Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: A Chelsea Lampard irányításával legyőzte a Barcelonát

A Chelsea és az FC Barcelona Japánban csapott össze, ahol a két csapat már megkezdte a felkészülést és most egy barátságos mérkőzésen találkoztak.

Kép: AS

Antoine Griezmann először lépett pályára a Barca szerelésében, méghozzá rögtön kezdőként. A nyáron szerződtetett francia klasszis a támadósor közepén kapott lehetőséget és meglepően jól működött Suarez szerepkörében. Sokan aggódtak, hogy Griezmann nem fog majd klappolni a katalán csapatba, ám az első percek alapján alaptalan erre gondolni: a beindulásaival kísértetiesen hasonlít Suarezre, de az összjátékokban is egész jól használható. Ehhez pedig hozzá jön még, hogy több poszton is bevethető, így kíváncsian várhatjuk, mi mindent lehet majd belőle kihozni a következő szezon során.

Az első félidőben rajta kívül nem sok jó teljesítményt jegyezhettünk fel barcelonai részről. Dembele még a szokásosnál is pontatlanabb volt az oldalvonal mentén, Sergi Roberto pedig a védelem többi tagjával együtt csak óvatos, közepes meccset futott. A fiatalok sem alkottak maradandót: Puignak voltak szép mozzanatai, ahogy Colladónak is, de a világot nem váltották meg. Ugyanez igaz Oriol Busquetsre, aki nem csak a középpálya közepén és jobb oldalán kapott lehetőséget, de még a védelem jobbszélén is kipróbálta őt Valverde.

A londoniaknál talán még ennyire sem volt ütős a produkció. A fehér mezesek keveset birtokolták a labdát, felállt védelemmel viszont többnyire eredményesen tudták távol tartani a kapujuktól a Barcát. Ami nehezen ment nekik, az a letámadások semlegesítése és a labdakihozatal – többször is veszélybe került Kepa kapuja rossz helyen elvesztett labdák után. A csapatrészek sem élnek még együtt igazán: gyakran volt túl hosszú a Chelsea, a középpálya olykor túl messze volt a védelemtől, illetve a támadók is jól el tudtak tűnni hosszú időre. Érdemes kiemelni tőlük viszont a Mount, Pulisic, Abraham triót. Nincsenek még kirobbanó formában, elég pontatlanok voltak, rengeteg rossz passzal és lövéssel, de a fantázia egyértelműen megvan bennük. Különösen igaz ez az amerikai Pulisicra, aki Hazard helyén kapott lehetőséget és elég jól mozgott. A következő szezon egyik kellemes meglepetése lehet majd.

Az első félidő egyetlen gólt hozott: a Chelsea letámadása váratlanul érte Sergio Busquetset, aki hatalmasat hibázott, Jorginho jó helyen vette el tőle a labdát, amit egy passz után Abraham lőtt a kapuba.

A második félidőben jöttek a cserék – a Barca gyakorlatilag egyből sort cserélt, a Chelsea több részletben hajtotta végre a változtatásait. A katalánok kezdtek jobban: ez a sor jóval erősebbnek tűnt, különösen Rafinha mozgott jól, de a balszélen Carles Perez is sokat és jól vállalkozott. Frenkie de Jong támogatta őket hátulról, aki remek fogás volt, nagyon hasznos tagja lesz majd a csapatának. A Chelsea-né az egyéni teljesítmények nem javultak ilyen ütemben, keveset volt náluk a labda, de megúszták a gránátvörös-kék rohamokat. Sőt, a hajrában ismét villantak egy kontra után. Barkley használta ki a katalán védők szétszórtságát és hogy nem léptek ki rá, majd távolról egy ütemtelen lövéssel lepte meg Netót. 2-0-ra változtt így az eredmény. A folytatásban már csak egyszer rezdült a háló: Rakitic a hosszabbításban talált be, kialakítva a 2-1-es végeredményt.

A Chelsea tehát végül is sima győzelmet aratott, holott egyáltalán nem beszélhettünk angol uralomról a Saitama Stadionban. Nagyon gazdaságosak voltak és hatékonyak, viszonylag kevés hibával – épp ezért nyertek. A jó játéktól viszont még ők is nagyon messze jártak, van még hová fejlődni. Mind a két oldalon.

Barcelona – Chelsea 1-2
G.: Abraham (34.), Barkley (81.), Rakitic (91.)

Barcelona: ter Stegen (Neto) – Jordi Alba (Jaime), Umtiti (Lenglet), Pique (Todibo), Sergi Roberto (Semedo) – Puig (Alena), Sergio Busquets (Frenkie de Jong), Oriol Busquets (Rafinha) – Dembele (Malcom), Griezmann (Rakitic), Collado (Carles Perez). Edző: Valverde.

Chelsea: Kepa Arrizabalaga – Emerson (Alonso), Christensen (Tomori), David Luiz (Zouma), Azpilicueta (Zappacosta) – Mount (Barkley), Jorginho (Drinkwater), Kovacic (Bakayoko) – Pulisic (Giroud), Abraham (Kenedy), Pedro (Batshuayi). Edző: Lampard.