Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülési körkép: felemás eredményekkel a rajt előtt

Befejeződtek az NB I-es rajtra készülő együttesek felkészülési mérkőzései. A nemzetközi kupában érdekelt csapataink tétmeccsekkel hangoltak/hangolnak.

Nemzetközi kupák után

Négy együttes érdekelt a Bajnokok Ligája-, illetve Európa-liga-selejtezőkben, így ennek a kvartettnek kurtára sikeredett a felkészülés. A legrangosabb kupasorozatban a MOL VIDI kezdte el a szereplést. A luxemburgi bajnok elleni odavágó előtt öt felkészülési találkozót játszott a magyar csapat, ám igencsak vegyesre sikeredett az előkészületi meccsek teljesítménye. A Kapfenberg, a Sturm Graz II, valamint a Csukaricski nem jelentett különösebb gondot, nem úgy a felvidéki DAC, illetve az NK Osijek. Előbbivel ikszelt, utóbbitól kikapott Marko Nikolics együttese, amely a luxemburgi Dudelange ellen kezdte meg nemzetközi szereplését, s ért el 1-1-es döntetlent. Ezek alapján nem lehet megjósolni, mire lehet képes a nyáron válogatott labdarúgókat igazoló piros-kék alakulat, amely az újonc Kisvárda ellen kezdi meg a bajnokságot július 21-én. Hogy miként fest majd a fehérvári alakulat szezonja, az azonban biztos, hogy a bajnoki cím megvédése az elsőszámú cél, amihez lesz egy-két szava a Ferencvárosnak, amely mindössze négy előkészületi összecsapást vívott, mielőtt összecsapott a Maccabi Tel-Avivval. Olyan nagyon büszke nem lehet a teljesítményre a 28-szoros bajnok, hiszen a Villány elleni kiütéses (9-0) győzelmet követően döntetlent játszott a Fastav Zlínnel, az Olimpia Ljubljanával, míg vereséget szenvedett a Dunaszerdahelytől. A Maccabi elleni El-selejtező első meccsén pedig balszerencsés góllal maradt el a győzelem.

Szintén kakukktojás lehet az Újpest, amely egyben tartotta a tavalyi kupagyőztes és bajnoki bronzérmes keretét, így összeszokottság lehet a legnagyobb fegyverük, amely azonban nem látszott a csütörtöki, Neftci elleni El-találkozón. De a felkészülési meccseken sem brillírozott a lila-fehér együttes, amely előbb gólzáporos döntetlent játszott a cseh Trineccel, majd vereséget szenvedett a horvát Inter Zapresiccsel szemben. Ebből következően megjósolhatatlan, mire mehet a IV. kerületi együttes. A Honvédról nem is beszélve. A kispestiek elveszítették két legutóbbi gólkirályukat, igaz rutinos labdarúgóval tudtak erősíteni, ám a támadósort még nem sikerült kellően megerősíteni, ráadásul a fiatal játékosok közül majd’ kétcsapatnyi hagyta el a piros-feketéket. Kérdés, mire megy majd Supka Attila csapata, miután a felkészülés során négy vereséggel kezdett a XIX. kerületi egylet, amelyen azonban látszott, fejlődőképes a csapat, viszont a „Ki fog gólt szerezni?” kérdésre nehéz válaszolni.

E négy klub játékosai még egy-egy találkozót játszanak a bajnokság rajtja előtt, s aligha kérdéses, hogy csoda kellene ahhoz, hogy sikerrel vegyék az akadályokat, bár a Vidi előtt kötelező továbbjutás áll, a Ferencváros nem reménytelen helyzetből várhatja az izraeli visszavágót, míg kétségtelenül a legnehezebb helyzetben az újpestiek vannak, akik kétgólos hátrányból kellene, kiharcolják a továbbjutást. A Honvédnak az egy gól is elég lehet a Rabotnicski elleni visszavágón, de a magabiztos győzelem lenne leginkább elegendő.

Ami a többieket illeti, a Debrecen veretlenül fejezte be a felkészülést. Mindössze két döntetlent ért el három siker mellett. Az újonc Kisvárda ellen gól nélküli döntetlent, míg az élvonaltól búcsúzó Balmazújváros ellenében 2-2 született. Ez pedig azt jelenti, hogy a cívisvárosiakkal számolni kell a következő idényben.

A DVTK háromszor volt kénytelen fejet hajtani aktuális ellenfelével szemben. Ebből kettőt ráadásul az elmúlt egy hétben, ami nem fest túl rózsás képet a miskolciak előzetes elvárásaival kapcsolatban. Kimondva, kimondatlanul a biztos bennmaradás lehet a célja a miskolciaknak.

Mintornán szerepelt a Haladás és a Paks, a két együttes a hagyományos Király-kupán szerepelt, s míg a szombathelyiek gólt sem szerezve végeztek az utolsó helyen, addig a paksiak egy győzelemmel és egy vereséggel fejezték be a tornát. A vasiak a további felkészülési meccseiken sem nagyon voltak eredményesek. A Szany elleni kiütéses győzelem után három döntetlen mellett egyszer vereséget szenvedtek. Michal Hipp hiába szerzett meg válogatott támadót, és tartotta egyben a keret gerincét, egyelőre nem tudni, mire lehet képes a zöld-fehér alakulat. Ugyanez igaz a paksiakra is, Csertői Aurél csapata ugyan egy fokkal jobban teljesített az előszezonban. A védekezéssel nem lehet különösebb gondja Csertőinek, a támadósorban ellenben már akadnak gondok. Szintén a támadások befejezésével lehet gondja a szinte teljes csapatát lecserélő Kisvárdának, amely azonban jelezte, meg kell ellene szenvednie a riválisoknak. Az előszezonban a Diósgyőr és a Debrecen is tapasztalta, mennyire kellemetlen ellenfél, amely a középmezőnybe odaférhet. A Mezőkövesd Stefan Drazsics góljaiban bízhat a következő idényben, a 25 éves szerb támadó négy gólt szerzett az előszezonban, kettőt a Tatran Presov elleni (6-0), s szintén kettőt a Slavia Praha (2-1) elleni győzelem alkalmával. Ellenben a kiesés elkerüléséért alighanem vért kell izzadnia a matyóföldieknek. A Puskás Akadémia új edzővel, s új játékosokkal próbálja meg megismételni a legutóbbi idény kimagasló szereplését, mely alkalommal a kupa döntőjébe jutott, másrészt a bajnokságban is majdnem elérte a dobogót még Pintér Attilával a kispadon. A felkészülése a csapatnak ötvenszázalékosra sikeredett. Két siker mellett egy döntetlen és egy vereség csúszott be, viszont mintha hiányozna a felcsútiaktól is egy vérbeli góllövő, aki meccseket képes eldönteni. Ez könnyen visszaüthet a bajnokság során, elképzelhető, hogy a sárga-kékek a kiesés ellen harcolnak majd. Szintén újoncként csatlakozik a mezőnyhöz az MTK Budapest, s az elmúlt hetek eredményei alapján beleszólhatnak a dobogós helyekért folyó csatába. Bár két váratlan vereség mellett (Vasas, 1-2; Monor, 1-3) két döntetlen, valamint három győzelem született. A gólokkal sem elől, sem hátul nem maradt adós az együttes, így elsősorban a védekezést kell még összeraknia Feczkó Tamásnak.

Felkészülési körkép (tipp a bajnokság végére):


Honvéd (5-8. hely)
Csiangszu Szuning (kínai) – Honvéd 2-0
Partizan Beograd – Honvéd 2-0
FK Orenburg (orosz) – Honvéd 2-1
Beitar Jeruzsálem – Honvéd 1-0
Honvéd – FC Nitra (szlovák) 2-0
Honvéd – Zlate Moravce (szlovák) 2-1

El-selejtező
Rabotnicki (macedón) – Honvéd 2-1

Debrecen (2-4, hely)
DVSC – Nyíregyháza 2-0
DVSC – Balmazújváros 2-2
DVSC – Kisvárda 0-0
DVSC – UTA Arad (román) 1-0
DVSC – Vác 2-1

Diósgyőr (5-8. hely)
DVTK – Kazincbarcika 4-2
DVTK – Kisvárda 1-2
DVTK – Partizan Bardejov (szlovák) 4-0
DVTK – FK Poprad (szlovák) 1-2
DVTK – Maccabi Netanya (izraeli) 1-2

Ferencváros (1-3. hely)
FTC – Villány 9-0
Fastav Zlín (cseh) – Ferencváros 1-1
DAC (szlovákiai) – Ferencváros 1-0
FTC – Olimpia Ljubljana (szlovén) 0-0

El-selejtező
Ferencváros – Maccabi Tel-Aviv 1-1

Haladás (6-10. hely)
Szany – Haladás 0-9
Admira Wacker (osztrák) – Haladás 1-0
Haladás – SV Lafnitz (osztrák) 2-2
Nafta Lendava (szlovén) – Haladás 2-2
Haladás – 1. FC Slovacko (cseh) 1-1

Király-kupa
Haladás – Kaposvár 0-1
Haladás – Paks 0-2

Kisvárda FC (7-12. hely)
FC Lokomotiva Kosice (szlovák) – Kisvárda 0-1
DVTK – Kisvárda 1-2
DVSC – Kisvárda 0-0
Voliny Luck (ukrán) – Kisvárda 0-0
Nyíregyháza – Kisvárda 2-1

Mezőkövesd (7-12. hely)
Mezőkövesd – Tatran Presov (szlovák) 6-0
Mezőkövesd – Beitar Jeruzsálem 0-2
Mezőkövesd – Slavia Praha 2-1
Mezőkövesd – Slavia Praha 1-3
Mezőkövesd – Cegléd 3-0
Mezőkövesd – Békéscsaba 1-1

MTK Budapest (3-6. hely)
MTK – Komárom 3-1
MTK – MFK Zemplín Michalovce (szlovák) 1-1
MTK – Vasas 1-2
MTK – FC Nitra 3-3
MTK – Csákvár 3-0
MTK – FK Senica 4-0
Monor – MTK 3-1

Paksi FC (5-8. hely)
Paks – Concordia Chiajna (román) 1-0
Paks – Kaposvár 1-1
Paks – Dorog 1-0

Király-kupa
Paks – FK Pohronie (szlovák) 1-0
Paks – Haladás 2-0

Puskás AFC (4-9. hely)
PAFC – KFC Komarno (szlovák) 4-2
PAFC – Voluntari (román) 1-0
PAFC – FK Proleter (szerb) 2-1
PAFC – NK Aluminij (szlovén) 0-1
PAFC – HNK Gorica (horvát) 0-0

Újpest FC (3-6. hely)
FK Trinec (cseh) – Újpest 3-3
NK Inter Zapresic (horvát) – Újpest 1-0

El-selejtező
Neftci Baku (azeri) – Újpest 3-1

MOL VIDI FC (1-2. hely)
Kapfenberg (osztrák) – Vidi 0-3
NK Osijek (horvát) – Vidi 2-1
DAC (szlovákiai) – Vidi 1-1
Sturm Graz II. (osztrák) – Vidi 1-4
Vidi – Csukaricski (szerb) 2-1

BL-selejtező
F91 Dudelange (luxemburgi) – Vidi 1-1