Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: ma este rajtol az új szezon!

Magyar idő szerint ma este elrajtol az MLS 24. szezonja, immár 24 csapattal, ugyanis lesz egy újonca ebben az idényben a ligában, méghozzá az FC Cincinnati csapata! Cikkünkből kiderül kik a legnagyobb távozók, és az érkezők az új idényre kanyarodva, valamint szó esik egy újításról is, a liga magyarjairól, valamint a hétvégi, bajnoki nyitány menetrendje is megtalálható írásunkban!

Az új szezonhoz új meccslabda is dukál! (forrás: mlssoccer.com)

Magyar idő szerint ma este elrajtol az MLS, vagyis az észak-amerikai profiliga 24. szezonja, immár 24 csapattal! Nemrég, vagyis az előző szezont megelőző idényben csatlakozott már két újonc klub a ligához, a Minnesota United, valamint a legutóbbi évadot megnyerő Atlanta United, ezúttal pedig a USL-ből, vagyis a másodosztályból az eggyel feljebb váltó FC Cincinnati!

A liga legújabb klubja

Vajon mennyire lesz harapós a újonc oroszlán? (forrás: miifotos.com)

Az FC Cincinnati debütál az MLS-ben, vagyis új klubbal bővült a liga, amely a másodosztályból, az USL-ből érkezik, onnan, ahol hazai pályán átlagosan 25 ezer nézői előtt játszotta meccseit! Az újonc klubtól alapvetően nem lehet olyan nagy dobást várni, mint a címvédő Atlanta Unitedtől, amely második szezonjában máris bajnok lett, ugyanakkor így is erősített pár ismert névvel a Cincinnati csapata. Az új MLS-klub tagja többek között a Costa Rica-i válogatott védő, Kendall Waston, a svájci bajnoki címmel rendelkező védekező középpályás, Leonardo Bertone, és a lengyel válogatott kapus, Przemysław Tytoń. Szóval igyekezett erősíteni meglévő játékosállományan a Cincinnati csapata, amely magyar idő szerint vasárnapra virradó hajnalban a végjátékba is várható Seattle Sounders otthonában játssza le első bajnokiját!

Újak a ligában

Nem csak új klubot említhetünk meg természetesen az új szezon kezdetekor, hiszen számtalan új szerzemény is feltűnik majd a tengerentúli profiliga csapataiban. Többen nagyobb, ismertebb nevekkel erősítettek, ugyanakkor olyan játékosok is érkeztek a ligába, akik nagy ígéretnek számítanak.

Elsőként említsük meg a portugál klasszis Nanit, aki a lisszaboni Sporting CP csapatát hagyta el az Orlando City kedvéért. Nani futballozott korábban a Manchester Unitedben, ahol igazán nagy játékos lett, emellett pedig Európa-bajnok, és a nemzeti csapatban 112 alkalommal szerepelt. A támadó ahhoz a floridai együtteshez érkezik, amely a tavalyi szezon 23 csapata közül a 22. helyen végzett, így ő nagyot lendíthet új klubja helyzetén.

A New York City csapata ezzel szemben David Villa Japánba igazolása ellenére nem egy sztárcsatárt igazolt, hanem egy fiatal román tehetségét. A 24 esztendős Alexandru Mitrita szerződtetése klubrekordot jelentő összegbe került a New York-i klubnak, amely 9,1 millió dollárt adott ki a középpályás játékjogáért, aki az olasz Pescara csapatát is erősítette, míg Romániában az USA-ba érkezése előtt az Universitatea Craiova együttesének volt a tagja. Az idei szezonban a román élvonalban 14 gólt szerzett, és 4 gólpasszt osztott ki, így ígéretesnek tűnik valóban a New York-i klub számára Mitrita szerződtetése, főként úgy, hogy már új együttese felkészülési meccsein is megvillantotta tudását!

A Philadelphia Union szintén ismertebb játékost igazolt, akárcsak az Orlando City, de olyannyira nem nagy sztárt, persze nem leírni akarjuk a mexikói szerzeményt, sőt! Az Eintracht Franfkurtot elhagyó 29 esztendős Marco Fabian, aki tavaly Német Kupát nyert, míg korábban olimpiai aranyérmet is szerzett a középpályás, aki előző együtteséhez a mexikói Chivas Guadalajara csapatától érkezett a 2015/2016-os szezonban.

Fontos még megemlíteni Gonzalo Martinezt, aki Miguel Almirón helyére érkezett a bajnoki címvédő Atlanta United csapatába. A 25 éves, kétszeres argentin válogatott játékos kétszer nyert már Libertadores-kupát a River Plate csapatával, ahonnan most az USA-ba igazolt. A középpályás Almirón jó helyettese lehet hosszútávon, akit az elmúlt szezonban a legjobb Dél-Amerikában futballozó játékosnak választották.

Nagy távozók

Az érkezők mellett természetesen távozókról is be kell számolnunk, melyek közül a legnagyobb név az az olasz gólvágó Sebastian Giovinco, aki a 2017-es bajnokcsapat Toronto FC meghatározó tagja volt, azonban nem tudott megegyezni a vezetéssel, így Szaúd-Arábiába, az Al-Hilal csapatához igazolt a 32 éves játékos. Ez nagy meglepetésnek számított a télen, míg a fentebb is említett 37 esztendős spanyol David Villa is klubja, a New York City meghatározó tagja, egyben csapatkapitánya volt, viszont a klub nem hosszabbított vele, így ő is továbbállt, és Japánba igazolt, ahol Andrés Iniesta, valamint Lukas Podolski csapattársa jelenleg a Vissel Kobe együttesénél.

Nemrég, még a téli átigazolási időszak végén a címvédő Atlanta United egyik meghatározó tagja is elhagyta klubját, és az MLS-t is, ugyanis a 24 esztendős paraguayi középpályás, Miguel Almirón a Premier League-be igazolt, a Newcastle United csapatába! Almirón a liga legjobbja is volt egyben, így ő is nagy veszteség egykori klubja számára, igaz,  a fentebb említett Gonzalo Martinez méltó helyettese lehet a paraguayinak.

Kik lehetnek a legjobbak?

Az idei szezonban is nagy esélyesként pályázik a bajnoki címre az Atlanta United csapata, melyet nem csak Miguel Almirón hagyott el, de a klub argentin edzője, Roberto Martino is, helyét pedig a holland Frank de Boer, aki korábban 5 alkalommal nyert játékosként bajnoki címet a holland fővárosi Ajax csapatával! A csapat új edzője korábban az Intert és a Crystal Palace-t is irányította, ám nem túl sokáig, azonban az Atlanta Uniteddel most nagy dobásra készülhet a holland szakember.

Az Atlanta mellett a végső győzelemre most is esélyes lehet az alapszakasz ásza, a New York Red Bulls, vagy akár a másik városi rivális, a New York City is. Rajtuk kívül a három magyart is foglalkoztató Sporting Kansas City, és a rájátszásban általában igencsak jól szereplő Portland Timbers, valamint a Seattle Sounders is. Meglepetések persze lehetnek, de ezek a klubok a véghajrában bőven ott lehetnek.

Magyarok a ligában

Nikolics Nemanja a liga elmúlt szezonja előtt gólkirály lett az MLS-ben, és a kiváló magyar támadó továbbra is a Chicago Fire együttesét erősíti, ahol klubtársa továbbra is a német világbajnokság Bastian Schweinsteigernek. Stieber Zoltán a DC United játékosa, aki többek között Wayne Rooney csapattársa is a jenki főváros klubjában. Vannak még hárman magyarok a ligában rajtuk kívül, méghozzá egy klubnál, az igencsak magyarosnak mondható Sporting Kansas City csapatánál, melyet a magyar származású Peter Vermes irányít. A kansasi klub játékosa az előző szezon házi gólkirálya, Sallói Dániel, valamint a szintén támadóként szereplő Németh Krisztián, akinek szintén fontos szerepet szán Vermes ebben a szezonban. Mellettük a Budapest Honvéddal bajnoki címet szerző és onnan távozó Baráth Botond a védelem tagja a Sporting csapatánál, azonban ő nem számíthat még alapembernek, de remélhetőleg ez is meg fog változni az új idényben. Magyarokból tehát nincs hiány az MLS-ben, ahol szép eredményeket is várhatunk a fentebb említett játékosoktól!

Új lebonyolítási rendszer

Az új idénnyel együtt egy új rendszer is debütál a ligában, ami a rájátszást illeti. Az immár 24 csapatos bajnokságban  alapszakaszaszának végén több klub jut be a playoffba, szám szerint 14, tehát a liga csapatainak több, mint a fele lesz ott a 2019-es rájátszásban. Legutóbb még 12 együttes vett részt a rájátszásban, és a két főcsoport első 6 helyezettje vett benne részt, most 1-1 klubbal ez a létszám a playoff során meg lesz toldva. De nem csak ez az egyetlen változás, ugyanis ezúttal csupán egy meccs dönt az összes rájátszásbeli párharcról, és a jobb kiemeléssel, vagyis az alapszakaszban jobb helyezést elért klub lesz az adott párharc házigazdája. Ezzel tehát felértékelődik az is, hogy az alapszakaszban mely klub hanyadik helyen jut be a playoffba.

Az MLS programja a nyitóhétvégén

Szombat
19:00 • Philadelphia Union – Toronto FC
20:30 • Orlando City – New York City
22:30 • Columbus Crew – New York Red Bulls
22:30 • FC Dallas – New England Revolution

Vasárnap
00:00 • Colorado Rapids – Portland Timbers
00:00 • Houston Dynamo – Real Salt Lake
00:00 • Vancouver Whitecaps – Minnesota United
02:00 • Los Angeles Galaxy – Chicago Fire
04:00 • San José Earthquakes – Montreal Impact
04:00 • Seattle Sounders – FC Cincinnati

Hétfő
00:00 • DC United – Atlanta United
02:30 • Los Angeles FC – Sporting Kansas City

Természetesen továbbra is beszámolunk a legdinamikusabban fejlődő liga mérkőzéseiről az új szezonban is minden játéknapon!