Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aranycipő: Mbappe az élen, CR7 a lista végén! – Top20

A szezon harmadához közeledve újabb válogatott szünet töri meg a klubfutball száguldó cirkuszát, remek alkalom az összegzésre, avagy nézzük, hogyan is fest a 2018/19-es szezon aranycipőért folyó versenye. A mezőny roppant sűrű, és több meglepetésnév is található benne. Íme a Top20-as lista, melyet Cristiano Ronaldo zár. 

A listát pályafutása során először vezeti Kylian Mbappé a Paris Saint-Germain fiatal kiválósága, aki, miközben mögötte közvetlenül csapattársa Neymar érkezik, és Edison Cavani sincsen nagyon lemaradva. Persze tavaly óta rendszeresen vitatémát képez, hogy egy a francia ligában szerzett gól ér-e annyit, mint a Top 4 ligában egy találat, mindenesetre a gólszorzó ugyanúgy kettes, és nem másfeles.

A Barcelona ezúttal is két játékost az élmezőnybe, az ötszörös győztes és egyben címvédő Lionel Messi, valamint Luis Suarez személyében. Igen eredményes meglepetésduóval rendelkezik a Frankfurt, avagy Luka Jovic és Sébastien Haller nevét szép lassan kezdik rettegni a Bundesligában. Ha pedig már francia gólfelelősök és német liga, a Mönchengladbach szerelésében szárnyal Alassane Plea. Apró érdekesség, hogy a szezon folyamán 9 bajnokin 0 gólt jegyző Olivier Giroud ott van a legfrissebb francia keretben, de a több szempontból is bombaformában lévő Haller kimaradt.

A lista talán legérdekesebb személye az ex-újpesti Mbaye Diagne, akit ingyen igazolt le Kínából a török Kasimpasa, és eddig fantasztikus “vételnek” bizonyul. Cristhian Stuani idén is remekel a Girona játékosaként, ami nem kis szám, és egyelőre odafér Iago Aspas is. Ott van az élbolyban a Dortmundban újra virágzó Marco Reus, valamint igen különleges szerepet betöltő Paco Alcácer, akit ki is emeltünk a táblázatban, lévén mind a 8 bajnoki találatát csereként szerezte úgy, hogy összesen 235 percet töltött a pályán. Abból egyszer volt kezdő, de akkor eredménytelen (#SuperPaco) . Ez azt eredményezi, hogy egyelőre 29 percenként volt eredményes a Bundesligában a spanyol.  A premier League góllövőlistájár Sergio Agüero vezeti, ezzel jelenleg ő az egyetlen szigetosztágbeli a névsorban egyelőre. Hiányolhatjuk esetleg Romelu Lukaku, Harry Kane és Mohamed Salah nevét, a gólgyár azonban esetükben még nem tart ott, ahol azt a szurkolói közeg elvárná.

Üde színfoltként indult, az új Lewandowskit harangozták a személyében, de egyelőre megtorpant a Genoa gólfelelőse Krzysztof Piatek, aki így is vezeti a Serie A góllövőlistáját, igaz az üldözők ott vannak a nyakában. Köztük az a Cristiano Ronaldo, aki zárja a húszas listát. Továbbá még egy 16 pontos labdarúgó van Európában, a Lille gólfelelőse Nicolas Pépé. A 23 esztendős elefántcsontparti válogatott csatár egyre nagyobb figyelmet kap.

Egyenlő pontszám esetén a hatékonysági átlag rangsorol, avagy egy percátlag, amit a rúgott gólok és a pályán töltött percek osztott eredménye ad. Ebben jeleskedik Paco, és a húszas listán utolsó CR7.

Grafikai munka: Őszi Ádám