Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Kétgólos BATE siker a Vidi ellen

Nagy napra virradt Fehérvár! A Vidi hat év után ismét az Európa-liga csoportkörébe jutott, s így fogadhatta a BATE Boriszovot. Nagy napra virradt Ferencváros. A helyi klub évek óta nem tud bejutni a nemzetközi kupák csoportköreibe, de mivel a Vidinek nem készült még el a stadionja, így a Groupama Arénában fogadhatják az ellenfeleiket.

(molvidi.hu)

Fehérvárról az autópályán menet, autók tömegesével haladtak Budapest irányába, s legtöbbjük Vidi-zászlóval volt felszerelkezve. Várták már a drukkerek is, hogy elérkezzen szeptember huszadika. Igaz az ultrák távol maradtak, hiszen a névvita (Videotonról MOL Vidire keresztelték át a klubot, s a drukkerek most már azzal is kiegyeznének, ha legalább a címerben szerepelne a Videoton felirat) miatt nem látogatják a csapat meccseit.

Nagy napra virradt Tomas Tujvel, hiszen a szlovák kapus újra tétmeccsen őrizhette a Vidi kapuját. Amint a bevezetőnkben is említettük ráadásul ő volt az a hálóőr, aki utoljára is a piros-kékek gólvonalán állt az Európa-ligában 2012 decemberében. Abból a csapatból már csak Vinicius Paulo és Kovács István játszik Fehérváron. Az edző Paulo Sousát, pedig többen is követték a kispadon, hiszen José Gomes, Joan Carillo, Bernard Casoni, Pető Tamás, Horváth Ferenc, Henning Berg is vezette az edzéseket. Mostanra pedig Marko Nikolics lett a szakmai munka irányítója, aki idestova tizenhat hónapja, hogy Kovács Istvánékat edzi. Nagy napra ébredt Georgi Milanov, hiszen a bolgár válogatott középpályás életében először kezdhetett a Vidiben. Sajnos nehéz napra ébredt Kovácsik Ádám, Géresi Krisztián és Huszti Szabolcs, előző kettő sérülés, utóbbi pedig eltiltás miatt nem lehetett ott a pályán társaival. S milyen napra ébredt Danko Lazovics? No ezt nem tudjuk meg. A visszavonulását kérvényező szerb focista, hétfő óta az edzéseket sem látogatja, így róla sok információval nem tudunk szolgálni.

(molvidi.hu)

Ahogy a beharangozóban írtuk, a Debrecen korábban kétszer is meccselt a BATE Boriszovval, de elkerülte a figyelmünket egy 2015-ös párharc, mikor is a Videoton játszott BL-selejtezőt a fehéroroszokkal. Egy döntetlen és egy vereség volt a fehérváriak mérlege, így most a visszavágás is fűthette a focistákat. Az akkori párharcokon Juhász Roland, Vinicius, Kovács István lépett pályára a mai kezdőcsapatból. Lázban tartotta a teljes magyar sportéletet a mai meccs, korábbi kiváló sportolók is megtisztelték jelenlétükkel a mai derbit, többek között a korábbi válogatott vízilabdázó Dala Tamás és az úszó olimpiai bajnok Darnyi Tamás. Az ellenfélnél “ismerős” játékossal is találkozhattunk Tuominen másfél hete a finn válogatottal győzte le a magyart. A 25.percben akadt először dolga Tujvel, mikor is Ivanics lőtt 10 méterről, de a szlovák hálóőrnek nem okozott nehézséget. A túloldalon Milanov 14-ről az előtte lévő védőbe Filipovicsba lőtt. Viszont alig telt el pár perc, megszerezték a fehéroroszok a vezetést, s a gólt a feljebb említett Tuominen szerezte. A finn könnyedén kicselezte Viniciust, Fiola se tudta merre jár, ő pedig négy méterről a kapuba lőtt. A túloldalon Nego beadását Kovács 16-ról lőtte fölé. A 39.percben egy kapu előtt kavarodás után a labda Kovács elé került, ő pedig ballal a bal alsót célozta meg, de hatalmasat védett Scserbickij. A szünetre 1-0-ás vendég előnnyel vonulhattak be a csapatok.

(molvidi.hu)

A félidőben a BATE lehozta a gólszerző Tuominent helyére Skavis állt. Stopira megverte a balon Poljakovot, beadását kikanalazta az utolsó pillanatban a bal alsó és Nego elől Filipovics. Sztasevics bal oldali szabadrúgása után Filipenko fejelt, de vetődve védett Tujvel. A 65.percben támadóbb szerkezetre váltott Nikolics mester, hiszen a hátvéd Fiola helyére az új szerzemény a bosnyák csatár Hodzic állt. Gordejcsuk indítása után Viníciust megzavarhatta a nap (…) fejjel akart hazaadni, de röviden, Szkavisa remekül kilépő Tujvelbe lőtt. Majd erősítve a védekezést Milanov helyére Hangya Szilveszter állt. Végül pedig Nikolovot Berecz Zsombor váltotta. Scsepovics került óriási helyzetbe Berecz passza után, de tudta, hogy közelről nem illik, ezért a kapushoz fejelte. A 85.percben pedig 0-2-re változott az állás, Filipenko Sztasevics szabadrúgása után az ötösről Tujvel kapujába fejelt. Majd Vologyko vezette egy az egybe Tujvelre, de a szlovák hálóőr védett. Igazából a BATE játékosa rontotta el. 2-0-ás előnynél a bolgár kapus Scserbickij időhúzásért kapott sárga lapot, a 93.percben… A 95.minutumban pedig Filipovics begyűjtötte második sárga lapját, így ő a kiállítás sorsára jutott. A szabadrúgás után Kristoffersen játékvezető lefújta a meccset, így 2-0-ra a BATE Boriszov nyert.

MOL Vidi FC – BATE Boriszov (fehérorosz) 0-2 (0-1)
Budapest,
Groupama Aréna, Vezette: Kristoffersen (dán)
Gólszerzők: – ill. Tuominen (27.p), Filipenko (85.p)
Sárga lapok: Stopira (13.p), Milanov (30.p) ill. Milunovic (36.p), Filipovics (50.p), Scserbickij (93.p)
Kiállítva: Filipovics (95.p)

Mol Vidi:  Tujvel Fiola (Hodzic 65.p), Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, Hadzic, Nikolov (Berecz 78.p) – Kovács I., Milanov (Hangya 76.p) – M. Scsepovics. vezetőedző: Marko Nikolics
BATE Boriszov:
Scserbickij – Poljakov, Milunovics, Filipenko, Filipovics – Ivanics (Gordeychuk 67.p), Baga, Jablonszkij, Dragun Sztaszevics (Vologyko  87.p)– Touminen (Skavis szünetben). vezetőedző: Aleksey Baga

A csoport állása

1. BATE 1 1 0 0 2:00 3
2. Chelsea 1 1 0 0 1:00 3
3. PAOK 1 0 0 1 0:01 0
4. MOL Vidi FC 1 0 0 1 0:02 0