugyanis a szlovák élvonalban érdekelt magyar klub az FC DAC 1904 hosszú idő után léphet ki újra a nemzetközi kupaporondra. Ellenfelük a grúz Dinamo Tbilisi lesz, a párharc a dunaszerdahelyi MOL Arénában indul.

Mit érdemes tudni a grúz csapatról?

Stadionjuk a Boris Paichadze Dinamo Arena egyben a grúz válogatott otthona is. Teltház esetén 55 ezer szurkoló ülhet a lelátón, ám a Dinamo Tbilisi nem igazán tudja megtölteni még a nemzetközi meccsei alkalmával sem. Ennek egyik oka, hogy általában hamar elvéreznek a selejtezők során, így nívós ellenfél ritkán érkezik hozzájuk. Keretük szinte egytől egyig hazai labdarúgókból áll, az összértéke 5,03 millió euró. A fővárosi alakulat toronymagas grúz rekordbajnoknak mondhatja magát 16 aranyéremmel, igaz a klub szebb időket is megélt, az utóbbi évek nem róluk szóltak. Legutóbb a 2004/05-ös kiírásban jártak az Eópa-liga jogelődjének számító UEFA-kupa csoportkörében. Legutóbbi hét nemzetközi párharcukból hatot elvesztettek, tavaly a PAOK jelentette az El-búcsút, miután egy győztes párharc után a BL-ből a Dinamo Zagreb búcsúztatta őket. Papíron a DAC a párharc favoritja, de ennek látatlanban nem szabad bedőlni.

Akiről a számok árulkodnak

Fiatal grúz válogatott irányítójára építhet a Dinamo Tbilisi, avagy Otar Kiteishvili a jelenleg is tartó grúz bajnokságban 17 meccsen 11 gólt és 10 gólpasszt jegyez. A 22 esztendős labdarúgó a maga 800 ezer eurós piaci árával a grúz csapat legértékesebb labdarúgója. A Dinamo egyébként 18 forduló után 38 ponttal üldözi az éllovas és 43 pontos Saburtalo gárdáját. Ami a grúz csapat mellett szól, az a folyamatos játék, avagy a DAC a felkészülésből érkezik, míg az ellenfél hétről-hétre tétmérkőzéseket játszott az elmúlt időszakban.

Érkezők: Maksym Tretyakov (Odessa), Milan Simcak (Michalovce), Adrian Slancik (Tatran Presov), Vida Máté (Vasas), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Nicolae Carnat (Wolverhampton), Almási Ladislav (DAC B)

Távozók: Mervó Bence (Győr), Kontár Zoltán (Gyirmót), Noé Kwin (?), Marko Zivkovic (?), Yves Simon Pambou (?), Andriy Lyashenko (?), Souleymane Kone (Djurgardens)

A DAC keretének összértéke jelenleg 6,5 millió euró. A csapatot utolsó két mérkőzésén irányítja a sikeredző Marco Rossi, aki eztán feláll és átadja a helyét minden bizonnyal egy német szakembernek. Az olasz edző a magyar válogatott élén folytatja, miközben hatalmas fegyverténynek számít a két válogatott középpályás Kalmár Zsolt (végleges) és Vida Máté megszerzése. A két futballista minden bizonnyal csak a padon kezd, hiszen keveset készült a társakkal. A szurkolók sokat várnak elől a Issouf Bayo-Erik Pacinda-Vida Kristopher háromszögtől. A szezont remekül záró, a szurkolók szavazásán a tavaszi szezon második legjobbjának megválasztott Vida Kristopher a csatárduó mögött árnyékékként rohamozhat. A DAC legutóbb 25 éve a Casino Salzburg ellen játszott utoljára nemzetközi kupameccset.