Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nemzetek Ligája: Pontot mentettek az olaszok a lengyelek ellen – videóval

Az újonnan életre hívott Nemzetek Ligája-sorozat legmagasabb osztályában (A-divízió) egyetlen mérkőzést rendeztek a pénteki napon, melyen két megújuló válogatott találkozott egymással: a világbajnokságtól távol maradó Olaszország fogadta a nyári vb csoportkörében búcsúzó lengyel válogatottat.

Alig öt perc után máris komoly hideg zuhany érhette volna az olaszokat, Lewandowski kiugratása után ugyanis a Napoliban futballozó Zielinski ziccerben léphetett ki, melyet Donnarumma kapus bravúrral tudott védeni. A folytatásban a házigazda próbált némi mezőnyfölényt építeni, de helyzetbe szinte egyáltalán nem tudtak kerülni, legfeljebb amikor Bernardeschi egy saját maga által ígéretes helyen kiharcolt szabadrúgást tüzelt jócskán fölé. Az első félidő derekánál a Milan fiatal kapusának kellett ismét nagy mentést bemutatnia Krychowiak közeli lövésénél, nem sokkal később pedig egy labdavesztés után Bernardeschi ziccerben helyezett mellé. Öt perccel a szünet előtt Jorginho a saját 16-osa előtt adta el a labdát, Lewandowski tökéletes bejátszását pedig a hosszú oldalon érkező Piotr Zielinski kapásból vágta a hálóba, így a több helyzetet is felmutató lengyelek vonulhattak előnnyel az öltözőbe.

A második felvonás első lehetősége is a lengyelek előtt adódott, Blaszczykowski bejátszását Lewandowski azonban akrobatikus mozdulattal már csak a kapu fölé tudta irányítani. Ettől függetlenül az olaszok teljesen más mentalitásban jöttek ki a folytatásra, és eleinte kapujukhoz tudták szegezni a lengyeleket, bár igazi gólhelyzetből csak keveset tudtak felmutatni – Bernardeschi átlövése kevéssel kerülte el Fabianski ketrecét. Nyomott becsülettel az Azzurri, de a biztos lábakon álló lengyel falat képtelenek voltak áttörni. A játékrész derekánál Belotti és Chiesa beállításától remélt változást Mancini, és a Fiorentina tehetsége rögvest egy szerencsésen megpattanó lövéssel tudott veszélyeztetni. Az utolsó negyedórán belülre érve a rutinos Blaszczykowski sodorta el a büntetőterületen belül a labdával együtt Chiesát is, a jogosan megítélt tizenegyest pedig Jorginho biztos lábbal értékesítette. A hajrát a házigazdák szépen megnyomták és alaposan kitámadtak az esetleges győztes gólért, de érdemi lehetőséget már képtelenek voltak felmutatni, ellenben a lengyelek úgy tűnt, az egy ponttal is megelégedtek.

Összességében az olaszok kevés ötlettel, sablonosan játszottak, de igyekezetüknek, fiatal játékosuk lendületének és némi szerencsének köszönhetően pontot tudtak menteni, így bár nagy esély volt rá, Mancininek nem vereséggel kellett bemutatkoznia tétmeccsen, de a jövőre nézve sok munkája lesz még ezzel a csapattal…

Olaszország – Lengyelország 1-1 (0-1)
Helyszín: Stadio Renato dall’Ara, Bologna Vezette: Felix Zwayer (német)
Gólszerzők: Jorginho (78. – 11-esből) ill. Zielinski (40.)
Sárga lapok: Chiellini (9.) ill. Klich (14.), Blaszczykowski (18.), Fabianski (90+3.)
Kiállítás: – ill. –

Olaszország: G. Donnarumma – Zappacosta, Bonucci, Chiellini, Biraghi – Pellegrini (Bonaventura 46.), Jorginho, Gagliardini -Bernardeschi, Balotelli (Belotti 61.), Insigne (Chiesa 72.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.

Lengyelország: Fabianski – Bereszynski (Pietrzak 80.), Glik, Bednarek, Reca – Blaszczykowski, Krychowiak, Klich (Szymanski 55.), Kurzawa – Zielinski (Linetty 66.) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Jerzy Brzeczek

Zielinski 0-1


Jorginho 1-1

 

A-divízió, a 3. csoport aktuális állása:

A folytatásban hétfő este Portugália-Olaszország mérkőzést rendeznek.