Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gamper-kupa: ismét győzelemmel hangolt a szezonra a Barcelona

Már nem kell sokat aludni a spanyol bajnoki rajtig, addig is be kell érnünk egy Boca Juniors vendégszerepléssel a Camp Nouban. Hagyományosan a Gamper-kupa jelenti a főpróbát az FC Barcelona számára, amely  – ahogy az általában lenni szokott -, magabiztosan vette az akadályt.

Kép: 90min.de

Egy felforgatott csapattal állt ki Ernesto Valverde, aki most meggyőződhetett legjobbjai állapotáról, valamint adhatott egy utolsó esélyt a kérdőjelesek számára, hogy bizonyíthassanak. Utóbbiak közé tartozott például a 18 éves Juan Miranda, valamint a nagy visszatérő Munir El Haddadi is.

A kezdés elég döcögős volt, kellett néhány perc, mire kezdett összeállni a hazaiak játéka, a tempó megemelése pedig még ennél is tovább tartott. A Boca eleinte még egész jól tartotta magát, ám idővel nagyon érződött: ők csak arra törekszenek, hogy ne kapjanak ki nagyon. Az argentinok falat vontak a kapujuk elé, a Barcelona pedig építkezett. Valverde csapatán néha érződött, hogy jót tettek a játékosmozgások a nyáron – több olyan játékos is szerepel most a keretben, akihez hasonló nem volt tavaly és bizony nem árt, ha van kéznél belőle.

Munirt például nem sokszor tudták helyzetbe hozni, de sokat mozog, az összjátékoknál nagyon jól alkalmazható és szorgalmas, ráadásul több helyen is bevethető elöl. Meglepne, ha elengednék őt. Szintén üdítő azt látni, hogy van szélsőjátéka a gránátvörös-kék csapatnak: Malcom nagyon kellett ebbe a támadósorba, jó egy az egyben, gyors és érzi a kaput, nagyon akar bizonyítani. Utóbbira jó példa a 18. perc eseménye, amikor is megverte védőjét és gyönyörű gólt lőtt. Jó, a kapus is vastagon benne volt a találatban, de attól még jó látni, hogy valaki méltó riválisa lehet majd Dembelének, érdekes lesz majd látni, hogy hosszú távon melyikük válik be majd jobban.

Riqui Puig

A vezetés megszerzését követően még egyértelműbbé vált a hazai fölény, a Coutinho-Vidal-Rakitic hármas kézben tartotta a dolgokat és itt is nagyon pozitív az összkép, jó kis középpálya ez. Főleg Coutinho tűnik élesnek, aki már a világbajnokságon is jól nyomta, most pedig úgy tűnik, kész a vezéregyéniségek közé állni. A csapat egyik legjobbja volt az első félidőben, ahogy Lionel Messi is, aki a jelek szerint kipihente magát és szép lassan kezd felpörögni a szezon kezdetére. Ezúttal is ő volt a karmester, a Barca játékának az esze és nem is tudták megállítani. A 39. percben a vendég védőkről szerencsésen pattant vissza hozzá a labda, a befejezés pedig olyan volt, amilyet tőle elvárnak arrafelé. A szünetben tehát 2-0-ás katalán vezetést könyvelhettünk el.

A második félidő már egy fokkal vehető komolyan a sok csere miatt. Lényegében sort cseréltek mind a két oldalon, ami a kispad hosszúságából és minőségéből kiindulva egyértelműen a hazaiaknak jött jobban – habár egy Carlos Tevez azért csak odafért az argentin gárdában. A Barca Alcacerrel, Dembelével, Suarezzel támadott, akiket Rafinha, Arthur és a fiatal Puig támogatott. Utóbbit nem véletlenül dicsérik, a labda szinte dalra fakad, ha az ifjú zseni lábához ér.

Az álmoskás második félidő végül nem ért véget gól nélkül: Suarez segítségével végül Rafinha talált be, aki szintén nagyon jól mozgott és nagyon jó benyomást tett. Ezzel ki is alakult a 3-0-ás végeredmény, ami jól tükrözi a játék képét. A Barcelona nem diktált nyaktörő tempót és még nem hozott olyan színvonalat, mint amilyenre képes, de ez egyelőre teljesen érthető. Vannak viszont ígéretes új arcok, akik sok hiányosságra gyógyírt jelenthetnek majd a későbbiekben.

Barcelona – Boca Juniors 3-0 (2-0)
G.: Malcom (18.), Messi (39.), Rafinha (67.)

Barcelona: ter Stegen (Cillessen) – Miranda, Umtiti (Vermaelen), Pique (Lenglet), Sergi Roberto (Semedo) – Coutinho (Puig), Rakitic (Arthur), Vidal (Rafinha) – Malcom (Dembele), Munir El Haddadi (Luis Suarez), Messi (Alcacer).

Boca Juniors: Andrada – Olaza (Mas), Izqueiros, Goltz, Buffarini – Reynoso (Perez), Barrios (Almendra), Nandez (Tevez) – Cardona (Pavon), Abila (Zarate), Villa Cano.