Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: elpáholták a Barcelonát – videóval!

Az elmaradt Clásico után a 12. fordulóban léphetett ismét pályára az FC Barcelona, amely ezúttal a Levante otthonában bizonyíthatott volna. Nem tette.

Kép: AS.com

A kiesés elől menekülő Levante látta vendégül Ernesto Valverde Barcelonáját. Azt a katalán csapatot, amely a legutóbbi 5 bajnokiját egyránt megnyerte – legutóbb szeptemberben, a Granadától kapott ki. Ezzel szemben a valenciai gárda két vereség után tudott meglepetésre nyerni legutóbb a Sociedad ellen, így ezzel a szép skalppal meglehetett az önbizalmuk a Messiék elleni párharc előtt.

Óvatos volt a kezdés. Mind a két csapat kivárt és a csöndesen csordogáló első perceket követően csak jókora ütemkéséssel kezdett el irányítani a Barca. A sárga mezesek szép lassan elkezdtek dominálni, amit jó negyed óra játék után már helyzetek is kezdtek követni. Elöl a gálacsapat próbálta feltörni a kék reteszt: Griezmann főleg az akciók építésében, a csapatmunkában melózott nagyot; Messit sokáig nem igazán tudták játékba hozni; Suarez pedig szintén csak szeretett volna lövőhelyzetbe kerülni. Fél óra után azonban megtört a jég: a balszélen már nem először okozott zavart a vendég csapat, a beszabaduló Semedo pedig még egy büntetőt is ki tudott harcolni. Az ítéletvégrehajtó Messi lett, az argentin pedig nem is hibázott. A félidőben megvolt az előny a Barcelonának.

Ugyanakkor volt egy rossz hír is a szurkolók számára: Suarez megsérült, így a 41. percben végül le kellett cserélni és Carles Perez folytatta a helyén. Ez alaposan visszavetette az amúgy sem nagy harci kedvet a katalánoknál, akik látványosan húzták az időt és alibiztek a második játékrészben. A szünet után tehát a folytatás egyáltalán nem hozott javulást: inkább a Levante próbált aktívabb lenni, de nehezen boldogultak a passzívan futballozó Valverde-csapattal. De ők legalább próbálkoztak, kitartásuknak pedig meglett az eredménye.

Kép: AS.com

Egy óra elteltével ugyanis megtörtént az, amire csak nagyon nehezen számítottak: a Levante szárnyalni kezdett, a Barca pedig összeomlott. Előbb a 61. percben Campana egyenlített ki, majd két perccel később Borja Mayoral szerzett hatalmas gólt – így már a hazaiaknál volt az előny. Sőt, a henger itt nem állt meg: Radoja a 68. percben szintén gólt szerzett, így alig 10 perc alatt teljesen felforgatta a meccset a Levante. A Barcelona szemmel láthatóan nem tudott mit kezdeni a történtekkel, de úgy nézett ki, hogy a vezér a csapat élére áll és a vége akár még izgalmas is lehet: Messi a 74. percben villant és betalált, ám utólag érvénytelenítették a gólt Griezmann lesállása miatt (teljes joggal). Így maradt a 3-1-es állás, ami teljesen elvette a sárga mezesek kedvét a folytatástól.

A vége így egy gyötrelmes barcelonai hattyúdal lett, nem tudták elkerülni idei harmadik bajnoki zakójukat. Ennek kapcsán hatalmas taps jár a Levantének, hiszen ha valakik meg akarták nyerni ezt a meccset, azok ők voltak. A Barcelona pedig magára vessen ezzel az agyonoptimalizált, passzív játékkal: akik már az első félidőben az időt húzzák egy gólos előnynél, ne lepődjenek meg egy ilyen feltámadáson. A bajnoki címhez ennél több kell – marad az egy pontos előnyük az este játszó Real Madrid előtt a tabella élén. A Levante átmenetileg a 8. helyre jött fel ezzel az újabb bravúrral.


Levante – Barcelona 3-1
G.: Messi (38.), Campana (61.), Borja Mayoral (63.), Radoja (68.)

Levante: Aitor Fernandez – Clerc, Vezo, Postigo, Miramon – Campana (Cabaco), Radoja, Melero – Bardhi (Rochina) – Mayoral, Morales (Vukcevic). Edző: Paco Lopez.

Barcelona: ter Stegen – Semedo, Lenglet, Pique, Sergi Roberto – Arthur (Ansu Fati), de Jong, Arturo Vidal (Busquets) – Griezmann, Luis Suarez (Carles Perez), Messi. Edző: Valverde.