Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia-kupa: Japán és Irán is hozta a papírformát, így mindkét válogatott elődöntős! – videóval

Az Egyesült Arab Emírségekben zajló Ázsia-kupán immár a negyeddöntőket rendezték meg, egészen pontosan ma a négy meccsből kettőt bonyolítottak le. Mindkét találkozó az esélyesebb válogatott sikerével végződött, így egyben Japán, valamint Irán továbbjutása azt is jelentette, hogy Vietnám és Kína számára véget ért a torna. Az irániak magabiztosabb, míg a japánok ismét szűkebb sikert arattak, de mindkét nemzeti csapat bejutott tehát a legjobb négy közé, ahol egymás ellen játszanak majd!

Doan tizenegyesgóljával jutott be Japán Vietnám ellen az Ázsia-kupa elődöntőjébe (forrás: jfa_samuraiblue)

Meglepetésre jutott be a legjobb 8 közé, vagyis a negyeddöntőbe az Ázsia-kupán Vietnám válogatottja, melynek ellenfele Japán volt. Természetesen a japán nemzeti csapat volt a párharc esélyese.

Annak ellenére viszont, hogy Japánnak állt a zászló, csak mezőnyben tudott nagy fölényben játszani a szigetország válogatottja. Az első játékidőben mindkét nemzeti csapatnak közel ugyanannyi lehetősége volt, kaput a vietnámiak 2-szer, a japánok 3-szor találtak, de gólt egyik fél játékosai sem ünnepelhettek.

A fordulás után tört meg a jég, azonban a gólhoz így is egy tizenegyes kellett! Az 56. percben Japán részéről Doan volt eredményes büntetőből (0-1)! A második félidőben már veszélyesebb volt a kapura Japán, mint a vietnámiak. Ám több lehetőség, és nagy mezőnyfölény ide vagy oda, több gól már nem született, viszont így is jött a papírforma, még ha nehezen is. Japán ezzel újra közelebb került egy lépéssel ahhoz, hogy ismét megszerezze a trófeát, ugyanis az előző körben Szaúd-Arábiát búcsúztatta 1-0-ra, és amikor ilyen arányban nyertek a japánok a szaúdiak ellen a kiesés szakaszban, akkor mindig Japán diadalmaskodott a tornán. Ugyanakkor tehát ezúttal is szűk sikert értek el a japánok, viszont ez is siker, és ugyanannyit ér ez esetben, mintha sima, lehengerlő sikert aratva léptek volna tovább

AFC Ázsia-kupa, negyeddöntő
Vietnám – Japán • 0-1 (0-0)
Gólszerzők: – , ill. Doan (56. – büntetőből)


Kína ellen könnyed sikert aratva jutott a legjobb négy közé Irán (forrás: the-afc.com)

A nap második meccsén a Marcello Lippi által irányított Kína ellenfele Irán volt. Az iráni válogatott volt a párharc esélyese, amely egyben a végső győzelemre is esélyesként pályázik, akárcsak az első negyeddöntőt megnyerő Japán.

A találkozó első góljára a 18. percig kellett várni, amikor is iráni részről Taremi vette be a kínaiak kapuját (0-1)! A 31. percben ráadásul megduplázta előnyét Irán, amikor is Azmoun talált be, aki immár ötödik gólját szerezte a tornán, és a mai első gólnál az asszisztot jegyezte (0-2)! Az első félidőben csupán egy lövésig jutott Kína, de az sem ment kapura, míg az irániak 8 próbálkozásából 3 kapura ment, 2 pedig gól is lett, emellett pedig nagy mezőnyfölényben is játszott a szünethez érve kétgólos előnyt kiharcoló válogatott. A kínaiak helyzetét az sem könnyítette meg, hogy sérülés miatt kellett cserélnie már Lippinek az első félidőben.

A második félidő úgy tűnt, gól nélkül ér majd végül, ám a találkozó legvégéhez közeledve az irániak még egy találatot szereztek! Irán harmadik gólját az első gólszerző, Taremi passzát követően a 86. percben a pályára lépő Ansarifard szerezte a ráadás első percében (0-3)! Simán jutott tehát ezzel a legjobb négy közé, vagyis az Ázsia-kupa elődöntőjébe a papírformát érvényesítve Irán! A kínaiak nagy ellenállást nem tudtak tanúsítani, és csupán egy kaput találó lövésig jutottak a meccsen, míg Irán minden tekintetben fölényben és eredményesen futballozott. Az elődöntőben nagy rangadót vív majd Irán, ahol a nap első továbbjutója, Japán lesz az ellenfele.

Kína – Irán • 0-3 (0-2)
Gólszerzők: – , ill. Taremi (18.), Azmoun (31.), Ansarifard (90+1.)


A negyeddöntők hátralévő párosításai

Január 25., péntek
14:00 • Dél-Korea – Katar
17:00 • Egyesült Arab Emírségek – Ausztrália

Az elődöntők párosításai

Január 28., hétfő
15:00 • Irán – Japán

Január 29., kedd
15:00 • Dél-Korea/Katar – Egyesült Arab Emírségek/Ausztrália