Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kihúzni a méregfogat – United-PSG elemzés

A Paris Saint-Germain kedden nagyon érett játékot bemutatva fektette két vállra a Solskjaer alatt megtáltosodó Manchester Unitedet, és megnyugtató előnyt szerzett a párizsi visszavágó előtt. A rengeteg jó egyéni teljesítmény mellett Tuchel okos taktikai húzásainak köszönhetik a győzelmet a franciák, lássuk is hogyan alakult a meccs! 

Kezdők: 

A manchesteriek teljes fegyverzetben, önbizalomtól duzzadva készülhettek a keddi találkozóra, Solskjaer ki is küldte a legerősebb csapatát.

A franciáknál ezzel szemben volt probléma bőven, Cavani, Neymar és Meunier egyaránt nem volt bevethető sérülés miatt, Rabiot-ra régóta nem számít Tuchel és Verratti sem volt 100%-os, ő viszont végül tudta vállalni a játékot. A német trénernek tehát főhetett a feje, de remek megoldást talált a problémák orvosolására.

PSG 4-4-2/3-4-3

A párizsiak a labda birtokában 3-4-3-mas formációt alkalmaztak, ahol Kehrer volt a harmadik középhátvéd, míg Bernat és Alves volt a két wingback, míg Di Maria és Draxler segítette Mbappét. A két szárnyvédő igyekezett minél jobban széthúzni a pályát, ezzel is helyet teremtve középen Draxlernek és Di Mariának, akik keresték a védelem és a középpálya közt található réseket. Ebben leginkább a német jeleskedett, Di Maria első félidei játéka nem volt túl meggyőző.

Itt tökéletesen kirajzolódik a háromvédős rendszer, Marquinhos és Verratti előttük a középpályán, a szárnyvédők pedig magasra feltolva, emiatt nem is látszanak.

Ezen a képen pedig a labda nélküli 4-4-2 látható. Draxler Mbappé mellett van egészen, míg Di Maria egészíti ki a középpályát a bal oldalon. Ezzel igyekeztek minél jobban szűkíteni a területet, hiszen a United a támadásait általában a bal oldalon vezette, ezzel az igen szűk rendszerrel viszont teljesen lezárták a területet a hazaiak gyors támadói előtt. A Unitedet azzal fojtották meg teljesen, hogy Marquinhos piócaként tapadt Pogbára az egész mérkőzésen, a karmesterét vesztett angol rekordbajnok így eléggé nélkülözte a kreativitást a támadóharmadban, nem is sikerült komoly helyzeteket kialakítani.

Ami a támadásokat illeti, leginkább kontrából voltak veszélyesek a párizsiak, igyekeztek minél gyorsabban eljuttatni a labdát Draxlernek vagy Di Mariának, akik Mbappéval próbálták keresni az összjátékot és helyzeteket kialakítani. Ez nem mindig sikerült, mert a United visszatámadása jól működött az első félidőben (erről majd később), de ha ezen túljutottak, akkor sikerült komoly lehetőséget teremteni.

Itt látható, hogy a labdaszerzést követően azonnal lőnek ki a vendégek, és öten indulnak a kontrával a hazaiak rendezetlen védelme ellen.

5 az 5 elleni szituáció alakul ki, azonban Matic szépen szereli Di Mariát, így ebből nem alakult ki helyzet.

A kontrák mellett leginkább azon múlt a PSG támadójátéka, hogy sikerült-e megtalálni az egyik támadót a vonalak közt vagy, hogy Alves szabadon maradt-e. Az első félidőben leginkább Draxler volt aktív, aki többször is megjátszható volt a manchesteriek középpályája mögött, amiből egyszer ki is osztott egy zseniális passzt Mbappénak.

Draxler szabadon, a második képen zseniális labdát adott Mbappénak, aki kis híján már ekkor eredményes volt.

A két utóbbi képen látszik, hogy Alves mennyire szabadon van, illetve, hogy Draxler ismételten megjátszható, a Manchester szerencséje, hogy a brazil beadásai nem voltak a legpontosabbak.

A United terve a gólszerzésre

Az angolok nem tétlenkedtek, rögtön a legelején nekirontottak a PSG-nek és egészen magasan próbáltak labdát szerezni, hogy minél hamarabb meglegyen a vezetés. Eleinte ez hibára is késztette a franciákat, Buffon például messze nem olyan ügyes lábbal, mint Ter Stegen vagy Éderson, így több labdát is elszórt.

A mérkőzés elején a védelem is kifejezetten jól lépett ki, így elég sok labdát szereztek, felállt védelem ellen viszont ötlettelenek voltak, ami leginkább Pogba kikapcsolásának köszönhető. A bal oldalon Kehrer és Dani Alves nagyszerűen féken tartotta Martialt, momentuma nem volt a franciának, míg a másik oldalon Lingard bár hivatalosan a jobb oldalon játszott – nem pedig hamis kilencest, amire sokan tippeltek volna például a Spurs elleni produkciójából -, a pálya minden részén megfordult, így sokszor keveredett át ő is a bal oldalra, ahol óriási volt a népsűrűség. Igazából kétszer sikerült a szélen megbontani valamelyest a PSG-t, egyszer sikerült kihasználni, hogy Young teljesen szabadon maradt a jobb oldalon, aki utána egy életveszélyes beadást küldött középre, amire többen is érkeztek, Kimpembe óriásit mentett.

Másodszor pedig a bal oldalon Shaw mutatott be gyönyörű mögékerülést, kapta is a labdát Martialtól, de a beadása pontatlanra sikeredett.

A PSG presszingje megakadályozta, hogy a United gyorsan építkezzen, így vagy csak lassan jutottak el a másik térfélre, vagy felívelés lett a vége, amire Rashford vércseként igyekezett lecsapni, Thiago Silva viszont egész meccsen kiválóan kordában tartotta, és sorra levadászta ezeket az íveléseket.

Az első félidőben megfigyelhető volt, hogy Martial kifejezetten magasan helyezkedett, hogy azonnal meginduljon egy esetleges kontrával. Ez kétélű fegyver volt, hiszen így viszont Shaw maradt kissé egyedül (ahogy fentebb látszik, Dani Alves és Draxler is Shaw embere gyakorlatilag). Ez el is sülhetett volna akár jól is, ha egy kontra végén Lingard picit jobban passzol.

Itt egy előre vágott labda után Lingard és Rashford okosan kényszerítőznek, ami után szabadon rohanhatnak a párizsi kapura. Szerencséje volt a franciáknak, hogy Lingard elmérte a Martialnak szánt passzt.

Második félidő, a PSG beviszi a döntő csapást 

Szemmel láthatóan aktívabban kezdtek a vendégek a második félidőben, ami a United kényszerű változtatásaival is magyarázható volt. Azzal, hogy Lingard és Martial helyett Sánchez és Mata érkezett, teljesen elveszett az energia a manchesteriek letámadásából és nem tudtak labdákat szerezni. A párizsiak pedig ki is használták az adódó alkalmat.

Itt az első gól előtti szituációt látjuk, Sánchez Martialhoz hasonlóan magasan helyezkedik, így Shaw kiszolgáltatott helyzetben van, Alves nyugodtan tekerhet középre. Ezúttal megtalálja Mbappét, akinek a fejesét ugyan védi De Gea, de a szögletből már nincs menekvés. Vélhetőleg kommunikációs probléma volt Matic és a kapus között, a szerb ugyanis végig követte Kimpembét, csak a legvégén megtorpant, minden bizonnyal arra számított, hogy jön a kapus.

Ezen a képsorozaton jól látszik a United problémája a második félidőben. Hiába mennek előre, nem tudnak labdát szerezni, és a felpasszt sem tudják megakadályozni.

Alves labdájából Marquinhos ügyesen lefordul Maticról és azonnal dobja támadásba a túloldalon teljesen üres Di Mariát.

3 a 3 ellen maradnak a támadók a védőkkel, végül az argentin nem a legjobban oldja meg, így ezt még megúszta a United.

Nem úgy a következő helyzetet, amikor szintén a letámadással volt probléma.

Pogbát elválasztja a labdától Marquinhos és Alves, 8 United játékos is az ellenfél térfelén tartózkodik.

A PSG türelmesen átforgatja a játékot a túloldalra, amikor még mindig 7 angol van az ellenfél térfelén, Bernat behúzódik középre, Mata sehol, Young pedig ekkor érzékeli a veszélyt, hogy Di Maria teljesen üresen van.

Az angol védő így elkésik, Di Mariának így rengeteg ideje van, aki zseniális labdát ad Mbappénak, ő pedig köszöni szépen és megszerzi a második gólt.

A következő percekben kivégzés is lehetett volna a mérkőzésből, a United teljesen szétesett, és csak céltalan beadásokra futotta tőlük.

 

Ezeket játszi könnyedséggel hatástalanította a francia védelem, a kontrából pedig életveszélyesek voltak.

A kifejelt labdából Di Maria indulhat, szinte ott van előtte az egész pálya, de inkább kiugratja Mbappét, aki otthagyja a védőket, csak De Gea menti meg a góltól a hazaiakat.

Ismételten Di Maria a főszerepben, kicsalogatja Youngot a védelemből azzal, hogy a középpálya és a védelem közt helyezkedik, Draxler labdáját pedig azonnal továbbítja a tisztán lévő Bernatnak, ismételten De Geára volt szükség, hogy ne lője meg a harmadikat is a PSG.

A manchesteri csapat teljesen tanácstalan volt a felállt védelem ellen, semmilyen veszélyhelyzetet nem tudtak kialakítani, maradtak a beadások, amik vagy pontatlanok voltak, vagy ha jó helyre mentek, akkor sem támadta senki a labdát. Talán ha korábban beküldik Lukakut, az segített volna a helyzeten.

A párizsiak sem szaggatták már az istrángot a végén, megelégedtek a biztos 2-0-val.

Konklúzió 

Solskjaer hamar megtalálta az alapcsapatát, de amint páran kidőlnek, óriási bajban van, ugyanis úgy tűnik, hogy egyik támadója sem tud alkalmazkodni ahhoz, amit kitalált – kezdő hármason kívül. Pogba kiállítása a végén csak só volt a sebre, ezzel gyakorlatilag a minimális esély is elszállt a továbbjutásra. A PSG nagyon okosan és szervezetten játszott, teljesen megérdemelten nyert, és nyugodtan várhatja a három hét múlva esedékes visszavágót. Bebizonyították, hogy a legnagyobb sztárjaik nélkül is képesek nívós ellenfél ellen győzni, Tuchelt pedig duplán meg kell dicsérni, mert remekül ismerte fel, hogy Pogba a kulcsa a manchesteri támadójátéknak, az ő kikapcsolásával pedig végig uralták a meccset. Talán végre képesek lesznek átlépni saját árnyékukat, és eljuthatnak a döntőig is?