Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: feledtetné nemzetközi bukását a Ferencváros – előzetes

A bajnokkal kezd az abszolút újonc, visszatér az MTK Budapest, kupakudarcát feledtetné a Ferencváros.

A Magyar Kupa márciusi negyeddöntője után ismét összecsap Balázs Benjámin (balra) és Kanta József. – fotó: MTI

Egy hete ért véget a 21. labdarúgó világbajnokság, a magyar NB I küzdelmei máris kezdődnek. Nemzetközi kupacsapataink közül kettő szombaton lép pályára, míg kettő vasárnap hazai környezetben kezdi meg szereplését az OTP Bank Liga 2018-2019-es évadában.

július 21., szombat

17.00 Puskás AFC – Debreceni VSC – tv.: M4 Sport
Pancho Aréna, vezeti: Vad II. István

Új szelek fújnak Felcsúton, hiszen Benczés Miklós érkezésével ismét előtérbe kerülhetnek a fiatalok, miközben a klub új szerelésben pompázik majd az előttünk álló idényben. A Lokinál a saját nevelésű labdarúgók mellett minőséginek gondolt légiósok segíthetik a célok elérését, igaz, nagy változások nem voltak a keretben. A korábbi meghatározó játékosok közül végleg visszatért Bódi Ádám, míg a három csatárigazolás – Albion Avdijaj, Szécsi Márk és Damásdi Alex – garancia lehet arra, hogy Könyves Norberttel és Haris Tabakoviccsal kiegészülve szállítsák a gólokat. Ugyan Tisza Tibor befejzte pályafutását, így sem marad rutin nélkül a középpálya, lévén Tőzsér Dániel, Aleksandar Jovanovic, Haris Attila, s Varga Kevin is itt szerepel. A PAFC-nál a már említett Benczés Miklós máris igykezett saját képére formálni az együttest, ennek esett áldozatul többek között Patrick Mevoungou, Stipe Bacelic-Grgic, Ivor Horvat, Ezekiel Henty is. Ugyanakkor a támadósor erősödött, érkezett a Balmazújvárosból Bacsana Arabuli, a Haladástól Kiss Tamás, illetve a Videotonnál perememberré váló Szolnoki Roland is. Hogy ez mire lesz elég a hétszeres bajnok ellen, nagy kérdés.

A két együttes eddigi mérlege egymás ellen a Loki felé billennek: 10 találkozóból hatot nyertek a piros-fehérek, míg négy találkozó döntetlennel végződött, 16-6-os gólkülönbség mellett.

20.15 Honvéd FC – Haladás – stream: m4sport.hu
Bozsik stadion, vezeti: Farkas Ádám

Jelentősen átalakult mindkét csapat. A Haladás mennyiségileg, a Honvéd minőségileg. Igaz, a kispestieken ez nem fogott ki az Európa-liga selejtezőjében, hiszen egy szoros szkopjei vereséget követően kiütötték macedón ellenfelüket kedden este. Ez pedig önbizalommal töltheti el Supka Attila legénységét, míg Michal Hipp elveszítette a tavalyi idényben berobbant Kiss Tamást, Myke Bouard Ramost és David Williamst, akik meghatározó tagjai voltak a vasiaknak. Az érkezők oldalán Jurij Habovda, Emil Lyng, Tamás László, valamint a kölcsönbe kapott Vít Benes és Priskin Tamás lehet potenciális erősítés. Más kérdés, Priskin milyen formában van, hiszen lassan nyolc hónapja nem talált be tétmérkőzésen. Érzékeny veszteség lehet a fentebb említett trió mellett Stef Wils távozása is, a belga védő a szezon végeztével befejezte profi pályafutását. Ami a két együttes örökmérlegét illeti, abszolút fölényben van a kispesti alakulat, amely 123 bajnokin 75-28-20-as mérleggel bír a szombathelyiekkel szemben, 275-113-as gólkülönbséggel megspékelve.

20.15 Mezőkövesd-Zsóry – Paksi FC – stream: m4sport.hu
Mezőkövesd, vezeti: Erdős József

Aligha ez a forduló slágermeccse, mindazonáltal érdemes figyelni a két együttesre, amelynek edzői felfogásában sok hasonlóság fedezhető fel. Kuttor Attila ebben az idényben már Pro licenccel a zsebében vághat neki, míg Csertői Aurél már a korábbi években is rendre bizonyította, kevésbé minőségi keretből is ki tudja hozni a maximumot. Pakson nemcsak, hogy anyagiakban nem dúskálnak, légiósokat sem foglalkoztatnak. Az új idénynek a korábbiakkal ellentétben határozott célkitűzésekkel vágnak neki, tanulva például a legutóbbi idényből, amikor a játékosok „leültek” miután biztossá vált a bennmaradásuk. S nyáron sem volt nagy mozgás a keretben. Mindössze Szakály Dénes, Koltai Tamás, Daru Bence és Molnár Péter távozott, míg Nagy Gergely, Kelemen Dávid, Jelena Richárd, Kővári Róbert, valamint Bor Dávid érkezett. Ami a Mezőkövesdet illeti, éppen Paksról szerezték Meg Szakály Dénest, neki valóban különleges lesz korábbi társai ellen pályára lépni. Rajta kívül Egyed Balázs és Nagy Richárd, illetve Szappanos Péter alacsonyabb osztályból érkezett, de a matyóföldieket választott a Balmazújvárossal kieső Vajda Sándor és az ukrán Mihajlo Meszhi is. A távozók között olyan labdarúgókat találunk, mint Bognár István, Fótyik Dominik, Gohér Gergő, Horváth Tamás és Novák Csanád, akik az előző évadban meghatározó tagjai voltak a keretnek. Emiatt pedig kérdéses, milyen összetételben futhat ki a nyitányon a sárga-kék alakulat. Hogy a mérleg kinek kedvez majd, lévén igen kiegyenlített a mutató: 3-3-2 a Paks javára, 19-13-as gólkülönbség mellett.

20.15 MOL-VIDI FC – Kisvárda Master Good – tv.: M4 Sport
Pancho Aréna, vezeti: Bognár Tamás

Kettős rangadó lesz Felcsúton, a PAFC-Loki után a MOL-VIDI fogadja az abszolút újonc Kisvárdát, amely csapatra való légióst igazolt a nyáron. Mint beszámoltunk róla, az MLSZ-hez fordultak ukrán játékosaik státuszának kérdésében. Hogy aztán a rengeteg érkezőt sikerül-e minél hamarabb csapattá gyúrni, az kiderül szombat este a bajnoki címvédő ellen. A fehérváriak túl vannak egy névváltoztatáson, amit a szurkolók nehezen viseltek, illetve az UEFA égisze alatt sem szerepelhet a főtámogató MOL a klub nevében, így egyszerűen csak Vidiként könyvelik a jegyzőkönyvekben. A fehérváriaknál nem volt nagy mozgás a keretben, legalábbis a csapat gerince együtt maradt, ez azonban nem igazán látszott a Dudelange elleni BL-párharcban, amelyből csak nagy nehézségek árán jutottak tovább Marko Nikolics tanítványai. Az érkezők között két válogatott játékost is találunk, míg az elköszönők között jobbára olyan játékosok vannak, akik kiegészítő szerepet játszottak tavasszal, vagy még azt sem – lásd Ezekiel Henty. A két együttes még nem találkozott az élvonalban.

július 22., vasárnap
17.30 Ferencváros – Diósgyőr – tv.: M4 Sport
Groupama Aréna, vezeti: Andó-Szabó Sándor

Újabb nagybevásárlás semmiért. Az Üllői úton Thomas Doll ötödik idényét kezdte el, de ahogy az előző négyet, úgy a mostanit is nemzetközi buktával indította, pedig a célkitűzések között a minél tovább menetelés szerepelt az El-ben, akár a főtábla elérése. Ehhez képest a rengeteg új játékossal felálló zöld-fehérek már az első adandó alkalommal elhasaltak. A Maccabi Tel-Aviv bizonyult jobbnak a huszonkilencszeres bajnoknál, a legutóbbi idény ezüstérmesénél. Pedig az előző szezon gólkirálya, Davide Lanzafame, az izlandi válogatott Kjartan Finnbogason – de említhetjük az ukrán Sahtar Donyecktől kölcsönvett Ivan Petrjakot is – személyében minőséginek vélt labdarúgók kerültek a Fradihoz, egyelőre azonban nem váltották meg a világot. Az viszont biztosan érzékeny veszteség, hogy Gera Zoltán és Hajnal Tamás visszavonulásával fazonszabász labdarúgók nélkül maradt az együttes. A DVTK ezzel szemben jól igazolt: megszerezték a korábbi U-válogatott Tajti Mátyást, aki megfordult a Barcelona akadémiáján is, illetve a Málaga tartalékjai között is szerepet kapott. Ezzel szemben most lesz az igazi vizsgafeladat Fernando előtt, aki tavaly az utolsó fordulókban benntartotta az élvonalban a miskolciakat. Ezúttal egy teljes idénye lesz arra, hogy akár az élmezőny mögé kapaszkodjanak a piros-fehérek. Hogy az örökmérleg a Ferencváros mellett szól, jelen esetben semmit sem garantál: 59-17-19 mutató mellett 196-98-as gólkülönbség áll, s két kupadöntőt is lehet idevenni, ezeken a Fradi hibátlan, kettőből kettőt nyertek a fővárosiak 9-2-es gólaránnyal.

19.30 Újpest FC – MTK Budapest – tv.: M4 Sport
Szusza stadion, vezeti: Kassai Viktor

Kiütéses továbbjutás az El-ben egy igen rossz első meccs után az egyik, jelentős változások után reményteljes előretekintés a másik oldalon. Az Újpest – bár nehezen kezdte a nemzetközi szereplésétsimán jutott tovább a második körbe az El-selejtezőben, ahol a spanyol Sevilla vár majd a lila-fehérekre. A keretben ennek ellenére nem sok változás volt a nyáron, mindössze Razvan Horj érkezett, kölcsönből pedig Viktor Angelov tért vissza, míg Filipovics Marko profi szerződést kapott, ketten ellenben távoztak: Souleymane Diarra és Windecker József sem fér bele Nebojsa Vignjevic elképzeléseibe, ők máshol folytatják. A kék-fehéreknél Bognár István és Pintér Ádám érkezésével a klubhoz kötődő labdarúgók érkeztek, valamint a Balmaz kapusa, Horváth László, illetve a kispestiektől Ikenne-King. Mellettük két ukrán játékos kötelezte el magát a VIII. kerületiekhez. A távozók listája igen hosszú, többjük kölcsönbe ment, de például Hrepka Ádám és Thiam, valamint Bori Gábor is alapembere volt a második vonalban bajnoki címet szerző együttesnek. A közös történelem igencsak kiegyenlített: a lilák 81, az MTK 80 győzelemnél jár, míg a döntetlenek száma 53, a közös meccsek gólkülönbsége 365-360 a kék-fehérek javára, tehát itt sincs nagy differencia.