Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: idegenben került előnybe az Ajax – videóval

Kedd este játszották le a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzését, melyen két meglepetésre továbbjutó csapat találkozott egymással, amikor a Tottenham látta vendégül az új stadionjában az Ajax Amszterdam együttesét…

A negyeddöntőben a Manchester City csapatát drámai körülmények közt kiejtő Spurs soraiból többek közt sérülés miatt Harry Kane, eltiltásból kifolyólag pedig Szon Hung Min hiányzott, miközben az Ajax a Real Madrid és a Juventus kiporolása után készült egy újabb skalpra.

Nagy küzdelemben és fantasztikus hangulatban, de különösebb helyzetek nélkül vette kezdetét a találkozó, mígnem az első negyedóra végén egy szépen megjátszott akció végén Ziyech átadásából az ajtó-ablak helyzetet értékesítő Donny van de Beek vezetéshez juttatta az Ajaxot. A folytatásban is jobbára a holland gárda akarata érvényesült, s többet birtokolták a labdát a vendégek, mint Pochettino legénysége. Kisvártatva egy újabb remekül megjátszott támadás végeztével Tadic lövését Llorente védte bravúrral, majd az első hazai lehetőség alkalmával egy pontrúgást követően Llorente fejelt a kapu mellé. Az első félóra végeztével egy kifutásnál Onana kapus Vertonghent és Alderweireldet egyaránt elsodorta, kettejük közül pedig előbbi járt rosszabbul, hosszas ápolás után végül fejsérülés gyanújával nem is tudta folytatni a mérkőzést. A házigazda nehezen találta a játékát, az Ajax kiválóan végezte a letámadást, és minimális teret engedtek a Spurs ellenakcióinak. A ráadás pillanataiban ismét egy pontrúgás után veszélyeztettek még a hazaiak, Alderweireld próbálkozása azonban célt tévesztett, majd a legvégén Sissoko sistergős bombája kerülte el centikkel Onana ketrecét.

A második felvonás Llorente révén a Tottenham ígéretes helyzetével indult, majd egy gyors ellentámadás végeztével Tagliafico veszélyeztetett egy átlövés révén. Egyre jobban felélénkült a Tottenham, és 50 perc elteltével Alli közeli lövésével feljegyezhették az első kapura tartó kísérletüket, a középre menő lövést azonban a kapus biztos kézzel fogta. Az első játékrészben látottakhoz képest jelentőset változott a játék képe, és az egyre lendületesebben játszó angol gárda kapuja elé szegezte az Ajaxot, ám az elhárítás kiválóan állta a sarat és a fokozódó nyomás ellenére kevés érdemi lehetőséget tudott a Spurs kialakítani.  Negyedórával a vége előtt Eriksen lekészítése után Rose került helyzetbe, ám lövését Veltman az utolsó pillanatban blokkolni tudta. Három perccel később Tadic lekészítése után Neres végképp eldönthette volna a mérkőzést, ám közeli lövése a kapufát találta el ordító helyzetbe. A Spurs hiába nyomott becsülettel a végsőkig, nem jött össze nekik az egalizálás, és bár mindkét oldalról rengeteg ígéretes beadásuk volt, a kapu előtt képtelenek voltak egyenlítési lehetőséget kialakítani, így az első mérkőzést az Ajax nyerte idegenben 1-0 arányban.

Tottenham Hotspur – Ajax Amszterdam 0-1 (0-1)
Helyszín: Tottenham Hotspur Stadium Vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Gólszerző:ill. van de Beek (15.)
Sárga lapok:ill. Tagliafico (30.), Veltman (63.)
Kiállítva:ill.

Tottenham: Lloris – Alderweireld, Sanchez, Vertonghen (Sissoko 39.) – Trippier (Foyth 80.), Eriksen, Wanyama, Rose (Davies 79.) – Alli, Llorente, Lucas Moura. Menedzser: Mauricio Pochettino.

Ajax: Onana – Veltman, de Ligt, Blindt, Tagliafico – van de Beek, Schöne (Mazraoui 65.), de Jong – Ziyech (Huntelaar 87.), Tadic, Neres. Vezetőedző: Erik ten Hag

 

A párharc visszavágóját május 8-án, jövő szerdán rendezik az Ajax stadionjában.