Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ma este Libertadores-kupa döntő a Bernabeuban! – ELŐZETES

A 2-2-es döntetlenre végződő első mérkőzés után végre valahára úgy tűnik, hogy vasárnap este sor kerülhet az idei Libertadores-kupa döntőjének visszavágójára is. Az elmúlt egy hónap nem telt éppen zökkenőmentesen, többször megpróbálták lejátszani a döntőt az eredeti terv szerint, végül a visszavágót át kellett hozni Európába…

A döntő első mérkőzését még november 11-én rendezték a Boca Juniors otthonául szolgáló La Bombonerában, majd két hét múlva a Monumentalban csaptak volna össze a felek, ám a Boca csapatbuszát a River szurkolói megdobálták, több játékos megsérült, így végül a finálét egy nappal elhalasztották. A Dél-amerikai labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) az előre kiírt program és tévéközvetítések miatt mindenképpen le akarta játszatni a döntőt még azon a hétvégén, ám végül belátták, hogy a pályán kívüli atrocitásokban megsérülő Boca-játékosok nélkül nem lenne fair megrendezni a visszavágót, és további halasztás történt.

Ezt követően merült fel annak a lehetősége, hogy biztonsági okokból elvinnék Európába a visszavágót, egy nappal később, november 27-én pedig bejelentették, hogy Argentínán kívül rendezik meg a visszavágót. Újabb két nappal később pedig kiderült, hogy a Real Madrid otthonában, a Santiago Bernabeu-stadionban bonyolítják le a River-Boca finálét.

Természetesen mindkét csapat felháborodott a döntésen, hogy a két ősi rivális történetének első egymás elleni Libertadores-kupa döntőjét elviszik az országukból, ráadásul Európába kell utazniuk, hogy egymás ellen játszanak. Valljuk be, nehéz felfogni, hogy vajon miért nem tudták Buenos Airesben biztosítani a finálé megrendezését, de természetesen a megtörtént szurkolói támadás maximálisan elítélendő, de nagyobb biztonság tartásával aligha történhetett volna meg. Ettől függetlenül mindenképpen kiszúrás, hogy egy 10-15 fős renitens csoport butasága miatt 60 ezer – érvényes jeggyel rendelkező – szurkolót fosztottak meg életük legjobban várt mérkőzésétől.

Mindkét csapat 25-25 ezer szurkolóval képviseltetheti magát Madridban, a spanyol főváros utcáit már napokkal ezelőtt ellepték a River Plate és a Boca Juniors szurkolói, és a spanyol rendőrség is kiemelt létszámban vonult ki a főterekre, és majd a mérkőzés ideje alatt a stadionon kívül és belül is nagy létszámban lesznek jelen – egyes spanyol hírügynökségek jelentése szerint dupla annyi rendőr lesz a helyszínen, mint mondjuk egy Real Madrid-Barcelona El Clásico alkalmával.

A finálé első meccse óta mindkét csapat két-két mérkőzést játszott a hazai porondon: a Boca mindkét bajnokiját 1-0-ra megnyerte, míg a River a bajnokságban 3-1-re legyőzte a Gimnasia La Platát, az Argentin Kupa elődöntőjében pedig tizenegyespárbajban kapitulált ellene.

Akik számára nem idegen a Bernabeu: a Boca oldaláról Fernando Gago 2007 és 2012 között állt a Real Madrid alkalmazásában, míg Carlos Tévez a Juventus színeiben lépett pályára a stadionban; a River veterán cserekapusa, German Lux tíz éven át védett Spanyolországban a Mallorca és a Deportivo La Coruna csapataiban, Enzo Perez pedig a Valencia játékosaként vizitált néhányszor a Real otthonában.

A sorozatot hatszor megnyerő Boca Juniors 2007 után jutna fel ismét a csúcsra, míg a három elsőséggel rendelkező River Plate legutóbb 2015-ben hódította el a kontinens legjobbjának járó elismerést.

A tervek szerint ma este 20:30-tól a Bernabeuban dőlhet el, hogy a River Plate vagy a Boca Juniors lesz idén Dél-Amerika legjobb klubcsapata.