Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Katalónia: Guardiola is kiborult a drámától

A labdarúgásra is nagy hatással lehetnek a napokban végbemenő spanyolországi események. Mint ismert, több katalán politikust is elítéltek, és börtönbe zártak a spanyol Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján. A Manchester City menedzsere természetesen aggodalmát fejezte ki a jogállamiság eszméjével kapcsolatban.

Óriási sztrájk van készülőben Spanyolországban, ugyanis hatalmas az elégedetlenség a katalánok részéről, hogy a legfontosabb politikai vezetőik rács mögé kerültek. Állítólag a rendőrség készen áll arra, hogy a jövő hétvégén esedékes „El Clásico” elhalasztását is indítványozza, mintegy biztonsági okokra hivatkozva. Az október 26-i Barcelona – Real Madrid meccsnél persze sokkal fontosabb lenne egy igazságos rendszer, amelynek hiányát fájlalja Pep Guardiola is. A Barca korábbi mestere katalán szempontból remekül foglalta össze a helyzetet:

„A Legfelsőbb Bíróság által hétfőn nyilvánosságra hozott ítélet az emberi jogok közvetlen támadása. Ez elfogadhatatlan tény a 21. századi Európában. Spanyolországban az önállósodás folyamatán megyünk keresztül, ám a terrorizmus elleni törvényt az eltérő vélemények kriminalizálására, és azok üldözésére használják, akik a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorolják. Az elítélt vezetők képviselik a fő politikai pártokat, és a legfontosabb szervezeteket. A spanyol kormánynak nem volt bátorsága ahhoz, hogy párbeszéd útján kezelje ezt a konfliktust, és az elnyomás mellett döntött. Politikai és demokratikus megoldást kérünk a spanyol kormánytól. Spanyolországtól azt kérjük: <Ülj le, és beszélj Velünk!>”

– lelkesítette egész Katalóniát, és szólított fel a spanyol államot a sikeredző.