Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: világklasszist igazolt a Juve, de a többi nagy sem tétlenkedett! – esélylatolgató

Az elmúlt 1-2 idény rendre úgy indult, hogy most biztosan sikerülni fog a trónfosztás a Serie A berkein belül, s véget ér a Juventus egyeduralkodása. Aztán a kiírás második felére az adott csapat mindig belekerült egy olyan hullámvölgybe, amit a torinói alakulat kegyetlenül kihasznált, s utána gyakorlatilag el is dőlt a bajnoki cím sorsa. Vajon a 2018/2019-es szezonban megtörik a “zebrák” elképesztő sorozata? 

Juventus: egy világklasszis jött, egy világklasszis ment! Cél a triplázás? 

A Juventusnál 2011-ben gyakorlatilag egy új korszak vette kezdetét. Az előtte lévő években hanyatlásnak indult a csapat, köszönhető ez ugyebár annak a bizonyos bundabotránynak, melyet követően jó néhány nagy sztár elhagyta a “zebrákat”. Akik maradtak, Del Piero, Nedved, Camoranesi, azok pedig szépen lassacskán kiöregedtek. A padlóra került Juve azonban felállt, s 2011/2012-es szezon óta sorra nyeri a bajnoki címeket, ráadásul az elmúlt négy évben a Coppa Italia berkein belül sem talál legyőzőre a torinói alakulat. Nemzetközileg szintén egyre jobban zárkózik fel a legjobbak közé a Juventus, hiszen az elmúlt három évben két Bajnokok Ligája döntőt is játszott Allegri együttese. Az Andrea Agnelli tulajdonában lévő klub (a Juventus elnöki pozícióban ugyebár nem először van Agnelli nevezetű úriember – a szerk.) tehát szépen építkezett és építkezik is felfele. Idén nyáron pedig egy olyan bombaigazolást bonyolított le a Juve, ami még inkább csak feljebb emeli a csapatot, azaz Cristiano Ronaldo szerződtetése. Nála nagyobbat nem igazán lehetett volna igazolni (ugyebár Lionel Messi esetleges érkezése szólt volna még ekkorát), ráadásul személyében egy ötszörös Bajnokok Ligája győztesről beszélhetünk. Egy világklasszis érkezett a portugál személyében, egy pedig távozott, hiszen Gigi Buffon hosszú évek után elhagyta a Juventus-t, s a Paris Saint-Germainben keres új kihívásokat. Andrea Agnelli pedig maga jelentett ki, ebben a szezonban a Bajnokok Ligája megnyerése is célkitűzés, s mellette a Serie A-t és a Coppa Italia-t se veti el az együttes. Ebből kifolyólag arra lehet számítani, hogy a Juventus megcélozza a lehetetlennek tűnő triplázást, azaz a bajnokság, a hazai kupasorozat és a BL megnyerését egyaránt.  

A Juventus eddigi érkezői és távozói a nyár folyamán:

Érkezők: Douglas Costa (Bayern München – 40 millió), Mattia Perin (Genoa – 12 millió), Andrea Favilli (Ascoli – 7,5 millió), Mark Pjaca (Schalke – kölcsönből vissza), Mattia Caldara (Atalanta – kölcsönből vissza) Emre Can (Liverpool – ingyen), Joao Cancelo (Valencia – 40,4 millió), Cristiano Ronaldo (Real Madrid – 117 millió), Giangiacomo Magnani (Perugia – 5 millió), Leonardo Bonucci (AC Milan – 35 millió), Leonardo Spinazolla (Atalanta – kölcsönből vissza)
Távozók: Gianluigi Buffon (Paris Saint-Germain – ingyen), Kwadwo Asamoah (Internazionale – ingyen), Stephan Lichtsteiner (Arsenal – ingyen), Nicola Leali (Perugia – 2 millió), Tomás Rincón (Torino – 6 millió), Joel Untersee (Empoli – 500 ezer), Emil Audero (Sampdoria – kölcsön), Alberto Cerri (Cagliari – kölcsönbe), Rolando Mandragora (Udinese – 20 millió), Mattia Caldara (AC Milan – 35 millió), Gonzalo Higuaín (AC Milan – kölcsönbe, 18 millióért), Marko Pjaca (Fiorentina – kölcsönbe), Andrea Favilli (Genoa – kölcsönbe), Stefano Sturaro (Sporting CP – kölcsönbe)

S.S.C. Napoli: olasz edzőzseni érkezett, a keret egybe maradt, s jött néhány új arc! Mit várhatunk a nápolyiaktól? 

A Napoli a 80-as évek végén élte igazán nagy fénykorát, amikor ugyebár egy bizonyos Diego Maradona is a klub kötelékébe tartozott. Az elmúlt közel tíz esztendőben ismét oda tartozik a Serie A legjobb csapatai közé, s általában a nápolyi alakulat számít a Juventus legnagyobb “kihívójának” az elmúlt két-három évben, de a szezon igazán fontos szakaszában rendre megtorpan a Napoli. Walter Mazzarri irányításával kezdődött el ismét valami, Rafa Benítez az első jól sikerült szezonja után csalódásnak lett betitulálva, míg Maurizio Sarri-val nagyon szép futballt játszott az együttes. Igen ám, de a most már a Chelsea élén található menedzser nem igazán volt a csereként gyakrabban játszatom filozófia híve, még a kis/középcsapatok ellen is nehezére esett néhány változtatás, ami hosszabb távon nagyon kiütközött a Napoli-nál. A Juventus, az AC Milan, a Chelsea, a Paris Saint-Germain, a Real Madrid és a Bayern München kispadján is megfordult Carlo Ancelotti valószínűleg jobban ügyel majd a dolgokra. Sokakat meglepett, hogy a Napoli egy ekkor sztáredzőt megkaparintott, ráadásul jó ideig arról szóltak a pletykák, hiszen az AC Milan élére térhet majd vissza. A keret magja gyakorlatilag egybe maradt, illetve érkezett néhány új játékos, többnyire Serie A tapasztalattal rendelkezőek. Szinte borítékolhatni lehet, hogy a Juve nagy üldözője ebben a szezonban már nem a Napoli lesz, de persze erre azért még korai kitérni… 

A Napoli eddigi érkezői és távozói a nyár folyamán:

Érkezők: Carlo Ancelotti (edző – munkanélküli), Amato Ciciretti (Benevento – ingyen), Simone Verdi (Bologna – 25 millió), Fabián Ruiz (Real Betis – 30 millió), Alex Meret (Udinese – 22 millió), Vinícius (Real SC – 4 millió), Orestis Karnezis (Udinese – 2,5 millió), Amin Younes (Ajax – ingyen), Kevin Malcuit (Lille OSC – 12 millió), David Ospina (Arsenal – ?)
Távozók: Maurizio Sarri (edző – Chelsea), Pepe Reina (AC Milan – ingyen), Jacopo Dezi (Parma – 2 millió), Leonardo Pavoletti (Cagliari – 10 millió), Duván Zapata (Sampdoria – 17 millió), Christian Maggio (Benevento – ingyen), Emanuele Giaccherini (Chievo Verona – ingyen), Jorginho (Chelsea – 57 millió) 

AC Milan: tavaly eszetlen, idén ésszerű költekezés! Padra és a kezdőbe is érkeztek minőségi igazolások! Vajon ebben a szezonban visszatér a nagy Milan? 

Az elmúlt jó pár évben csak szenved az az AC Milan, amely koránt sem csak Olaszország berkein belül híres, s kedvelt. A világ egyik valaha volt legjobb és legnagyobb múlttal rendelkező csapata a bizonyos korszakváltozás óta csak szenved, s eddig nem igen találták meg a gyógyszert erre Milánóban. Tavaly tulajdonos váltás történt, ahogyan idén is. Az ázsiai befektetők eszetlenül szórták a pénzt, több nevesebb futballistát is megkaparintottak, de a szezon nagy bukásra sikeredett összességében. Gennaro Gattuso mentette a menthető, így nem meglepő, hogy végül maradt a csapat élén. Az új vezetőség azonban idén nyáron sokkal megfontoltabban igazolt, a kezdőbe, s a padra egyaránt jöttek minőségi fogások. A Milan szerződtette többek között Bakayoko-t, Higuain-t vagy éppen Caldara-t. Az olasz futballnak természetesen nagyon jót tenne, ha az egyik legtradicionálisabb csapat visszatérne régi önmagához, de ezt szép lépesekben lehet csak elérni, ahogy azt mondjuk a Juventus tette néhány esztendővel ezelőtt. Szinte biztosra lehet azt venni, hogy ebben a szezonban már jócskán ott lesz a Bajnokok Ligáját érő helyek környékén az AC Milan, kérdés az, vajon a Juve komfortzónájába mennyire tud majd belepiszkítani a Rossoneri… 

Az AC Milan eddigi érkezői és távozói a nyár folyamán: 

Érkezők: Pepe Reina (Napoli – ingyen), Fabio Borini (Sunderland – 5,5 millió), Nikola Kalinic (Fiorentina – 20 millió), Ivan Strinic (Sampdoria – ingyen), Alen Halilovic (Hamburg – ingyen), Mattia Caldara (Juventus – 35 millió), Gonzalo Higuaín (Juventus – 18 millióért kölcsönbe), Tiemoué Bakayoko (Chelsea – kölcsönbe), Diego Laxalt (Genoa – ?), Samu Castillejo (Villarreal – ?)
Távozók: Gianluca Lapadula (Genoa – 11 millió), M’Baye Niang (Torino – 12 millió), Leonardo Bonucci(Juventus – 35 millió), Gustavo Gómez (Palmeiras – kölcsönbe), Nikola Kalinic (Atletico Madrid – 15 millió), André Silva (Sevilla – kölcsönbe), Manuel Locatelli (Sassuolo – kölcsönbe)

Internazionale: hosszú évek után ismét BL-ben a Nerazzurri! Egybe maradt a keret, s érkezett is néhány nagy név! Spalletti csapat lehet a Juventus nagy üldözője? 

A remekül sikerült 2009/2010-es szezont követően, amikor is José Mourinho-val triplázni tudott az Inter, szépen lassacskán hanyatlásnak indult a Nerazzurri. Milánó másik csapatában szintén egy korszakváltás kezdődött, ami az Interre se hatott valami jól, de kevésbé rosszul, mint az AC Milan-ra. Bizakodóbb jeleket minden idényben láthattunk a milánói gárdától, de semmi többet. Ilyen volt az előző is, remekül bekezdte Spalletti kezei alatt az együttes, aztán a túl jól sikerült rajt végül semmit se ért, mivel idő közben elfáradt, s hatalmas hullámvölgybe került az Inter. Az egyik legsikeresebb olasz csapatnak szintén voltak olyan évei, amikor a nagy tanácstalanság miatt eszetlen költekezésbe kezdett, de erről az utóbbi egy-két évben leszokott a klub. Idén nyáron olyan futballistákat igazoltak, akik nagy neveknek számítanak az olasz bajnokságon belül, de valószínűleg más top ligákban is megállnák a helyüket. Gondolhatunk itt De Vrij-re vagy éppen Nainggolan-ra, aztán a nagy visszatérők, Keita Baldé és Sime Vrsaljko is az Inter-t fogják erősíteni ettől a szezontól. Azt lehet állítani, nevek alapján szépen erősítgetett a Nerazzurri, de majd ez idővel elválik, mire is volt/lesz elég. Nem kizárt, hogy ebben az idényben az Internazionale lesz a Juventus legnagyobb üldözője… 

Az Inter eddigi érkezői és távozói a nyár folyamán:

Érkezők: Frederico Dimarco (Sion – 7 millió), Stefan de Vrij (Lazio – ingyen), Lautaro Martinez (Racing Club – 23 millió), Kwadwo Asamoah (Juventus – ingyen), Radja Nainggolan (AS Roma – 38 millió), Sime Vrsaljko (Atletico Madrid – 6,5 millióért kölcsönbe), Keita Baldé (AS Monaco – kölcsönbe)
Távozók: Geoffrey Kondogbia (Valencia – 25 millió), Joao Cancelo (Valencia – kölcsönből vissza), Lisandro López (Benfica – kölcsönből vissza), Francesco Bardi (Frosinone – 1 millió), Davide Santon (AS Roma – 9,5 millió), Federico Valietti (Genoa – 7,5 millió), Davide Bettella (Atalanta – 7 millió), Jens Odgaard (Sassuolo – 5 millió), Marco Carraro (Atalanta – 5 millió), Micoló Zaniolo (AS Roma – 4,5 millió), Yuto Nagatomo (Galatasaray – 2,5 millió)

AS Roma: ezúttal is voltak nagyobb távozók, de jó pár új játékos érkezett! Vajon mire lesznek jók ezúttal a “farkasok”? 

A két milánói klub hanyatlásának indulása után az AS Roma a dobogós helyezések egyik legfőbb bérlője lett. Ráadásul szezonokon át a Juventus legnagyobb üldözőjeként lehetett számon tartani a fővárosi alakulatot, de akárcsak a Napoli, úgy a “farkasok” is rendre belekerült egy olyan kisebb/nagyobb hullámvölgybe, amit a torinói alakulat mindig kegyetlenül kihasznált. A Roma idén sem úszta meg a nyarat nagyobb távozók nélkül, hiszen Alisson Becker a Liverpoolhoz igazolt, míg Radja Nainggolan az Interhez. De érkezett többek között az Atalanta tehetsége, Bryan Cristante, a Paris Saint-Germain argentin támadója, Javier Pastore vagy éppen a Sevillától a friss vb-győztes középpályás, Steven N’Zonzi. Eusebio Di Francesco kezei alatt rendkívül szép futballt játszott az előző szezonban az AS Roma, ráadásul ugyebár a Bajnokok Ligájában az elődöntőig menetelt a fővárosi alakulat. Összességében tehát azt azért nem lehet állítani, hogy szét kapkodták a “farkasokat”, a támadószekció és a védelem gyakorlatilag érintetlen maradt, de a középpálya Nainggolan távozása ellenére sem mondható gyengének, hiszen ott van még egy De Rossi, s egy Strootman is többek között. Egy biztos, az AS Roma idén is minimum harcolni fog a Bajnokok Ligáját érő helyekért. Viszont a dobogó minden bizonnyal most nem lesz számukra kibérelve, látva, hogy a két milánói csapat mennyire beerősített, de ez természetesen idővel fog majd eldőlni… 

Az AS Roma eddigi érkezői és távozói a nyár folyamán:

Érkezők: Patrik Schick (Sampdoria – 9 millió), Grégorie Defrel (Sassuolo – 15 millió)Ante Coric (Dinamo Zagreb – 6 millió), Justin Kluivert (Ajax – 17,25 millió), Bryan Cristante (Atalanta – 5 millió, kölcsönbe), Antonio Mirante (Bologna – 4 millió euró + Lukasz Skorupski), Javier Pastore (PSG – 24,70 millió), Davide Santon (Inter – 9,5 millió), William Bianda (Lens – 6 millió), Nicoló Zaniolo (Inter – 4,5 millió), Robin Olsen (Köbenhavn – 8,5 millió), Steven N’Zonzi (Sevilla 26,65 millió)
Távozók: Ervin Zukanovic (Genoa – 1,2 millió), Juan Iturbe (Club Tijuana – 5 millió), Bogdan Lobont (Visszavonult), Radja Nainggolan (Inter – 38 millió), Lukasz Skorupski (Bologna – 9 millió), Marco Tumminello (Atalanta – 5 millió), Grégoire Defrel (Sampdoria – kölcsönbe)

S.S. Lazio: biztató jelek az előző szezonban, egybe maradt a csapat magja! Vajon összejön a BL-t érő hely valamelyik Inzaghiék számára? 

A Lazio a 90-es évek végén, 2000-es esztendők elején élte igazi fénykorát. Az elmúlt években szintén voltak szép eredményei a fővárosi alakulatnak, Olasz Kupa-győzelmek, s egy-két dobogós helyezés. Azonban az aranykorszakot követően leggyakrabban az élmezőny végén/középmezőny elején láthatjuk a Lazio-t, de nem kizárt, hogy hamarosan ismét komolyabb célokért küzdhet Simone Inzaghi csapata. Összességében a klub megtudta tartani legjobbjait, egyedül De Vrij volt jelentősebb távozó. Milinkovic-Savic esetleges klubváltása még benne lehet a pakliban, de a Lazio mindent megtesz, hogy megtartsa. A nyár érkezett többek között Milan Badelj, Valon Berisha vagy éppen Francesco Acerbi. A Lazio az előző szezonban is bebizonyított, nem lenne lehetetlen küldetés elérni a BL-t érő helyek valamelyikét, de reálisan nézve az Európa-ligás pozíciókra érhet legrosszabb esetben oda Inzaghi alakulata, de ez majd az idény folyamán természetesen kiderül, hiszen láttunk már csodákat… 

A Lazio érkezői és távozói a nyár folyamán: 

Érkezők: Riza Durmisi (Real Betis – 6,5 millió), Valon Berisha (Red Bull Sazburg – 7,5 millió), Francesco Acebri (Sassuolo – 10 millió), Mattia Sprocati (Salernitana – 2,5 millió), Silvio Proto (Olympiacos – ingyen), Milan Badelj (Fiorentina – ingyen), Joaquín Correa (Sevilla – 15 millió)
Távozók: Stefan de Vrij (Inter – ingyen), Nani (Valencia – kölcsönből vissza), Federico Marchetti (Genoa – ingyen), Filip Djordjevic (Chievo – ingyen)