Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európai Szuperkupa: Premier League rangadó Európa trónjáért – előzetes

Ma este találkozik egymással a Liverpool és a Chelsea az Európai Szuperkupa döntőjében. A sorozatot minden évben megrendezik, ahol a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztese csap össze egymással, és mivel ezeket most angol csapatok nyerték, így egy Premier League rangadó várja ma a futballszurkolókat.

Forrás: tribuna.com

Az UEFA vagy Európai Szuperkupán hagyományosan a Bajnokok Ligája és az Európa-liga címvédője találkozik egymással a nyár folyamán, ami jelen esetben a Liverpool és a Chelsea csapata. A mérkőzést mindig más helyszínen rendezik meg, az idei döntőre pedig a Besiktas otthonát, a Vodafone Parkot választották Isztambulban.

A résztvevők már el is kezdték a szezonjukat a múlt hétvégén, ahol a Liverpool nagyarányú győzelmet aratott az újonc Norwich ellen, míg a Chelsea csúnyán kikapott a Manchester Unitedtól, így a lélektani előny Jürgen Klopp együttesénél van.

A Liverpool kerete nem változott sokat a Bajnokok Ligája döntő óta. Csak egy fiatal védő, Sepp van den Berg érkezett, illetve Adrian a West Hamtől, akire igen korán szükségük is lett, mivel a bajnoki mérkőzésükön megsérült Alisson, ami igen nagy érvágás a csapatnak. A távozóknál két nagyobb név van, Daniel Sturridge és Alberto Moreno, de nekik már így is nagyon kevés szerepük volt a csapatban.

A Chelsea-nél azonban sokkal nagyobb változások következtek be az Európa-liga döntő óta. Elment egyik legjobbjuk, Eden Hazard, a védelemből pedig David Luiz, emellett Maurizio Sarri is távozott mindössze egy év után a kispadról, a helyét pedig a korábbi játékosuk, Frank Lampard vette át. A FIFA-tiltás miatt nem igazán igazolhattak, de erősítésként ott van Christian Pulisic, akit még januárban vásároltak meg, az előző szezonban kölcsönben játszó Mateo Kovacicot is végleg leigazolhatták, illetve felhozták az utánpótlás csapatból Mason Mountot.

Jürgen Klopp szerint a helyszín adhat plusz löketet a csapatának, hiszen 2005-ben Isztambulban hódította el a Liverpool az ötödik Bajnokok Ligája címét. Frank Lampard is optimista a találkozót illetően, és szerinte ha a legjobbjukat nyújtják, egy olyan erős csapatot is képesek lesznek legyőzni, mint a Liverpool.

Érdekességek:

– Eddig hét házidöntő volt az Európai Szuperkupa történetében: kétszer olasz, ötször pedig spanyol.
– Ez lesz az első angol házidöntő.
– A Liverpool volt az utolsó angol csapat, amely Európai Szuperkupát nyert 2005-ben, legyőzve a CSZK Moszkvát. Azóta négyszer vesztette el a döntőt angol csapat: a Manchester United (2008, 2017) és a Chelsea (2012, 2013).
– Ez lesz a Liverpool hatodik Európai Szuperkupája: 1977 és 2005-ben mint európai bajnokok nyertek, 2001-ben pedig mint UEFA-kupa győztesek. 1978-ban és 1984-ben európai bajnokként vesztették el a mérkőzést.
– Ez lesz a Chelsea negyedik Európai Szuperkupája: 1998-ban a Real Madridot győzték le 1-0-ra, amikor megnyerték a Kupagyőztesek Európa-kupáját, és eddig kétszer vesztettek, ráadásul zsinórban: 2012-ben az Atletico Madridtól kaptak ki 4-1-re, majd a következő évben a Bayern München ellen.

Lehetséges kezdők: 

Liverpool: Adrián; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Fabinho, Henderson, Milner; Mané, Firmino, Szalah
Kimaradt: Alisson (vádlisérülés), Clyne (térdsérülés), Lovren (betegség)
Kétséges: Keita

Chelsea: Arrizabalaga; Azpilicueta, Christensen, Zouma, Emerson Palmieri; Jorginho, Kovacic; Pulisic, Barkley, Pedro; Giroud
Kimaradt: Hudson-Odoi (Achilles-ín), Loftus-Cheek (Achilles-ín), James (bokasérülés)
Kétséges: Kanté (térdsérülés), Rüdiger (térdsérülés)

Liverpool-Chelsea 21:00
Vodafone Park, Isztambul (TV: M4 Sport)