Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejtezők: Anglia már nem hibátlan, kikaptak Csehországban

A hajrájához közelít az Európa-bajnoki selejtező sorozat, egyre inkább látszódik, kik zárhatják jó eredménnyel a csoportot. A papírforma jött is többnyire péntek este – egy kivétellel.

Kép: Evening Standard

Anglia eddig megdöbbentő dominanciát bemutatva, kevesebb meccset játszva is vezette az A-csoportot. Gólzáporos összecsapásokon, gálázva hozták a pontokat, így tényleg nem kellett aggódniuk a nagy csoport rivális Csehország elleni idegenbeli találkozó előtt. Úgy meg pláne, hogy már az 5. percben sikerült betalálniuk: Sterlinget buktatták a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt pedig a csapatkapitány Harry Kane értékesítette. Sínen is volt az angol csapat, ám szinte azonnal jött is a válasz: a 9. percben egy szöglet után egyenlített a cseh csapat, amely a folytatásban egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet – sőt! Az első félidőben ellenfelük fölé nőttek és a második játékrészben is több komoly lehetőségük volt. Pickford bravúrjai is kellettek az 1-1-hez, ahogy a túloldalon Vaclik is villant néhányszor. A 85. percben aztán a csereként beállt Ondrasek szállította a drámát: a cseh csatár gólt szerzett és ezzel meg is nyerte a csapatának a mérkőzést, hiszen a vendégeknek már nem maradt ideje a válaszra. Csehország pedig ezzel a győzelemmel egy meccsel többet játszva ugyan, de pontszámban utolérte Angliát. Azt az Angliát, amely még így is 20:6-os gólkülönbséggel áll, így vezeti a csoportot.

Nem volt sokkal könnyebb estéje a francia válogatottnak sem, amely egy roppant kellemetlen ellenféllel, Izlanddal mérkőzött idegenben. Az első félidő nem sok érdemi történést hozott, leginkább csak a labdatartásban tudott jeleskedni Franciaország. A fordulás után aztán Giroud tizenegyesgóljával végül meglett a hőn áhított góljuk is, ez pedig megmentette nekik a 3 pontot – pont erre volt szükségük. Pláne úgy, hogy a csoport másik mérkőzésén Tosun 90. percben szerzett találatával Törökország végül le tudta győzni hazai környezetben Albániát, így már ez a két csapat áll a H-csoport élén 18-18 ponttal. A riválisok leszakadtak, vélhetően ez a két alakulat dönti majd el egymás között, hogy ki jut ki egyenes ágon a kontinenstornára. 14-én egyébként épp egymás ellen játszanak majd legközelebb.

Végül pedig essék szó a B-csoportról is, amelyben nem sok változás történt: Ukrajna továbbra is vezet, de Portugália ott van a nyomukban. Malinovsky duplája tett arról, hogy előbbi legyőzze Litvániát a papírformának megfelelően; utóbbi pedig Luxemburg ellen játszott egy sima 3-0-t. Az ukránok 5 ponttal vezetnek Portugália előtt és egy meccsel játszottak többet, így Ronaldóék lépéshátrányban vannak – de 14-én ebben a csoportban is rangadót rendeznek majd, hiszen a két éllovas összecsap. Az utolsó lehetőségük lesz majd a címvédőknek a csoport elsőség megszerzéséhez.

Eredmények:

Csehország – Anglia 2-1
G.: Kane (5. – büntető), Brabec (9.), Ondrasek (85.)

Montenegró – Bulgária 0-0
G.:

Ukrajna – Litvánia 2-0
G.: Malinovsky (29., 58.)

Portugália – Luxemburg 3-0
G.: Bernardo Silva (16.), Cristiano Ronaldo (65.), Guedes (89.)

Törökország – Albánia 1-0
G.: Tosun (90.)

Izland – Franciaország 0-1
G.: Giroud (66. – büntető)

Andorra – Moldova 1-0
G.: Vales (63.)

A csoportok állása:

A táblázatokért köszönet az Eredmenyek.com-nak!