Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BRÉKING! Ki nem találnád, ki vezeti a spanyol bajnokságot!

A spanyol bajnokság (La Liga) péntek esti mérkőzésének megnyerésével – minimum átmenetileg – a 20 csapatos topbajnokság élére ugrott a Deportivo Alavés gárdája, köszönhetően a nagy csapatok hetek óta tartó gyengélkedésének.

A La Liga 9. fordulójának nyitómérkőzésén Tomas Pina második félidő eleji találatával az Alavés 1-0-ra diadalmaskodott a Celta Vigo otthonában azok után, hogy két héttel ezelőtt, a válogatott szünet előtti utolsó fordulóban a Real Madridot is legyőzte ugyanilyen arányban hazai környezetben.

Az Athletic Club és a Real Sociedad mögött harmadik számúnak számító baszk csapat fennállása során 14. alkalommal versenyez a spanyol első osztályban, miután 2016-ban tíz év távollét után tért vissza a La Ligába, menet közben csődeljáráson és harmadosztályú szereplésen keresztül menve. Tavaly december óta a Barcelona egykori meghatározó védője, Abelardo Fernandez irányítja a csapatot, aki abban az idényben már a biztos kiesőnek vett klub harmadik vezetőedzője volt, ám végül bravúros módon bent tudta tartani az együttest az élvonalban.

Az Alavés történetének legnagyobb eredményei kapcsán két elvesztett finálét említhetünk meg: 2001-ben egy talán sokak számára máig emlékezetes UEFA Kupa-döntőn hosszabbításban szenvedtek 5-4-es vereséget a Liverpool ellen; tavaly pedig a Spanyol Kupa fináléjában kaptak ki 3-1 arányban a Barcelonától.

A vitoriai gárda legjobb bajnoki szereplését az 1999-2000-es szezonban érte el, amikor a hatodik helyen zárt a spanyol élvonalban. Adott esetben idén ennek a megjavításáért versenyezhetnek, melyhez bizonyára elengedhetetlen lenne a náluk nagyobb nevű csapatok további bukdácsolása, még ha nem is első sorban a nagy hármasra gondolunk, akikkel hosszútávon aligha veheti fel a versenyt az alapjában véve spanyol játékosokra épülő – tegnap is csak két légióssal kezdő – egyesület.

Vajon meddig tarthat az Alavés tündérmeséje, sikerülhet-e beleszólniuk a nagyok dolgába?!

A spanyol bajnokság aktuális állása