Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: lengyel, cseh, osztrák, horvát és szerb bajnoki körkép

Lassan kezd beindulni a nagy európai futballüzem. Immár az öreg kontinens országainak döntő többsége túl van öt-hat fordulón a 2018-19-es idényben. Sőt, a naptári rendszerű ligák már a hajrájuk felé közelednek. Nézzünk szét Európában!

Lengyelország – Ekstraklasa
A bajnok Legia múltkori, Sosnowiec elleni sikere a jelek szerint csak egy hétvégényi fellángolás volt. A Szerhij Rebrov szolgálatairól lecsúszó varsóiak ugyanis arcpirító vereségbe szaladtak bele hazai pályán, ráadásul éppen a nem túl veretes Wisla Plock ellen. A kiscsapat első győzelmét szerezte Nagy Dominikék ellen. Igaz, a magyar középpályás a meccskeretben sem volt ott. A listavezető Gdansk a Pogon otthonában nyert egy fordulatos találkozón. A mostanság nem éppen remeklő Wisla egymás után második alkalommal győzött háromgólos különbséggel. A Lech Poznan elleni 5-2 után most a Gornikot verték szét 3-0-val a krakkóiak.

A 6. forduló eredményei:
Piast Gliwice – Cracovia 3-1
Korona Kielce – Arka Gdynia 2-1
Pogon Szczecin – Lechida Gdansk 2-3
Wisla Krakow – Gornik Zabrze 3-0
Legia Varsó – Wisla Plock 1-4
Jagiellonia – Legnica 2-3
Zaglebie Lubin – Lech Poznan 2-1
Sosnowiec – Slask Wroclaw MAI MÉRKŐZÉS

A bajnokság állása:

Csehország – HET Liga
A címvédő és egyben listavezető Plzen nemcsak hogy megtartotta első helyét a táblázaton, hanem egy igazán gólzáporos győzelemmel járult hozzá a remek mérlegéhez. Pavel Vrba együttese a Mláda Boleslav ellen rendezett gólfesztivált, és rúgott majdnem annyi gólt, mint amennyit az előző öt körben összesen. A sörvárosiak legjobbja az a Michael Kremencik volt, aki a termésből csak egymaga egy mesterhármassal vette ki a részét. A 25 éves támadó alighanem legkésőbb a jövő nyáron már egy top bajnokságban lövöldözheti a gólokat. A liga legértékesebb keretű klubjának tartott Slavia Praha simán nyert Teplicében, míg a forduló nyitányán a rekordbajnok Sparta csak egy döntetlenre volt jó a hányattatott sorsú Bohemians ellen. Úgy fest, hogy túl sok a fővárosi csapat a mezőnyben, lévén a Dukla továbbra is nulla ponttal tökutolsó.

A 6. forduló eredményei:
Bohemians 1905 – Sparta Praha 1-1
FK Pribram – Slovan Liberec 1-3
Baník Ostrava – Dukla Praha 2-0
Opava – Karvina 1-3
FK Teplice – Slavia Praha 0-3
Viktoria Plzen – Mladá Boleslav 6-1
Jablonec – Sigma Olomuc 3-0
Slovacko – Zlin MAI MÉRKŐZÉS

A bajnokság állása:

Ausztria – Bundesliga
Úgy tűnik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lendületből rohan át a mezőnyön a Red Bull Salzburg, amely továbbra is a legjobb kerettel, pénzügyi lehetőségekkel és infrastruktúrával messze kimagaslik az osztrák bajnokságból. A salzburgiak a bosnyák Smail Prevljak két góljának is köszönhetően hozták el Altachból a három pontot. A boszniai válogatott csatár 23 évesen megérett a remeklésre, a Bundesliga egyik legizgalmasabb tehetségének tartják, nemhiába tartzoik már 18 éves kora óta a Red Bull „család” kötelékébe. Prevljak négy gólnál jár a listán, és a bajnokesélyes csapatban alighanem meglesz a lehetősége a gólkirályi címre. A korábbi magyar sztárok gyűjtőhelyeként is szolgáló Sturm Graz továbbra sem találja igazán a fonalat, de ugyanez elmondható a két bécsi büszkeségről, az Austriáról és a Rapidról is.

Az 5. forduló eredményei:
St. Pölten – Austria Wien 0-0
Altach – Red Bull Salzburg 2-3
Wolfsberger – Sturm Graz 1-1
Rapid Wien – Wacker Innsbruck 2-1
Hartberg – LASK Linz 0-1
Admira – Mattersburg 0-0

A bajnokság állása:

Horvátország – Hrvatski Telekom Prva Liga
Igazából továbbra sem akar felfordulni a világ a horvát bajnokságban. Az elmúlt években szinte mindig trónon ülő királya, a Dinamo Zagreb most is magabiztosan vezeti a tabellát. A Young Boys elleni BL-selejtező visszavágóra készülő együttes remek főpróbát tartott, ugyanis városi derbin győzte le a Lokomotivát. Bár a remek jelzőt itt inkább a derbi rangjára értjük, lévén a meccset egyetlen egy sovány, büntetőből szerzett találat döntötte el: az elmúlt négy évben hat különböző olasz klubnál is megforduló Bruno Petkovic lett a győztes pontrúgás értékesítője. A Dinamo mögött a Rijeka és az Osijek izgalmas csatát fog vívni az ezüstért, az már most jól látszik. Igaz utóbbinak (a magyar sajtóban csak „Mészáros-csapatnak” hívottnak) most éppen csak egy döntetlen jött össze a Belupo ellenében. Már-már elképesztő, de a legendás Hajduk továbbra is nyeretlen! A splitiek Zapresicben (kisváros, Zágrábtól alig 20 kilométerre) ikszeltek, kétszer is hátrányból felállva. A Hajdukban a magyar válogatott Gyurcsó Ádám 75 percet kapott kezdőként.

Az 5. forduló eredményei:
NK Osijek – Slaven Belupo 1-1
Gorica – Rudes 2-0
Dinamo Zagreb – Lokomotiva Zagreb 1-0
Inter Zapresic – Hajduk Split 2-2
HNK Rijeka – NK Istra 1961 3-3

A bajnokság állása:

Szerbia – SuperLiga
A nemzetközi elfoglaltságai miatt egy meccsel kevesebbet játszva is magabiztosan és hibátlanul vezeti a bajnokságot a címvédő Crvena Zvezda együttese. Pedig jó pár éve váltogató sormintázik a „Vörös Csillag”, és a Partizan, ám a jelenlegi erőviszonyokat tekintve meglepődnénk, ha nem ismét az előbbi nyerné a ligát. A mezőny három legerősebb együttese egyaránt nyerni tudott. A Zvezda hazai pályán gyűrte le a Cukarickit, míg a Partizan a Macva, a Vojvodina pedig az újonc Proleter otthonából hozta el a három pontot.

A 6. forduló eredményei:
Proleter – Vojvodina Novi Sad 0-1
Radnicki Nis – Napredak 3-3
Rad Beograd – Mladost 1-1
Backa – Radnik 1-0
Crvena Zvezda – Cukaricki 2-1
Macva – Partizan Beograd 1-3
FK Vozdovac – Spartak Zlatibor Voda 0-0
Dinamo Vranje – Zemun 1-0

A bajnokság állása:

TÁBLÁZATOKÉRT KÖSZÖNET A WWW.EREDMENYEK.COM-NAK!