Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: egy Vinicius kevés, újabb pofont kapott a Real Madrid

A La Liga 18. fordulójában otthon került kellemetlen helyzetbe a Real Madri, amely az új edzővel támadó Sociedad ellen sem tudott sziporkázni.

Kép: AS.com

Edzőváltás után, egyből a Bernabeuban kellett helytállnia a Real Sociedadnak. A baszk csapat Garitano irányításával elmaradt a várakozásoktól, így december végén a klub vezetése változtatásra szánta el magát: az az Alguacil kapta meg a lehetőséget, aki tavaly 9 meccsen már volt a csapat edzője beugróként és akkor nagyon jól nézett ki a játékuk. Fura is volt, hogy visszaküldték a tartalékokhoz a szezon végeztével, ám most ismét eljött az ő ideje. Nem is okozott csalódást.

Mindebben hatalmas szerepe volt a számukra tökéletes kezdésnek: már a 3. percben büntetőhöz jutottak, amit Willian Jose be is vágott, így azonnal előnybe kerültek. Az első percekben aztán olykor agresszív letámadásokkal terrorizálták Solari együttesét, majd idővel visszavettek és taktikusan beálltak előnyük megőrzésére. Mindezt ráadásul úgy oldották meg, hogy egyáltalán nem tűnt jelentősnek ránézésre a tudáskülönbség a két csapat között – holott azért jól tudjuk, hogy a két keret nevekben és értékben is egészen más színvonalat képvisel.

A közel kiegyenlített játékban megvolt a szerepe a Real Madridnak is, amely Lopetegui távozása óta sem vált közönségszórakoztatóvá. Ezt most is bizonyították, hátrányban alig-alig tudtak igazán komoly nyomást helyezni ellenfelükre. Néha bejött nekik a letámadás, de a lehetőségeikkel elég hanyagul gazdálkodtak. Ezen felül pedig többnyire kiszámíthatóak voltak, ezt a közönség pedig csöndben üldögélve figyelte – nem jöttek lázba ők sem a látottaktól.

Az egyetlen olyan tényező, amely bizakodásra adhatott okot a fővárosiaknál, az Vinicius volt. A brazil hibázgatott ugyan, de ugyanakkor vállalkozott is: bevállalósan játszott, látványos cselekkel vétette észre magát, maga jelentette a veszélyt a csapaton belül. Benne volt szikra, ez pedig a többiekről nem igazán volt elmondható. És ezen a ponton nem mehetünk el Lucas Vazquez mellett, aki ugyan a 45. percben egy kapufával a legnagyobb hazai helyzetet jegyezte, ugyanakkor teljesen az ellentéte volt brazil kollégájának. Nem vállalt túl sokat, csak a magától értetődő passzokat és beadásokat szállította, de ezek semmire sem voltak jók.

Kép: AS.com

Lucas ráadásul nem csak hogy a támadójátékban maradt adós a kiemelkedő teljesítménnyel, de a könnyelműségével gyakorlatilag le is írta csapata esélyeit a második félidőben. Egy óra a játék után ugyanis egy sárga lap birtokában követett el egy látványos szabálytalanságot, ezután Munuera pedig kiállította őt. A spanyol szélső ezek után kis híján kettészakította a mezét – frusztrációja jól tükrözte az egész csapat idegállapotát.

A bíró amúgy pár perccel később ismét a rivaldafénybe került: Viniciust buktatta a tizenhatoson belül a kimozduló Rulli kapus, ám a büntető elmaradt (hiába áll rendelkezésre videóbíró). Ezt követően két nagy helyzete is volt a madridi csapatnak, majd Januzaj is próbálkozhatott a túloldalon – lendületet kapott a meccs. A fehér mezesek igyekeztek, támadásaik azonban többnyire kiszámíthatóak voltak. Vinicius tudott csak bármi váratlant szállítani, ám a fiatal szélső végül nem tudott betalálni – ez pedig egyet jelentett csapata vereségével.

A 83. percben a csereként beállt Ruben Pardo döntött el mindent: a Sociedad játékosa kihasználta a kitámadó ellenfél fellazuló védelmét és 2-0-ra változtatta az állást, vagyis egyúttal a meccset is eldöntötte. Solari legénysége képtelen volt betalálni hazai pályán Alguacil csapatának, ami meglehetősen kínos a fővárosiaknak. Ha Lopetegui irányításával rossz volt nézni, amit támadás címszó alatt bemutat a Real, akkor az a helyzet, hogy Solarival sem sokkal jobb a helyzet.

Jelen állás szerint nem érdemes hosszú távra terveznie a szezon közben beugró Solarinak, mert nem látszik, miért jelenthetne ő megoldást az edzőkérdésre a következő évekre. Úgy tűnk, a szezon végén ismét megy majd a harc a madridi padért. És egy ilyen meccs után el lehet gondolkodni azon is, hogy miért nézne bárki is (az esetleges klubszimpátián kívül) Real-meccset. Viniciuson kívül nem sok látnivaló van – ha csak ebből az estéből indulunk ki.

https://www.youtube.com/watch?v=Iqr9spvHQZ8

Real Madrid – Real Sociedad 0-2 (0-1)
Helyszín: Santiago Bernabeu Stadion (Madrid), Vezette: Munuera
G.: Willian Jose (3. – büntető), Ruben Pardo (83.)
Sárga lap: Lucas Vazquez (2), Marcelo, Modric, Isco, ill. Willian Jose
Piros lap: Lucas Vazquez (61.)

Real Madrid: Courtois – Marcelo (Regulion), Sergio Ramos, Varane, Carvajal – Kroos (Ceballos), Casemiro (Isco), Modric – Vinicius Jr., Benzema, Lucas Vazquez. Edző: Solari.

Real Sociedad: Rulli – Aihen Munoz (Zubeldia), Hector Moreno, Diego Llorente, Elustondo (Zaldua) – Zurutuza, Illarramendi, Merino (Ruben Pardo) – Oyarzabal, Willian Jose, Januzaj. Edző: Alguacil.