Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: ma este eldől ki lesz a világbajnok! – előzetese

Immár túl vagyunk hatvanhárom jobb-rosszabb mérkőzésen a világbajnokságon, ám reméljük, hogy a torna utolsó találkozója a legjobb és legizgalmasabb is lesz. A Franciaország – Horvátország meccs igazi klasszikusként vonulhat be a történelem könyvekbe, reméljük ehhez a csapatok is partnerek lesznek.

17:00 Franciaország – Horvátország (Helyszín: Luzsnyiki Olimpiai Komplexum Nagy Sportarénája, Moszkva)
Olyanok, mint a tűz és a víz, ám az biztos, hogy a torna két legjobb és legszerencsésebb formájában lévő együttese csap össze ma késő délután a moszkvai fináléban. A franciákat a két évvel ezelőtti Eb-döntőzésük ellenére nem tartották csúcsfavoritnak a vb előtt, amelynek okaként legtöbbször Didier Deschamps kapitányi alkalmatlanságát hozták föl magyarázatként. A franciák azonban megmutatták, hogy edzőjük igenis érti a szakmát, és többször remek érzékkel nyúlt bele a dolgok alakulásába, még ha sokszor a szerencsével sem álltak hadilábon. A gallok ugyanis akár már a nyolcaddöntőben kizuhanhattak volna, lévén majdnem elszórakoztak egy háromgólos előnyt a pocsék argentinok ellen. Ám összességében kijelenthető, hogy különösebb izgalmak nélkül jutottak most el a döntőig, nem úgy mint 1998-ban, vagy akár 2006-ban. A belgák elleni elődöntőben remekül érvényesült a franciák célfutballja, remekül leradírozták a pályáról a Hazard – Lukaku – De Bruyne mesterhármast, ez a fajta „karaktergyilkos” pedig könnyen kerülhet ma este Modric és kreatív tudású társainak elegánsan attraktív játékába.
A szemnek gyakran szimpatikusabb játékot inkább a horvátok játszották, akik mégis sokszor szenvedtek, a nekik nem fekvő tudású ellenfelek ellen. Az egyenes kieséses szakaszban mind a három alkalommal túlórázni kényszerültek, így a háromszor harminc perc azt jelenti, mintha egy teljes meccsel többet nyomtak volna le Zlatko Dalic tanítványai, mint a mai ellenfél.
A közvélemény kutatások egyébként az egész világon egyértelmű képet mutatnak: szinte mindenhol az aprócska Horvátország sikeréért szorítanak, amely ha nem is az esélytelenek nyugalmával várja az esti meccset, de ami tény az tény. A francia végső siker kb. kétszeres pénzt ér, míg a horvátok trónra kerüléséért a pénzünk négyszeresét kapnánk kézhez.

A döntő kulcsembere a „Kékektől” a vb egyik legjobb játékosa, Kylian Mbappé, vagy Antoine Griezmann lehet. Paul Pogba a középpályán könnyen lehet majd a mérleg nyelve a felek között, legyen az számukra akár pozitív vagy akár negatív végkimenetel. A franciák amikor éppen nem komolytalankodták el a meccsek hajráit, remek védekezést mutattak be. A 22 éves Ben Pavard az oroszországi torna egyik legnagyobb felfedezettje, ma is fontos szerep juthat neki, bár aligha a góllövés lesz ma is a feladata.

Luka Modric már nagyon fáradt lehet, a statisztikusok szerint toronymagasan ő futotta le a legtöbb kilométert eddig a vb-n. És valóban: a Real Madrid sztárja nem ismer elvesztett labdát. Modric fut, rohan, szervez, irányít, szerel, szűr. A nemzetközi sajtó nem csak a világbajnokság, hanem a France Football Aranylabdáját is neki adná már most. Persze nem egyszemélyes a horvát. Sőt, ebben rejtőzik igazi fegyvere. Mario Mandzukic tulajdonképpen bármikor, bárhonnan, bármelyik testrészével beköszönhet. Igaz, ehhez Ivan Rakiticék remek támadó és kontrázó játékára is szükség lesz. A védekezése szintén remek a horvátoknak, és bár Danijel Subasic nem világklasszis (bár az angolok ellen volt egy földöntúli mentése), a Strinic, Vrsaljko, Lovren, Vida négyes kétségkívül most képes megállítani a világ legjobbjait is. Vida lelkesedését öröm nézni minden találkozón, még ha Lovren szerint saját maga is a legjobb…

A hiányzók: tuti hiányzóról még nincs értesülésünk. Blaise Matuidi játéka valószínátlen bordasérülés miatt, míg a másik oldalon két alapember pályára lépése van veszélyben. Az Interes Perisic legutóbb egyenlíteni tudott az angolok ellen, így hiánya Modric bal kezének elvesztését jelentheti. Ivan Strinic ágyéksérülése talán rendbe jön, ám helyettese is jó megoldásnak tűnhet: Josip Pivaric. És akár még a veterán Vedran Corluka is beállhat, aki alighanem elégedett lenne pályafutásával, ha egy vb-címmel búcsúzhatna a válogatottól.

A döntő játékvezetője, a teátrális viselkedése miatt kissé népszerűtlen Nestor Pitana lesz, reméljük minél kevesebbet kell majd a videóbíróra hagyatkoznia. Az argentin sípmester eddig négy meccsen fújt élete második mundialján.

Ha a franciák másodjára is vb-t nyernek, akkor Griezmannék talán nagyobb hőstettet hajtanak végre, mint az éppen húsz éve nyerő legendák, melyben alapember volt a mostani szövetségi kapitány, a már fentebb emlegetett Deschamps. Sorsszerű, de dél szomszédunk is éppen a ’98-as tornán érte el eddigi legjobb eredményét: bronzérem Franciaországban. Hamarosan ki derül, hogy idén ki ér a csúcsra, és rettegethet, a négy év múlva esedékes katari vb-n, hogy utoléri-e őket a címvédő átka, a csoportkörös kiesés! Kellemes probléma, amelyet alighanem mindkét fél bevállalná.