Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Piaczárás – Íme a Kínai Szuperliga legfontosabb átigazolásai!

Piaczárás július közepén? Üdv Kínában! Mielőtt azonban a legfontosabb (tehát nemzetközileg is jegyzett) játékosmozgásokra térnénk, ismerkedjünk e dinamikusan változó futballkultúra két legfontosabb szabályával!

Mint nálunk, csak bonyolultabb

Először a légiósokról: a legújabb rendelkezés értelmében minden klub keretében legfeljebb négy külföldi lehet, ám egyszerre a pályán csak hárman játszhatnak feltéve, hogy számuk nem haladja meg a mellettük futballozó U23-as játékosok számát. Másodszor az átigazolásokról: a nyári transzferidőszak június közepétől július közepéig tart, ekkor mindössze két légiós eladására, illetve kettő vásárlására van lehetősége a kluboknak. Itt még érdemes megjegyeznünk, hogy az elrugaszkodott megatranszferek féken tartására a szövetség a külföldről érkező igazolásokra 100%-os adót vezetett be, tehát egy idegen országból érkező játékos megvásárlása a kluboknak a transfermarkton (és az általunk) feltüntetett összeg kétszeresébe kerül.

Az élmenőknél minden rendben

Az előző évek Kuangcsou-dominanciája után idén igen szorosan indult a Kínai Szuperliga, ennek megfelelően inkább a rekordbajnoknak volt szüksége erősítésre, mintsem az élmenőknek. Az Oscarral és Hulkkal rohamozó éllovas Sanghaj, valamint a Bakambu és Renato Augusto nevével fémjelzett Peking nem is igazolt. Nem úgy a második helyen pihenő háromszoros bajnok Shandong, akik az ifjú brazil szélsőt, Roger Guedest vették kölcsön a Palmeirastól, míg a negyedik Csiangszu az Inter támadójával, Éderrel (5,5 millió euró) erősítette meg sorait. Igaz, ez utóbbi csapat kénytelen volt középcsatárát, a kolumbiai Roger Martínezt 15 millióért a Villarrealnak eladni.

A Cannavaro, meg a többiek

A szégyen szemre csupán ötödik helyen kullogó Kuangcsou Evergrande az idény eddigi részében főként hazai játékosokra épített, szereplésük azonban megmutatta: a kínai futball nem tart még ott, hogy önerőből is színvonalas legyen. Cannavaro mesternek azonban akadt B-terve: kölcsönvette a BL-sztár Taliscát a Benficától, valamint a brazil válogatott Paulinhót a Barcelonától. Ismét kirakatcsapattá fejlődött tehát a címvédő. A kérdés már csak az, hogy játékuk is képes lesz-e minőségi ugrásra, vagy hét év után először letaszítják őket a trónról?

Kicsik, akik nagyot dobbantottak

Az idei transzferrekordot a Tiencsin Csüancsian csapata állította fel: 29 millió euróért hozták el Kölnből az egy ideje már náluk kölcsönszereplő Anthony Modeste-et. Vb-t megjárt játékosok is jöttek-mentek: Ayoub El Kaabi Marokkó mezét rögtön a Hopejére cserélte (érte 6 milliót csengettek), Dusko Tosics pedig a szerb kiesést követően szerződött a Kuangcsou R&F-hez 4,5 millióért. Nagy visszatérővel is büszkélkedhet a kínai élvonal: Demba Ba korábbi csapatához, a Sanghaj Greenlandhez szerződött. A számtalan érkező – és a fent említett Roger Martínez – mellett csupán egy nevesebb távozót jegyzett a Szuperliga: Gael Kalkuta 3 millióért szerződött Hopejből a spanyol első osztályú Rayóhoz.