Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2028: szinte biztos a torna helyszíne!

Ugyan még a 2020-as Európa-bajnokság is nagyon távolinak tűnik, már ismerjük a 2024-es kontinens torna házigazdájaként várhatóan tündöklő Németország pályázati sikerét is. Sőt, a minap kiderült, hogy az olaszok szinte biztos rendezőként tekintenek magukra.

Legutóbb 1990-ben adott otthont felnőtt világeseménynek Olaszország. Akkor a világbajnokságot rendezték a pizza és a spagetti hazájában. Azóta nagyon ritkán pályáznak egyáltalán bármire is az olaszok. Legutóbb velünk (és a horvátokkal) együtt bukták el a 2012-es Eb rendezési jogát az ukrán-lengyel pályázattal szemben.

Az olaszok következő nagy eseménye egyébként a 2020-as, kontinens szerte megrendezett Eb lesz, amely torna nyitómeccsére a római Olimpiai Stadionban fog sor kerülni. A legújabb hírek szerint Olaszország 2028-ban viszont már egy saját Európa-bajnoksággal bizonyíthatja, hogy továbbra is a futballvilág meghatározó nemzete.

Az olasz olimpiai bizottság (CONI) elnöke, Giovanni Malagó a jelek szerint nagyon magabiztos a tíz év múlva esedékes torna megrendezésében. Állítólag az angolok mutatnak még látens érdeklődést a rendezéssel kapcsolatban, ám látva a taljánok lelkesedését egyelőre elég lefutottnak tűnik a majdani „versenyfutás”:

„Olaszország 2028-as Európa-bajnoki pályázatának része lesz Róma is. Emlékszem, amikor Lengyelországgal és Ukrajnával szemben drámai módon vesztettünk. Most tudom, hogy világ tornák, és olimpiák szükségesek a stadionok felépítésének felgyorsulásához. Olaszország készen fog állni a 2028-as Európa-bajnokság befogadására.”

– fogadkozott Malagó.

Ami az olasz stadion felhozatalt érinti: valóban lesz mit költeniük az eurómilliókat. A viszonylagos alacsonyabb befogadóképesség mellett az összes nagyváros arénájára ráfér majd a renoválás, bővítés, átépítés. Kivétel talán a Juventus Allianz Stadionja, és a kicsi, de legalább még „új illatú” és moderni udinei Dacia Arena.