Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Real Madrid: Jovic lenne a hiányzó láncszem? Hogy illeszkedik majd?

Nem rég hivatalosan is bejelentették Luka Jovic érkezését a Real Madridnál: a szerb támadó 60 millió euróért szerződött el Frankfurtból a spanyol fővárosba. De vajon megéri a pénzét? Milyen szerepet kaphat majd Zidane-nál? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Kiyan Sobhani, a Managing Madrid portál szerzője is – az ő gondolatait mutatjuk most be.

Kép: The National

Röviden: a szerző szerint nagy fogás lehet Jovic, aki több lyukat is betömhet majd új csapatán belül. Egy igazi belső támadóról van szó ugyanis, aki a tavalyi szezonban meglehetősen gólérzékeny volt, ugyanakkor teljesen más stílusban játszik, mint Karim Benzema. A francia ugyan élete egyik legjobb szezonját futotta az elmúlt évben, ám nagy meccseken még mindig nem lehet rá alapozni. Ő a puzzle egyik darabkája, de messze nem a legfőbb elem. Az xG mutatója alapján alaposan felülteljesített tavaly (vagyis jóval több gólt szerzett, mint amennyi a helyzetei minősége alapján indokolt lett volna), ugyanakkor a Real Madrid csapatszinten mélyen elmaradt az elvárható gólszámtól csapatszinten. Ez több játékos sérüléseire, formaingadozásaira, valamint taktikai hiányosságokra is visszavezethető. Sobhani azt emelte ki, hogy senki sem tudott felnőni (ezúttal sem) Benzema mellé. Mariano adott esetben képes egy kis helyzetből is betalálni, ám összességében csak alig-alig volt bevethető, rajta kívül pedig legfeljebb csak Bale-hez lehetett nyúlni a támadósor közepén. Ezen a téren lehet majd üdítő a szerb játékos érkezése.

Benzema rengeteget melózik. Meg tudja tartani a labdákat, jó az összjátékokban, jobb napjain pedig egy az egyben is képes váratlan húzásokra. Jovic szintén nagy munkabírású, de ő máshogy. Ő a helyezkedésével tesz hozzá a támadásépítéshez. Labda nélkül folyamatosan mozgásban van, keresi a réseket, jó érzékkel találja meg a csapatrészek közötti érzékeny pontokat, ahol ha labdát kap – és fog – akkor halálos veszélyt jelent. Elképesztő, veleszületett érzéke van, pontosan tudja, hogy mikor, hová kell érkeznie. Állítólag ebben a tekintetben Cristiano Ronaldo óta nem volt hozzá fogható ebben a csapatban, vagyis ezen a téren nagy hiányosságokat tudna pótolni. Ő a kulcs a védelmek feltörésében és remekül képes együttműködni a szélsőkkel, akik rendszerint imádnak vele dolgozni. Haller és Rebic mellett szárnyalt a Frankfurt támadósorában, most pedig majd Hazard mellett lehet majd remek kiegészítés, de akár Benzema mellett is használható lehet majd középen. Helder Cristavao, korábbi edzője a Benficánál Sergio Agüeróhoz hasonlította a technikája és az ösztönei miatt. Arról pedig még nem is szóltunk, hogy könyörtelen befejező.

Ami pedig további érv mellette – és egyben kuriózum a Realnál -, hogy védekezni is tud. Németországból jön, ahol a letámadás és a labda nélküli védőmunka elengedhetetlen a boldogsághoz. Ezt pedig korábban Niko Kovac olyan erőnléttel toldotta meg, amivel Jovic állandó fenyegetést jelent bárki számára. A horvát tréner rengeteget ki tudott hozni belőle:

“Frankfurtban egy hónap alatt többet futottam, mint Lisszabonban egy teljes év alatt. Csak kellett nekem valaki, mint Niko Kovac, hogy felébresszen. Ha valakitől a maximumot várja el, akkor ő azt meg is kapja. Neki kell köszönetet mondanom azokért a sikerekért, amiket most elértem.” – mondta Jovic.

Részben ez meg is magyarázza azt a sok kritikát, ami érte őt korábban. Tavaly 43 meccsen 25 gólt termelt (ami rendben is van), viszont ez volt élete egyetlen szezonja, amikor felnőtt szinten 10 gól fölé jutott. Egy évvel korábban 27 meccsből 9 gól; a Benfica B-ben pedig két év alatt összesen tudott csak 4 gólt felmutatni. Nem túlzott a dícsérő szavakkal Kovac kapcsán a csatár, hiszen az ő irányítása alatt valóban szinte újjászületett. Azt viszont meg kell hagyni, hogy emiatt bőven van kockázata is ennek az igazolásnak: mindössze egy (vagy másfél) jó szezon után 60 millióért szerződtetni valakit elég rizikós dolog, de ha valahol ezt meg lehetett húzni, akkor az a Real Madrid.

Így pedig újabb fontos taggal bővül a repertoár, egyel több fegyver van, amihez Zidane nyúlhat majd. Az egyelőre kérdéses, hogy Mariano Diaz és Raul de Tomas marad-e, hiszen a sokszínűség és a rotáció kedvéért nem lenne rossz egy harmadik gólvágó. Erről is majd csak később tudunk majd meg biztosat.

Sobhani azonban a legfontosabbat a végére hagyta. Zárásképp ugyanis leszögezte: aki a szurkolók közül trófeákra és egy kész csapatra számít, az szerinte csalódni fog. Érdemes talán úgy készülni, hogy jövőre sem kerül majd új serleg a vitrinbe. A Barcelona erősebbnek tűnik, így a bajnokságban egy második hely; illetve a BL-ben egy elődöntő már egy teljesen korrekt eredménysor lenne ilyen mértékű átalakulások mellett. A türelem lehet majd a kulcs. Na igen, épp ez az, amiből a Realnál sosem álltak jól…