Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A kiesők már megvannak, de ki utazik a vb-re?

A Footgolf Match Play League utolsó előtti fordulója után már tudjuk, kik estek ki az A és a B ligából, de a feljutók kiléte még kérdéses. Egyúttal az is, ki zár az első két osztály első három, illetve két helyén, azaz ki lehet ott a decemberi vb csapatversenyében.

Az A ligában az eddig veretlen Bacskai Bence nem tudott kiállni Bogár Krisztián ellen, aki ezzel a győzelemmel harcban maradt a vb-kvótáért. Ugyanez a helyzet Balázsi Csabával, aki a Czirbus Tamáselleni találkozót nyerte meg pályára lépés nélkül. Czirbus ezzel biztosan búcsúzik az első osztálytól.

Podusil György tartja második helyét, amihez Kókai Ferenc legyőzésére volt szüksége. Podusil be is kezdett kettejük mérkőzésének elején, három szakasz után 2-0-ra, hat szakasz után 4-1-re, kilenc után 5-2-re vezetett. A meccs mégis csak a hajrában dőlt el. A 13-as után ugyan már 6-2 volt az állás, de Kókai hozva a 15-öst visszajött a meccsbe. Nyernie kellett volna az utolsó hármat a hosszabbításhoz, de Podusilé lett a következő kettő, amivel végül 8-3-ra megnyerte az összecsapást.

Cziffra Zoltán az, aki még elcsípheti a csapat vb-kvótát érő második vagy harmadik helyet. Hogy erre esélye legyen, a nyolcadik körben Nagy Balázst győzte le. Nagy nyerte a második lyukat, majd öt szakaszon át remiztek a felek. A következő hármon Cziffra 2-1 arányban volt jobb, azaz utolérte klubtársát a tízesen. Az utolsó hat szakasz egytől egyig Cziffráé lett, ami 8-2-es győzelmét is jelentette egyúttal, valamint Nagy búcsúját az A ligától.

Igazi presztízsmeccset hozott Papp Péter és Gelencsér Gábor találkozója. Pappé volt az első lyuk, majd sokáig semmi. Az első „félidő” hajrájában Gelencsér fordított (2-1), sőt, a 12-est hozva már 3-1-re vezetett. Papp jól hajrázott és egalizált, majd újabb szakaszt nyerve már vezetett is a 17-esen (!) Volt még csavar a meccsben, az utolsó etap Gelencséré lett, azaz 4-4 után jöhetett a három szakaszos szétlövés. Ott az elsőt Gelencsér, a másodikat Papp nyerte, a harmadikat egy rúgással Gelencsér teljesítette jobban, 6-5-re hozva a derbit.

Bacskai első helye már biztos, a vb-kvótát érő második és harmadik hely a Podusil, Bogár, Balázsi, Cziffra négyes között dől el.


A B ligában Becsei András sérülése nem javult, harmadik mérkőzésfeladása a kizárást vonja maga után, korábbi eredményei törlődnek, kilenc főre csökken a liga mezőnye, Mayer Zoltánnak így az utolsó játékhéten nincs már jelenése. A nyolcadik fordulóban Pap Ferenc maradt játék nélkül.

Szoros mérkőzést hozott viszont Albert László és Sain Antal találkozója. Albert bekezdett (3-1 négy szakasz után), amit Sain a kilencesen tudott minimalizálni. Albert gyorsan visszaállította a kétpontos távolságot, amivel el is érkeztek az utolsó négy lyuk megjátszásához. A 15-ösön azonnal egy pontra olvadt ez a fór, de a 16-os megint Alberté volt. Sain már csak az utolsót tudta behúzni, azaz Albert 6-5-re nyerve vezeti a B ligát egy körrel a vége előtt.

Mayer Zoltán Bodócs Andrással találkozott és győzelmével életben tartotta feljutási és vb-kvalifikációs esélyeit. Bár Bodócs nyerte a kettes szakaszt, Mayer hamar fordított és meg is lépett (5-1 féltávnál). Bodócs gyorsan kapcsolt, és hárommal a vége előtt feljött háromra (6-3). A hajrá azonban Mayernek sikerült jobban, végül 8-4-re hozta a találkozót.

Bőhm Zoltán ki-ki meccset vívott Varga Gáborral, hiszen csak a győztesnek maradt esélye odaérni az elejére. Igazi adok-kapokkal indult a derbi, nyolc szakasz után 3-3-ra álltak. A következő öt etapon aztán Bőhm hármat nyerve megnyugtató előnyre tett szert (7-3 öttel a vége előtt). Varga a 15-öst nyerve még meccsben maradt, de több szakaszon már nem tudott jobb lenni, az utolsót végül Bőhm még behúzta, azaz végül 8-4-re nyert.

Zakar János ellentmondást nem tűrően kezdett Sipőcz Béla ellen a kiesés elkerüléséért vívott találkozón, négy etapot követően 4-0, nyolc után 7-0, tizenkettő után 9-0 volt az állás, így Sipőcznek már csak az eredmény kozmetikázása maradt a végére. Ez jól is sikerült, hiszen a 13-as lyuktól kezdve négyszer is jobb volt ellenfelénél, végül 10-4-es Zakar sikert jegyezhettünk fel. Ez azt is jelenti, hogy az utolsó körben Sipőcz ugyan utolérheti Zakart, de egymás elleni meccsüket ugye Zakar nyerte, tehát Becsei mellett ő a B liga másik búcsúzója.

Jelen állás szerint Albert László és Pap Ferenc áll 6-1-es mérleggel az első két helyen. Egymás elleni meccsüket Albert nyerte. Mayer 6-2-es mérlegén nem javíthat már, de feljutására így is van lehetőség, amennyiben Albert kikap a zárókörben, ugyanis őt le tudta győzni korábban. Bőhmnek nyernie kell Pap ellen, hogy legyen esélyes még odaérni az első két hely valamelyikére.


A C ligában Csatári Zoltán György Dániellel vívott mérkőzésén a feljutás is tét volt, György esetleges győzelmével beelőzhette volna Csatárit, aki rögtön az elején úgy kezdett, hogy ezt az opciót kizárja. Hozta az első kettőt, majd a hatos szakaszt úgy, hogy egyszer sem rúgott rosszabbat riválisánál. György még időben kapcsolt, de így is 5-2-vel várták az utolsó négy lyukat. Mivel Csatárié lett a 16-os, eldőlt a győztes kiléte (6-2), ezen még kettőt tudott faragni György, így 6-4 lett a vége.

Érchegyi Csaba és Lévai Richárd pont ugyanebben a helyzetben volt, mint a fenti páros, Lévai foghatta volna be Érchegyit. 2-0-s Érchegyi kezdés után a négyes után már 2-2 volt az állás, a 12-esig nem is lehetett volna megtippelni a győztes kilétét (3-3). Ekkor robbantott Érchegyi és sorban három szakaszt is nyert, néggyel a vége előtt 6-3-ra elhúzott. Mivel csak az utolsó két szakaszon tudtak pontot csinálni a felek (7-4 a vége), Érchegyi leszakította Lévait a feljutásért folytatott harcban.

Kiss Gyula magabiztosan kezdett Steigler Ferenc ellen, öt szakasz után 4-0-ra vezetett. Steigler szépen lassan zárkózott és a tizenegyesre már csak kettő volt a hátránya (5-3). Mivel Kiss a következő négyen hármat hozott (8-3 néggyel a vége előtt), el is dőlt a győztes kiléte, már csak a különbség volt kérdéses a hajrára (10-4).

Két körrel a vége előtt még Horváth Bencének is volt esélye feljutni, de mivel nem tudott kiállni Molnár Attila ellen, ezt a lehetőséget elszalasztotta.

A forduló időben utolsó mérkőzésén Ujvári Izabella próbálta megszerezni második győzelmét a sorozatban. Jól is kezdett Ujszászi Balázs ellen, hozva az első és harmadik szakaszt. Még a nyolcas után is két egységnyi fórja volt (3-1), a tizenkettes lyuk megjátszása után azonban már Ujszászi vezetett 4-3-ra. Gyorsan jött az egyenlítés a következő szakaszon, majd 5-5-tel érkeztek az utolsó három szakaszra, amit viszont egytől egyig Ujszászi nyert (8-5), egalizálva saját mérlegét.

Érchegyi és Csatári áll az élen azonos mérleggel, és egymás ellen mérkőznek. A győztes biztosan feljut a B ligába. Kiss kavarhat még bele, ha legyőzi Molnárt, ő is feljut a fenti párosítás győztesével karöltve. Ha kikap, akkor lényegtelen az Érchegyi-Csatári találkozó eredménye, mindketten feljutnak, Kiss pedig marad a C-ben.

Az utolsó, kilencedik forduló kedden kezdődött és jövő szerdáig tart. A novemberben induló III. Footgolf Match Play League-re már lehet előnevezni a molnarsport@gmail.com címen, hamarosan a feltételeket és a versenykiírást is közzéteszi a szervező Magyar Footgolf Szövetség.