Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nemzetek Ligája: véget ért a torna csoportköre – összefoglaló

Véget ért a Nemzetek Ligája csoportköre. Kialakultak a csoportsorrendek, és az is kiderült, hogy melyik négy csapat lesz ott a torna döntőjében júniusban. 

A Nemzetek Ligája az UEFA által 2018-ban indított torna, amelyen az európai labdarúgó-válogatottak vettek részt. Az első kör szeptemberben kezdődött, a csapatok pedig három hónapon keresztül harcoltak a csoporthelyezésekért. A válogatottakat négy ligára osztották, azon belül pedig négy csoportra. A csoportok győztesei a következő kiírásra egy osztállyal feljebb lépnek, míg az utolsó helyezettek eggyel lejjebb kerülnek.

A Nemzetek Ligája összekapcsolódik a 2020-as Európa-bajnoksággal is. Az, hogy egy csapat hogyan szerepel a Nemzetek Ligájában, meghatározza majd, hogy a következő Európa-bajnoki selejtezősorozat sorsolásakor melyik kalapba kerül – tehát ekkor már nem az UEFA-koefficiensek döntenek, hanem a Nemzetek Ligájában elért rangsor. A Nemzetek Ligája csoportmérkőzésein való jó szereplés további jelentősége, hogy a versenysorozatból 16 csapat – a kiírás szerint a 4 liga 16 csoportgyőztese –, 2020 márciusában egy playoff-sorozatban küzdhet meg négy Eb-döntős helyért.

A-liga: 

Az A-liga csoportjának győztesei jutottak be a négyes döntőbe 2019 júniusában, Portugáliában. Négy mérkőzést játszanak: két elődöntőt, egy bronzmérkőzést és a döntőt. Aki itt győz, az nyeri az UEFA Nemzetek Ligáját.

1. csoport:

Az 1. csoportban meglepetésre Hollandia szerezte meg az első helyet, míg Németország az utolsó helyen kiesett. A hollandok hét ponttal zárta a küzdelmeket, ugyanúgy, mint a világbajnok francia válogatott, ám az egymás elleni eredmények a nekik kedveztek, így bejutottak a négyes döntőbe.

2. csoport: 

A 2. csoport is meglepetéssel zárult, mivel Svájc, az utolsó, Belgium elleni mérkőzésüket megnyerve az első helyre ugrottak, ezzel pedig bejutottak a négyes döntőben. Itt is pontegyenlőség volt a második belgákkal, ám a jobb gólkülönbség a svájciak oldalára állt. A világbajnokságra is kijutó Izland viszont nagyon gyengén szerepelt, minden mérkőzésüket elvesztve a harmadik helyen zártak.

3. csoport:

Portugália már az utolsó előtti mérkőzésén bebiztosította az első helyét Olaszország és Lengyelország előtt. Az olaszok csak egy győzelmet tudtak felmutatni, a lengyeleknek pedig a vb után sem állt össze a válogatottjuk, így nyeretlenül csúsztak vissza a B-ligába.

4. csoport: 

Remek találkozók jöttek össze a 4. csoportban, amit végül Anglia nyert meg. Spanyolország az utolsó két mérkőzését elvesztette, így lemaradt a horvátokat legyőző angolok mögött. A vb-ezüstérmes horvát válogatott felemás mérkőzéseket hozott, és végül az utolsó helyen visszacsúsztak a B-ligába.

 

B-liga:

1.csoport:

Ukrajna győzedelmeskedett, és jutott fel az A-ligába az 1. csoportból, megelőzve a második Csehországot és a harmadik Szlovákiát, akik a következő tornát már a C-ligában fogják lejátszani.

 

2. csoport: 

A 2018-as világbajnokság házigazdája, Oroszország nagyot csatázott Svédországgal, de végül alulmaradtak, és csak a második helyet tudták megszerezni. A harmadik Törökország a C-ligában folytatja a következő tornán.

3. csoport: 

Bosznia-Hercegovina veretlenül zárta a tornát, így könnyedén hódítotték el az első helyet a csoportban. Ausztria csak a második helyre volt elég, míg Észak-Írország négy vereséggel esett ki.

4. csoport: 

A csoport nagy esélyese, Wales csak a második helyen zárt, meglepetésre viszont Dánia ragadta el az első helyet. Írország nyeretlenül lett csoportutolsó.

C-liga:

A C-liga esetében a különböző méretű csoportok miatt a három negyedik helyezett és a legrosszabb harmadik esik ki a D ligába.

1.csoport:

Az 1. csoport három csapatos volt. Skóciának sikerült elérnie a csoportelsősséget, és maga mögé utasította Izraelt. Az utolsó helyen Albánia áll.

2. csoport:

Magyarország kiválóan teljesítette a négyfős csoportját, és a második helyen zárt, amely alapján az Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolásakor a negyedik kalapban kap helyet. A finnek nyerték meg a csoportot,  a görögök a harmadik helyet, míg az észtek az utolsó helyen zártak.

3. csoport: 

Norvégia nyerte a csoportot, de Bulgária szorosan mögötte állt. Ciprus szerezte meg a harmadik helyet, de végül legrosszabb harmadikként Szlovéniával együtt visszacsúsztak a D-ligába.

4. csoport: 

Nagy volt a verseny az első helyért, de végül Szerbia szerezte meg, mögötte pedig Románia lett a második. Montenegró még valamennyire versenyben volt, de Litvánia minden meccsét elvesztette.

D-liga:

A D-ligában csak a csoportelsők jutnak fel a C-ligába, kiesni már nem tudnak a csapatok.

1.csoport:

Magasan nyerte Grúzia a csoportot veretlenül, mögöttük Az utolsó Andorra lett, akik négyszer is ikszeltek, ezzel pedig történelmi pontokat szerezve a kis országnak.

2. csoport: 

Fehéroroszország szintén veretlenül szerezte meg a csoportelsősséget, mögöttük négy ponttal maradt le Luxemburg. Moldova még meccsben volt, San Marino viszont nulla ponttal zárta a tornát.

3. csoport:

Koszovó magasan nyerte a csoportját és jutott fel a C-ligába maga mögé utasítva a második Azerbajdzsánt, a harmadik Feröer-szigeteket és az utolsó Máltát.

4. csoport: 

Az első helyet Macedónia szerezte meg, és csak egyszer botlottak. Örményország követi őket a második helyen, és a két kis ország válogatottja, Lichtenstein és Gibraltár zárta a csoportot, akik győzelmet is ünnepelhettek.