Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL-selejtező: mutatjuk a play-off kör teljes párosítását!

Kedd este kialakult a Bajnokok Ligája 2018/19-es selejtezősorozatának play-off mezőnye (eredményekért bővebben ITT), avagy már csak 12 klub reménykedhet abban, hogy részese lesz az idei csoportkörnek. Mutatjuk a mezőnyt és a párosítást, közülük kerül ki a 6 főtáblás csapat. 

Az 55 európai tagállamból a 11 legmagasabban kvalifikált bajnokság regnáló bajnoka automatikus résztvevője a csoportkörnek, a fennmaradó 44 tagország aranyérmese pedig egy előselejtezős, plusz három fordulós és egy play-off kör segítségével dönti el, hogy ki csatlakozhat a már főtáblás csapatok köréhez. Van bajnoki és nem bajnoki ág, utóbbin vannak azok a klubok, melyek másodikok, vagy harmadikok lettek hazájuk pontvadászatában, és ezzel vívták ki a selejtező lehetőségét. Továbbá ugyebár vannak olyan klubok, melyek nem bajnokok, de második, harmadik, vagy negyedik helyezésük az adott ligában automatikus főtáblát ér.

Hogyan tevődik össze a főtábla és ez hány csapatot jelent? Mint minden esztendőben, ezúttal is 8 csoportban küzd majd 4-4 klub, tehát összesen 32 együttes a 16 továbbjutást érő helyért. Ebből 11 bajnok automatikus résztvevő, a selejtezőből pedig 6 további csapat csatlakozik, csupán ennyi az ismeretlen tényező, a körök alatt ilyen mértékben leredukálódik a csapatok száma. Ilyenkor már csak 8 bajnok van a bajnokok ágán, valamint 4 nem bajnok küzd a nem bajnoki ágon a 6 hely valamelyikéért. A selejtezőből induló 44 bajnokból tehát mindössze 4 ér révbe. A fennmaradó 15 hely pedig automatikus főtáblásoké (nem bajnokoké), mint például a spanyol ezüstérmes, bronzérmes és negyedik.

Összetétel

Automatikus főtáblás és bajnok: 11 db
Automatikus főtáblás, de nem bajnok: 15 db
Selejtezőből érkező bajnok: 4 db
Selejtezőből érkező nem bajnok: 2 db

Bajnokok Ligája, selejtező (play-off)

Bajnokok ága

Crvena Zvezda – Red Bull Salzburg
BATE Boriszov – PSV Eindhoven
Young Boys – Dinamo Zagreb
MOL Vidi FC – AEK Athén

Nem bajnokok ága

Benfica – PAOK
Ajax – Dinamo Kijev

A párharcok odavágóit augusztus 21-én, a visszavágókat egy hétel később augusztus 28-án rendezik. A győztesek a Bajnokok Ligája főtáblájára kerülnek, míg a vesztesek automatikusan az Európa-liga csoportkörében találják magukat, tehát nem ér véget számukra a nemzetközi kupaporond, mint az előző kiírásokban.

További megjegyzés: a svájci bajnok Young Boys és a hollanf bajnok PSV Eindhoven csak a play-off körben csatlakozott, nekik egy győztes párharc is elég a főtáblához.