Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

TOP 10: ők a világ legdrágább 20 év alatti igazolásai

A Juventus ma hivatalosan is bejelentette, hogy 85 millió euróért leigazolták Matthijs de Ligtet az Ajaxból, és ezzel a világ egyik legdrágább 20 év alatti igazolása lett, de így sem ő az első. Íme azon 10 fiatal játékos listája, akikért a legtöbbet fizettek eddig a futball történetében. 

1. Kylian Mbappe (AS Monaco – PSG, 2018): 180 millió euró

Képtalálat a következőre: „kylian mbappe”

Valószínűleg még egy ideig Kylian Mbappe marad a világ legdrágább tini igazolása a 180 millió eurós vételárával. A francia támadó 20 évesen lett végleg a párizsi klub játékosa, miután egy évig kölcsönben futballozott náluk. Mbappe eddig biztosan megérte a pénzét: az ott töltött két éve alatt minden sorozatot figyelembe véve 87 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken 60 gólt és 32 gólpasszt jegyzett, emellett két bajnokságot, illetve egy-egy Francia Kupát és Francia Szuperkupát nyert a PSG-vel. Mbappét a legtöbb helyen már 20 évesen a világ legértékesebb játékosának tartják, pedig még csak most indult be a karrierje.

2. Joao Felix (Benfica – Atletico Madrid, 2019): 126 millió euró

Képtalálat a következőre: „joao felix atletico”

Mbappe nagy kihívója lehet a mindössze 19 éves Joao Felix, akit klubrekordért igazolt nyáron az Atletico Madrid. Az előző szezonban kiemelkedett teljesítményével a mezőnyből olyannyira, hogy több európai topklub is versenyzett érte, de ő a madridiakat választotta, ahol Antoine Griezmann helyét kell átvennie. Hogy valóban beválik-e, az a jövő kérdése lesz, de az előző idényében a Benficában minden sorozatot figyelembe véve 43 mérkőzésen 20 gólt és 11 gólpasszt jegyzett.

3. Matthijs de Ligt (Ajax – Juventus, 2019): 85,5 millió euró

Képtalálat a következőre: „Matthijs de Ligt juventus”

Habár sokáig a Barcelonával hozták szóba, csütörtökön hivatalossá vált, hogy Matthijs de Ligt a Juventus játékosa lett. A világ egyik, ha nem a legígéretesebb védőjének tartják, aki már 19 éves korában megkapta az Ajax csapatkapitányi karszalagját. Most a Juventusban kell helytállnia, ahol a bajnokságon belüli dominancia már adott, de egy ekkora összegért bizonyítania kell, hogy képes lehet a Bajnokok Ligájához is hozzásegíteni a torinói csapatot. Habár még vannak hibái a védekezésben, ezt talán palástolja gólérzékenysége, ami a Juventusnál hatalmas előnyt jelenthet.

4Anthony Martial (AS Monaco – Manchester United, 2015): 60 millió euró

Képtalálat a következőre: „martial manchester united”

Anthony Martial 2015-ben igazolt a Manchester Unitedhez 60 millió euróért, ami akkor még hatalmas összegnek számított, főleg egy mindössze 20 éves játékosért. A brit lapok akkoriban csak kidobott pénznek gondolták az üzletet, és nem is tévedtek olyan nagyot. Az első szezonjában elég sok lehetőséghez jutott, szerzett is 18 gólt minden sorozatot figyelembe véve, ezt követően viszont kevesebbet játszott, főleg Jose Mourinho miatt, és az előző szezonban is csak 12 gólig jutott mindössze 38 tétmérkőzésen. Ole Gunnar Solskjaer következő teljes szezonjában talán megváltozhat a szerepe a csapatban.

5Rodrygo Goes (Santos – Real Madrid, 2019): 45 millió euró

Képtalálat a következőre: „rodrygo real madrid”

Habár az üzlet már egy éve is megköttetett, Rodrygo Goes most nyáron csatlakozott a királyi gárdához mindössze 18 évesen. Nagyok az elvárások a fiatal csatár felé, aki az egyik legkényesebb pozícióban játszik a Real Madridnál. Még nem tudni, hogy a felnőtt csapatban kezdi-e meg a szezont, de az biztos, hogy 45 millió eurós ára miatt láthatjuk majd néhány első osztályú vagy Bajnokok Ligája meccsen is.

6. Vinicius Junior (Flamengo – Real Madrid, 2018): 45 millió euró

Képtalálat a következőre: „Vinicius Junior real madrid”

Vinicius Junior már tavaly csatlakozott a Real Madridhoz, az ára pedig pontosan ugyanannyi volt, mint fent említett honfitársáé. Az előző szezont még a Castillában kezdte meg, de végül berobbant a felnőtt csapatba, ahol végül 3 góllal és 7 gólpasszal zárt. Habár Florentino Perez benne látja a Real Madrid jövőjét, a helyéért meg kell majd küzdenie, főleg a legutóbbi galaktikus igazolásukkal, Eden Hazard-ral.

7.  Luke Shaw (Southampton – Manchester United, 2014): 37.5 millió euró

Képtalálat a következőre: „Luke Shaw”

Martial mellett Luke Shawnak is meg kellett szenvednie a magas árcímke miatti elvárásokkal. Az angol balhátvéd 19 évesen csatlakozott a Manchester Unitedhoz, ahol nagyon nehezen indult be a karrierje, és szezonokon keresztül, szintén főleg Jose Mourinho irányítása alatt, alig kapott játéklehetőséget. Solskjaer azonban megszavazta neki a bizalmat, és az előző szezonban alapemberré vált: minden sorozatot figyelembe véve 40 mérkőzésen léphetett pályára, és a bajnokságban még egy gólt is szerzett.

8Wayne Rooney (Everton – Manchester United, 2004): 37 millió euró

Képtalálat a következőre: „wayne rooney manchester united”

Wayne Rooney hatalmas tehetség volt, amikor 2004-ben, 19 évesen a Manchester Unitedba igazolt, igaz, vissza is hozta az árát: ő lett a klub legtöbb gólt szerző játékosa, és öt bajnokságot is nyert a csapattal, illetve 2008-ban egy Bajnokok Ligáját, amikhez ő is nagyban hozzájárult. Rooney a United ikonikus játékosa lett úgy is, hogy korábbi fénye csökkenésével, inkább visszaigazolt az Evertonba 2017-ben.

9. Renato Sanches (Benfica – Bayern München, 2016): 35 millió euró

Képtalálat a következőre: „renato sanches bayern munich”

Renato Sanchesért fél Európa sorban állt, miután berobbant a Benficában, a leggyorsabb viszont a Bayern München volt, akik lecsaptak rá. A transzfer azonban meglepő módon megbukott, tavaly pedig már annyira szabadulni akartak tőle, hogy kölcsön adták a Swansea-nak, ahol szinten nagyon rossz szezont futott. Az előző idényben voltak jelei annak, hogy esetleg feltámadhat, de az a valószínűbb, hogy ezen nyáron klubot vált a portugál középpályás.

10. Gabriel Jesus (Palmeiras – Manchester City): 32 millió euró

Képtalálat a következőre: „gabriel jesus manchester city”

Pep Guardiola nagy csodálója volt Gabriel Jesus játékának, és sikerült is leigazolniuk 20 éves korában, 2017-ben. Először nagyon sok lehetőséghez jutott, viszont az előző szezonban már fölé kerekedett Sergio Agüero: a brazil a Premier League-ben 29 mérkőzésen kapott szerepet, de csak 8 alkalommal volt kezdő. Azért így is pályára lépett 47 meccsen minden sorozatot figyelembe véve, ezeken pedig 21 gólt és 6 gólpasszt jegyzett. Mindezek ellenére az egyik legtehetségesebb csatárnak tartják Európában, képességit pedig be is mutatta az idei Copa Americán.