Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nemzetek Ligája: magyar szív diadalmaskodott az ész(tek) felett

Marco Rossi a lelátón… Miután egy meccses eltiltását töltötte a talján mester, így ezen a meccsen segítője Cosimo Inguscio volt a szövetségi kapitány. Minden bizonnyal ennek ellenére a kezdőcsapat Rossi fejéből pattant ki, melyből hiányzott az előzetesen oda várt Dzsudzsák Balázs és Kleinheisler László, ellenben bekerült az utóbbi időben a Vidiben is csereként szerepet kapó Kovács István, s Kalmár Zsolt is.

MLSZ Facebook

Dzsudzsák Balázs visszatért. Az őszi eddigi négy összecsapáson a keretbe nem meghívott korábbi csapatkapitány ugyanis bizonyított új klubcsapatában, s Marco Rossi úgy döntött jöhet a válogatotthoz. Miután újra felbukkant a nemzeti csapatnál a szurkolók többsége úgy gondolta biztos kezdeni is fog. Ezzel szemben a Honvéddal korábban bajnoki címet nyerő edző úgy gondolta ma még csak a kispadra jelöli. A bemutatásnál a szurkolók ujjongva fogadták, így sokan nem felejtették el mennyi sikert is köszönhetnek neki korábban. Dibusz Dénes ellenben kezdőként futhatott ki a Groupama Arénába, ahol otthon is érezhette magát, hiszen mégiscsak a Ferencváros kapusa. A Fradi hálóőre annak köszönhetően találta magát a kezdőcsapatban, hogy Gulácsi Péter vírusos gyomorfertőzést kapott. A Lipcse kapusa így elhagyta a csapatot, helyére Gróf Dávid érkezett csütörtökön reggel Telkibe. Nagy meglepetés nem érte a szurkolókat, hacsak az nem, hogy Kleinheisler László kimaradt, helyette Kovács István kezdett. A Vidiben az ősz elején kiváló formát mutató középpályás az utóbbi időben jobbára csereként kap szerepet, de ez mai játékán nem sokat látszódott.

MLSZ Facebook

A hetedik percben a szurkolók majdhogynem infarktust kaptak, hiszen kis híján megszerezték a vezetést az észtek, de Dibusz Dénes bravúrosan védett. Egy szöglet után ugyanis Orbán mellől Vihmann fejelt, Dibusz elvetődött, pont a labdába kapott reflexből, majd gyorsan rávetődött a labdára, nehogy Luts betaláljon. Egy perccel később megszerezte a vezetést a magyar csapat! Kalmár szögletére kiválóan érkezett Orbán Willi s nyolc méterről a bal sarokba fejelt. A 13-as szám majdnem gondot okozott az észteknek. Abban a percben ugyanis a kapus eladta a labdát, üresen hagyott kapuját pedig Nagy Dominik megcélozta 24 méterről, de visszaért Aksalu és vetődve elérte a gyengén, félmagasan, középre lőtt labdát. A 19.percben Kovács került óriási helyzetbe, de a visszafutó Tamm az utolsó pillanatban mentett. A 27.percben Korhut lőtt körülbelül ugyanennyiről, de Aksalu előre vetődve védett. A 33.percben a meglehetősen agilisen játszó Nagy Dominik jobbal lőtt 17 méterről, de a jobb felső sarok irányába tartó labda Szalai fejéről pattant kapu mellé. Az első játékrész még egy magyar helyzettel zárult, Nagy Dominik elvitte a labdát Pikk mellett, majd lőtt Aksalu viszont egy szép vetődéssel mentett a bal sarok elől. (a helyzet egyébként egy észt kezezéssel indult, így tizenegyest kellett volna kapnunk) A szünetre így 1-0-ás magyar előnnyel vonulhattak be a csapatok az öltözőbe, mely az észtekre nézve volt hízelgő, mert jóval több helyzetet alakítottunk ki.

MLSZ Facebook

A második félidő elején majdnem kettő lett a különbség, de az észt kapus eszement nagy bravúrt mutatott be! Történt ugyanis, hogy Kalmár adott be jobbról, egy szabadrúgást, Orbán fejelt öt méterről, de Aksalu a levegőben vetődve óriásit védett. A 63.percben Pátkai Máté kapott sárga lapot, mely azt jelentette, hogy ő sem játszhat majd a finnek elleni összecsapáson. Rossi mester elgondolkozhat lassan kiket hívjon be pótlásra, mert lassan elfogynak a játékosok. A 65.percben Dzsudzsák Balázs beállt Nagy Dominik helyére, aki így 7 év után lépett ismét csereként pályára a válogatottban, ezzel 97. alkalommal játszott a nemzeti csapatban. Nagy az első játékrészben aktívabb volt, miután ő is sárga lapos, nem ártott vigyázni. A csere után nem sokkal megszerezte a második gólt a magyar csapat, mégpedig az első ütközet alkalmával kétszer is betaláló Szalai Ádám! Druszája Nagy beívelését elnézte egy észt védő, a vendégek kapusa kimozdult a gólvonalról Szalai közéjük pattant, s átfejelte a kimozduló Aksalun. Majd Dzsudzsák lőtt harminc méterről, kapu mellé tartó lövését Aksalu szögletre ütötte. A 76.percben pedig jött Böde Dániel. A lecserélt játékos Szalai Ádám volt, így a csapatkapitányi karszalagot megkapta Dzsudzsák. Majd az észteknél bejött az egykori pápai Sanders Puri. A magyar csapat utolsó cseréjét a 83.percben használta ki Inguscio, figyelme a színbeli egyensúlyra, hiszen a rőt Kalmár helyére, az ugyancsak vörös Kleinheisler érkezett. A 89.percben Böde adott jó passzt Dzsudzsák, ő a tizenhatoson belülről lőtt, de nem talált kaput. Több helyzetet már nem alakítottak ki a csapatok, így a meccs elején bemutatott Dibusz bravúrnak is köszönhetően 2-0-ra diadalmaskodott a magyar csapat.

Az észtek a mai vereségnek köszönhetően kiestek a Nemzetek Ligája “C” divíziójából.

https://streamable.com/9qmq2

https://streamable.com/afwo7

A csoport másik meccsén:

Görögország – Finnország 1-0 (1-0)
Gólszerző: Granlund (öngól 25.p) ill. –

Miután az első meccsen a finnek 2-0-ra diadalmaskodtak a görögök ellen, így az 1-0-ás vereség azt jelentette, a finnugor rokonaink megnyerték a csoportot.

A csoport állása:

1. Finnország 5 4 0 1 5:01 12
2. Görögország 5 3 0 2 4:04 9
3. Magyarország 5 2 1 2 7:06 7
4. Észtország 5 0 1 4 3:08 1