Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nemzetek Ligája: drámai olasz-siker Lengyelországban! – videóval

A szeptemberi 1-1-es döntetlent követően másodszor is összecsapott egymással a lengyel és az olasz válogatott a Nemzetek Ligájában, amely találkozón – mindkét fél Portugália elleni veresége miatt – immár az A divízióban való bennmaradás volt a tét mindkettejük számára.

A lengyelek a pár nappal ezelőtt a portugáloktól vereséget szenvedő kezdőcsapatban hat helyen cseréltek, ellenben az olaszok egyetlen változást sem eszközöltek a szerdai, ukránok elleni barátságoson ikszelő összetételen. S mi több, a házigazda kezdőjében hat Serie A-s légiós kapott helyet.

Már rögtön az első percben vezetést szerezhetett volna az Azzurri, a Chelsea-játékos Jorginho távoli tekerése azonban a felső lécen csattant. Az olaszok bátran, és villámgyors támadó hármasuk révén kifejezetten rámenősen kezdték az összecsapást, de Glik vezérletével a lengyel védelem hibátlanul végezte az elhárítást. A félidő derekánál azonban Chiesa visszajátszásából Bernardeschi veszélyeztetett közelről, nem sokkal később pedig Chiesa kiugratásából Insigne is a felső lécet találta el becsúszva. Az első félóra végeztével egy labdavesztést követően Jorginho lendületből megeresztett lövését Szczesny védte bravúrral, majd egy ellentámadás során a lengyelek is felmutatták első lehetőségüket, Milik lövését blokkolni tudta a talján védelem. A félidő végét újfent megnyomta Olaszország, de Chiellini közeli fejesét klubtársa, Szczesny ismét hárítani tudta, csakúgy mint az Insginével való összjátéka után Florenzi próbálkozását. Az első játékrész gól nélküli döntetlennel zárult, ami a játék képe és a helyzetek alapján egyértelműen a vendéglátók számára volt hízelgő.

Az elégedetlen lengyel szövetségi kapitány kettős cserével frissített a szünetben, ettől függetlenül a folytatásban is jelentős olasz mezőnyfölény jellemezte a játékot, de a lengyelek fegyelmezetten szűrték meg támadásaikat. Tíz perc elteltével pedig az eddigi legnagyobb hazai lehetőséget láthattuk, amint Grosicki kiugrása után Donnarumma nagyot védett a hosszúra tartó lövésnél, az ismétlést pedig Zielinski bombázta fölé. Egy óra elteltével Chiesa megindulása alkalmával az átlövés pillanatában a rutinos Glik tudta hatástalanítani a Fiorentina tehetségének próbálkozását. Kisvártatva az olaszok egy gyönyörű, rövid passzokra épülő támadást góllal fejeztek volna be, de az ötös előterében elkövetett háromszögelés alkalmával Insigne már lesre lépett. Ismét fokozódott az olasz mezőnyfölény, s a játékrész derekánál Florenzit a kapu torkában a visszalépő Blaszczykowski akadályozta meg a gólszerzésben ajtó-ablak helyzetben. Húsz perccel a vége előtt Chiesa tökéletes bejátszása után Bernardeschi fejelt teljesen üresen a kapu mellé. Könnyen a semmiből szerezhettek volna vezetést a lengyelek, Lewandowski megindulását követően Grosicki újabb próbálkozását védte bravúrral a Milan kapusa, az ismétlést pedig Milik lőtte a lelátóra. Az utolsó negyedórán belül Bernardeschi fordulásból bombázott a kapu fölé Zielinski eladott labdáját követően. A hajrában az olaszok is elkezdték kihasználni cserelehetőségeiket, miközben folyamatosan próbálkoztak a győztes gól megszerzéséért, és a hosszabbítás perceiben jött a csattanó: Insigne jobb oldali szögletébe a csereként beálló Lasagna csúsztatott bele a rövid oldalon, a hosszún érkező Cristiano Biraghi pedig közvetlen közelről a hálóba juttatta azt.

Bár csak a végén született meg a győztes gól, a 90 perc alatt mutatott erőfeszítések révén Olaszország teljesen megérdemelt győzelmet aratott, s a Mancini csapat első ízben egy mérkőzés teljes hosszában képes volt az ötletes, kombinatív, lendületes játékra, és láthattuk hogy valami tényleg megmozdult az olasz válogatott újjáépítésében.

Lengyelország – Olaszország 0-1 (0-0)
Helyszín: Silesian Stadium, Chorzow Vezette: Damir Skomina (szlovén)
Gólszerző: – ill. Biraghi (90+2.)
Sárga lapok: – ill. Jorginho (31.)
Kiállítás: – ill. –

Lengyelország: Szczesny – Bereszynski, Glik, Bednarek, Reca (Jedrzejczyk 87.) – Szymanski (Grosicki 46.), Goralski, Linetty (Blaszczykowski 46.) – Zielinski  – Lewandowski, Milik. Szövetségi kapitány: Jerzy Brzeczek

Olaszország: G. Donnarumma – Florenzi (Piccini 84.), Bonucci, Chiellini, Biraghi – Verratti, Jorginho, Barella -Bernardeschi (Lasagna 81.), Insigne, Chiesa. Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.

A mérkőzés összefoglalója

A csoport aktuális állása