Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nem mindenkinek fontos a Nemzetek Ligája

Bár az UEFA már-már világmegváltó magasságokig magasztalja az újonnan életre keltett Nemzetek Ligáját, ellenben például Jürgen Klopp a világ “legértelmetlenebb sorozatának” tartja, most pedig egy érintett válogatott szövetségi kapitánya jelentette ki, hogy kizárólag a tesztelésre használják a sorozat mérkőzéseit.

(Fotó: Nazionale Italiana di Calcio)

A sorozat legmagasabb osztályának számító, A divízió a 3. csoportjában vasárnap este Lengyelország és Olaszország méri össze tudását azok után, hogy a csoportot hibátlanul vezető portugáloktól mindketten kikaptak, kettejük első egymás elleni meccse pedig döntetlenre végződött. Vagyis amelyik válogatott elveszíti a ma esti, chorzówi összecsapást, a következő évadra kiesik a második vonalba (B divízió).

Az olaszok idén kinevezett szövetségi kapitánya, Roberto Mancini nem köntörfalazott, hogy kizárólag a távlati célok elérésére használja az UEFA új sorozatát.

“Májusban kezdődött a megbízatásom, a fő célunk pedig a sorozatban, hogy készen álljunk a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőire. Kétségtelen, hogy Portugália jelenleg a legerősebb a csoportban, nem véletlen állnak az élen, és a lengyeleknek is ütőképes csapatuk van, ahogyan mi sem vagyunk rosszak.”

Ugyanakkor a világbajnokságtól távol maradó Squadra Azzurra szurkolói számára falatkenyér módjára lenne szükségük minden egyes apró sikerélményre a tavalyi borzalmas, svédek elleni pótselejtezős kudarcot követően.

“Jelenleg a jövő csapatát építjük, amellyel a következő években sikereket érhetünk el. A Nemzetek Ligája-sorozatban azt próbálom felmérni, hogy kikre számíthatok majd az igazi tétmérkőzéseken, akikkel nekimehetünk az Eb-kvalifikációnak. Nem itt akarunk eredményeket elérni, nem kell drámát csinálni az esetleges gyengébb szereplésből.”

Az átalakuló olasz válogatott már egy éve nem nyert tétmérkőzést, és a hazai mérkőzések nyeretlen sorozatában is negatív rekordot állított be.

“Nem lehet megítélni egy hosszútávú csapatépítést öt mérkőzésből. Még csak most kezdtem a projektet, és a hosszútávú cél az Európa-bajnoki részvétel. Ha most esetleg kikapunk a lengyelektől, akkor sem változik semmi, és az nem fogja azt jelenteni, hogy nem leszünk ott az Eb-n. A Nemzetek Ligája csak a jelentéktelen barátságos mérkőzéseket hivatott helyettesíteni, ugyanakkor nem számítanak vérre menő tétmeccsnek sem.”

Mancini az Azzurri kezdőjében nem kíván jelentős változásokat eszközölni a szerdai, ukránok elleni hazai 1-1-es döntetlen alkalmával látott csapathoz képest, az előzetes információk szerint csak a középpályán cserél:

Az olaszok várható kezdőcsapata: Donnarumma; Florenzi, Bonucci, Chiellini, Biraghi; Verratti, Jorginho, Pellegrini; Bernardeschi, Insigne, Chiesa.

(Fotó: Nazionale Italiana di Calcio)