Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: lengyel, cseh, osztrák, horvát és szerb bajnoki körkép

A hátunk mögött hagyott hétvégével már el is morzsoltuk szeptembert is, és mostanra bizony már erősen kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok, és hogy kitől mit várhatunk a mostani szezonban. A közép-európai térség bajnokságai szerencsére azonban nem olyan tűnnek olyan lefutottnak, mint a topligák egynémelyike.

Lengyelország – Lotto Ekstraklasa
Ugyan a színvonal hagy némi kívánni valót maga után a lengyeleknél, de az vitathatatlan, hogy izgalmas a pontvadászat barátainknál. elképesztően szoros a felsőház! Az első nyolc gárda hárompontnyi távolságra van mindössze egymástól. A hivatalosan első Jagiellonia csak ma lép pályára, így akár meg is ugorhat a bialystoki együttes.
Természetesen (ha csak ideiglenesen is), de több együttes is átvehette volna a vezetést a tabellán, azonban nem tudtak élni a lehetőséggel. A bajnok és kupagyőztes Legia nem tudott hazai pályán nyerni az Arka ellen. Nagy Dominik az egész meccset végig játszotta a varsói együttesben.
A statisztikusok szerint a liga második legerősebb keretével dolgozik a Lech, akik nyertek, és így fel is húzták magukat az élmezőnyre, a hullámzó teljesítményük ellenére is.

A 10. forduló eredményei:
Wisla Plock – Lechida Gdansk 1-0
Legia Varsó – Arka Gdynia 1-1
Piast Gliwice – Gornik Zabrze 1-0
Zaglebie Lubin – Pogon Szczecin 0-2
Wisla Krakow – Korona Kielce 0-1
Sosnowiec – Cracovia 1-1
Lech Poznan – Legnica 2-1
Jagiellonia – Slask Wroclaw HÉTFŐ ESTI MECCS!

A bajnokság állása:

Csehország – HET Liga
Jelentjük, hogy bizony Csehországban is vannak izgalmak! A rekordbajnok Sparta, amely egyedül annyi bajnoki elsőséget gyűjtött be a független cseh bajnokságban (13), mint a többi rivális együttvéve komoly rangadón van túl az utóbbi évek sikercsapata ellen. A plzeni vendégjáték azonban nem sikerült túl jól a prágaiaknak. A Viktoria nyeri tudott, a remek meccsről pedig ITT beszámoltunk mi is.
Az élen mégsem a két szupercsapat áll, hanem az a Slavia amely az elmúlt egy-két évben rendkívüli módon megerősödött. A kisebbik prágai együttes a jelek szerint szeretne újra bajnok lenni, mint 2017 nyarán. Igaz, ehhez éllovasként nem szabadna kikapniuk idegenben, még egy Banik otthonában sem, amely egyébként szintén ott van jelenleg a bajnokesélyesek között.
A 10. forduló eredményei:
Bohemians 1905 – Karvina 0-0
Viktoria Plzen – Sparta Praha 1-0
Dukla Praha – Zlin 1-1
Slovacko – Opava 0-2
FK Pribram – Mlada Boleslav 3-0
Slovan Liberec – Sigma Olomuc 3-0
Banik Ostrava – Slavia Praha 2-1
FK Teplice – Jablonec 1-2

A bajnokság állása:

Ausztria – Bundesliga
Egyszerűen megállíthatatlan a Red Bull legkedvesebb játékszere, vagyis a salzburgi csapat. Hiába játszott majdnem hetven percet emberelőnyben a bajnokságban egyeduralkodó, de Európában előrelépni képtelen RBZ, csak a második félidőben sikerült legyűrni a középmezőnyhöz tartozó Wolfsbergert. A salzburgi négyesből két gólt vállalt Munas Dabbur. Az izraeli támadó ezzel a duplával pedig átvette a vezetést góllövőlistán, amelyen immár hét találattal büszkélkedhet.
A két bécsi nagyágyú közül csak az Austria tudott nyerni, míg a rekordbajnok Rapid hazai pályán kapott ki arcpirító módon. A zöld-fehérek a második helyen feszítő St. Pöltentől szenvedtek vereséget.
A magyar légiósok közül sem Szoboszlai Dominik (Salzburg), sem Szántó Tamás (Rapid, sérülés miatt) nem lépett pályára a hétvégén a Bundesligában.

A 9. forduló eredményei:
Rapid Wien – St. Pölten 0-2
Admira Wacker – Altach 2-4
Wolfsberger – Red Bull Salzburg 1-4
Mattersburg – Innsbruck 2-1
Hartberg – Austria Wien 0-1
LASK Linz – Sturm Graz 0-0

A bajnokság állása:

Horvátország – Hrvatski Telekom Prva Liga
A várakozások alatt mélyen teljesítő Hajduk – Dinamo derbi nagyon nem úgy sikerült, ahogy a közlemény várta. Ráadásul, mint utólag kiderült, Gyurcsó Ádám sem véletlenül lett lecserélve a 92. percben. A magyar válogatott középpályást a saját klubjának ultrái dobták fejbe egy öngyújtóval, ám szerencsére nem sérült meg komolyabban.
A gólnélküli rangadót remekül használta ki a Dinamo legfőbb üldözője, a városi rivális Lokomotiva. Utóbbi mezében a Gorica elleni 3-0 során duplázni tudott Dino Halilovic, aki a manapság az AC Milanban kallódó Alen (korábban FC Barcelona) 20 éves kistestvére.

A 9. forduló eredményei:
Hajduk Split – Dinamo Zagreb 0-0
Inter Zapresic – NK Osijek 0-3
Gorica – Lokomotiva Zagreb 0-3
HNK Rijeka – Slaven Belupo 0-0
Rudes – Istra MA ESTI MECCS!

A bajnokság állása:

Szerbia – Super Liga
Fantasztikus hétvégén van túl a Crvena zvezda. A Bajnokok Ligájában is érdekelt együttes már most utcahosszal vezeti a szerb bajnokságot. A címvédő együttes ugyanis ha nem is könnyen, de hozta a papírforma győzelmet a Mladost csapatát. A nyomást pedig nem bírták a közvetlen riválisok. A Cukaricki csak döntetlenre volt jó a Napredak otthonában. A Radnicki és a Partizan ráaádsul egymással tolt ki egy remek kis derbin, lévén az iksz senkinek sem volt jó.

A 10. forduló eredményei:
Crvena zvezda – Mladost 2-1
Spartak Zlatibor Voda – Vojvodina 0-1
Proleter – Zemun 4-1
Radnicki Nis – Partizan Beograd 2-2
Napredak – Cukaricki 1-1
Vozdovac – Radnik 1-0
Dinamo Vranje – Macva 1-0
Backa – Rad 1-0

A bajnokság állása: