Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Elhunyt a Fradi legendája

Az elmúlt években, mikor egy magyar focista visszavonult, többször használták azt a szót, hogy “legenda”. Pedig a magyar futball legendái az ötvenes, hatvanas sőt még a hetvenes években játszottak. Egyik jeles képviselője volt ennek a kornak Géczi István, aki pályafutása során csak a Ferencváros kapuját védte. Sajnálatos módon a kiváló cerberus, hetvenöt éves korában elhunyt.

Kép: Tempo Fradi

Amíg a jelenlegi Ferencvárost légiósok alkotják, s évente váltogatják klubjaikat, addig ez a régi időkben nem így volt. Egy-egy focista akár teljes karrierjét ugyanabban az egyletben játszotta végig, így igazán legendák ők voltak. Géczi olimpiai ezüstérmes, VVK-győztes és KEK-döntős is volt pályafutása alatt.Pályafutása lezárása után a Fradi kapusiskoláját vezette, s később az elsőcsapat kapusedzője is volt.

A fradi.hu az alábbi módon mutatja be a pályafutását:

“Géczi István 1944-ben született Sajóörösön. 1962-ben, 18 évesen került a Ferencvárosba. Bár a fiatal éveiben is igen sikeres kapus számos ajánlat közül választhatott, Mészáros József ígéretét senki sem szárnyalta túl. A Fradi kiváló edzője garantálta: ha a kapus megfelelően áll a munkához, válogatott kapust csinál Gécziből.

Géczi 1962-től 1975-ig erősítette egyesületünket, egyetlen más csapatnak sem volt a játékosa. Ebben az időszakban 507 mérkőzésen védte csapatunk hálóját, ebből 309 bajnoki, 153 nemzetközi, 46 pedig hazai díjmérkőzés volt. 309 bajnoki meccse a mai napig rekord a Fradi kapusai között – 110 meccsen húzta le a rolót.

1964. március 15-től 1967. október 31-ig, 44 hónapon át 102 bajnoki mérkőzésen megszakítás nélkül sorozatban védte a Ferencváros kapuját. Az 1968-as idényben meccsenként átlagban mindössze 0,59 gólt kapott, ami máig a legjobb mérleg a magyar bajnokságban!

Csapatunkkal ötszörös magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes lett, és nemzetközi porondon is maradandót alkotott. Géczi István az egyetlen magyar kapus, aki három európai kupadöntőben is szerepelt: a 1965-ös győztes és az 1968-as vesztes VVK-döntő mellett 1975-ben a KEK-fináléban is pályára lépett. Mindemellett 1972-ben UEFA-kupa-elődöntőig is eljutott a Ferenvárossal.”

Emlékét örökké megőrizzük. Nyugodjon békében!