Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Dél-amerikai álomdöntőre figyel a világ! Boca Juniors vagy River Plate? – ELŐZETES

Ahogyan arról beszámoltunk, az elődöntőből a Boca Juniors és a River Plate csapata jutott be a Dél-amerikai kontinens legrangosabb nemzetközi sorozatának, a Libertadores-kupa döntőjébe, ami így bizonyosan több szempontból is különleges lesz.

A nívós európai futball-hétvége kínálatában mindenképpen ajánlatos lesz időt szakítanunk a Libertadores-kupa fináléjának megtekintésére (noha magyar sportcsatorna sajnos nem közvetíti, biztosan széles választéka lesz majd az internetes streameknek, utánozhatatlan hangulatú, eredeti, spanyol nyelvű közvetítéssel), ami már csak az egyedi atmoszféra miatt is eltérő lesz a kontinensünkön megszokottól, és európai fejjel gyakorlatilag a két gigász közti örökös ellentét is felfoghatatlan, amely egészen a klubok alapításától, a 20. század elejétől datálódik. Az olasz kikötővárosból származó alapítói révén csak “genovai arany-kékeknek” hívott Boca ugyanis Buenos Aires szegénynegyedének csapata, a magukat büszkén “milliomosoknak” valló River pedig a leggazdagabb kerület klubja. Napjainkban mindez már nem érhető ennyire szigorúan tetten sem a klubok vezetésén, sem a szurkolókon, de az ősi ellentét mindvégig fennmaradt, egy szubjektív tanulmány szerint pedig az argentin lakosság 73 %-a e két csapat valamelyikének szorít.

Annak ellenére, hogy a Boca Juniors a 11. (ezzel abszolút elsők lettek), a River Plate pedig a hatodik döntőjét játssza a sorozatban, a Libertadores-kupa 1960 óta íródó története során most fordul elő először, hogy a két hatalmas rivális játssza a döntőt egymással szemben. A hatszoros győztes Boca 2007, a háromszoros bajnok River 2015 után ülne fel újra Dél-Amerika klubtrónjára. Hetedik sikerével az arany-kékek a kontinens legsikeresebb csapatává válhatnának, beérve a szintén hét elsőségnél tartó Independientét.

A “Dél-amerikai BL” 58 éves történetében mindössze harmadszor fordul elő, hogy egy ország két csapata házi döntőt vív egymással, korábban kétszer brazilok játszották a finálét 2005-ben és 2006-ban, de a mostanihoz hasonló városi döntő még soha nem volt.

A 2018-as finálé ráadásul az utolsó oda-visszavágós döntő a sorozat történetében, jövőre ugyanis már az európai Bajnokok Ligájához hasonlóan, egy semleges helyszínes finálé fog dönteni a nyertes kilétéről. Ki-ki döntse el, hogy melyik számára az izgalmasabb, mindenesetre a jelenlegi rendszerben, a fináléban nem számítanak az idegenben lőtt gólok, összetettbeli döntetlen eredmény esetén hosszabbítás vagy büntetők hivatottak meghatározni a győztest.

A Boca Juniors útja a 2018-as fináléig

A River Plate útja a 2018-as fináléig

A Boca Juniors keretében a legnagyobb név a klub egykori növendéke, Carlos Tévez, aki bár már messze nem fénykorát éli, és nem is várható a kezdőbe, a 34 éves klasszistól az ilyen nagy meccsek eldöntését joggal remélheti csapata és szimpatizánsai. Szintén jelentős európai múlt van Mauro Zarate háta mögött, de a többek közt a Barcelona által régóta figyelt Cristian Pavon és az elődöntő két meccsén három gólt szerző Dario Benedetto is főszereplővé válhat.

A River Plate az argentin válogatott újdonsült sztárja, Gonzalo ‘Pity’ Martinez eredményes szereplésében bízhat leginkább, aki az elődöntő visszavágójának túlórájában bevágta a döntőt érő büntetőt, és néhány hete borzasztó nagy gólt vert a Boca hálójába az argentin bajnokságban is. A fiatal kolumbiai Rafael Borré három gólt szerzett az egyenes kieséses szakaszban, valamint az Európát is megjárt Enzo Perez, illetve a Real Madriddal összeboronált Exequiel Palacios tekinthető még kulcsembernek.

A két vezetőedző, Guillermo Barros Schelotto és Marcelo Gallardo pontosan átérzik egy-egy ilyen rangadó súlyát, hiszen mindketten hosszú éveken át szolgálták gólvágó csatárként a most edzőként irányított csapatukat, és számtalan Superclásicót vívtak meg a pályán egymás ellen.

A két csapat utoljára a 2015-ös sorozat nyolcaddöntőjében találkozott egymással a nemzetközi porondon, a szurkolói rendbontás miatt félbeszakított visszavágó-összecsapás után a Bocát kizárták a sorozatból, a River pedig végig menetelve elhódította a trófeát.

Az oda-visszavágós finálé első felvonására magyar idő szerint ma este 21 órától kerül sor a La Bombonerában, a visszavágót pedig két hét múlva, ugyanebben az időpontban rendezik a River Plate legendás otthonában, a Monumentalban.

A várható kezdőcsapatok

BOCA JUNIORS (4-3-3): Rossi; Jara, Izquierdoz, Magallan, Olaza; Barrios, Nandez, Perez; Pavon, Villa, Abila.

RIVER PLATE (4-3-1-2): Armani; Montiel, Maidana, Pinola, Casco; Fernandez, Perez, Palacios; Martinez; Pratto, Santos Borré.