Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnok az Ajax! Befejeződött a holland bajnokság 2018/19-es idénye

Ugyan még pár kérdőjel maradt, hiszen a Graafschap és az Exelsior osztályozót játszik még a bennamradásért, míg az ötödik és a nyolcadik helyek között lévő csapatoknak szintén rájátszás következik. Ők az Európa-liga érő helyezésekért fognak megküzdeni. Az Ajax pedig egy bajnoki címmel vigasztalhatja magát a BL elödőntőben elszenvedett vereségük, és egyben drámai kiesésük után…

A PSV az előző fordulóban elszenvedett veresége azt jelentette hogy hatalmas lépéselőnybe került az Ajax, hiszen az utolsó fordulóra három pontos előnnyel készülhettek. Azonban könnyedén hozták el a három pontot a Graafschap otthonából, így hiába nyert a PSV is, ez már csak a második helyre volt elég nekik és megnyerte a 34. bajnoki címét az Ajax!

Az Európa-ligát érő helyeket a harmadik helyezett Feyenoord és az őket követő Alkmaar érte el, majd a fennmaradó egy kiadott helyért az ötödik és nyolcadik pozíciók között lévő csapatok küzdenek meg egymás ellen. (Vitesse, Utrecht, Heracles, Willem II)

Az már eldőlt a forduló előtt is hogy a NAC Breda végez az utolsó helyen és biztos kieső, míg az elöttük végző két csapat osztályozót(Graafschap, Exelsior) fog játszani a bennmaradásért. További érdekesség hogy a tavaly nyáron feljutást kiharcoló FC Emmen csapata pedig története során tavaly jutott fel először az első osztályba, és a szezont sikeresnek mondhatják, hiszen sikerült bennmaradniuk. Ehhez tartozó pontos információ: A bajnokság legutolsó csapata (18.) automatikusan kiesik az Eerste Divisie-be. Az előtte lévő további két csapat (16. és 17.) osztályozó mérkőzést játszik, ami Nacompetitie-ként ismert, melyben nyolc csapattal mérkőznek az Eerste Divisie-ből (2005-06 előtt hat Eerste Divisie csapatot vontak be). Általában az Eerste Divisie csapatok a Nacompetitie-ben játszanak a bajnokság 2.-tól a 9. helyezett csapatáig. Azok a csapatok, amelyek a 16. helynél előrébb végeznek, automatikusan az Eredivisie-ben maradnak.

Az utolsó fordulóra még kérdés volt az hogy ki lesz a góllövő lista első helyezettje. A PSV és az Ajax küzdött meg itt is az első helyért. De Jong(PSV) és Tadic(Ajax) küzdhetett a címért, a többiek viszont már behozhatatlan hátrányban voltak, bár láttunk már 10 gólt szerző játékost egy mérkőzésen, de valljuk be, kevés volt az esélye annak, hogy ez most létrejön. A versenyfutást Tadic nyerte meg végül, aki 2 gólt is rúgott az utolsó fordulóban és ezzel a 28 góljával beérte és megelőzte a szintén 28 gólig jutó De Jongot.

34. (utolsó) forduló végeredményei: 

Den Haag 6 – 2 Willem II
Excelsior 4 – 2 AZ Alkmaar
FC Emmen 1 – 0 Groningen
Graafschap 1 – 4 Ajax
NAC Breda 0 – 0 Zwolle
PSV Eindhoven 3 – 1 Heracles
Sittard 1 – 4 Feyenoord
Utrecht 3 – 1 Heerenveen
Venlo 1 – 3 Vitesse

A bajnokság végeredménye:



A góllövőlista élmezőnyének végeredménye