Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejtezők: biztosan pótselejtezős lehet a magyar válogatott

A többi Európa-bajnoki selejtezőcsoport eredményei függvényében biztossá vált, hogy a magyar válogatott amennyiben végül csak harmadik helyen végez a csoportjában, a Nemzetek Ligája Playoff még lehetőséget biztosíthat számunkra az Eb-kvalifikáció megszerzésére…

Mivel több selejtezőcsoportban is olyan válogatottak végeztek az automatikus Eb-kijutó helyen, amelyek már korábban, a Nemzetek Ligája küzdelmei során kvótát szereztek a kontinenstornán való részvételre, így több válogatott számára is lehetőség nyílhat a playoffban az Eb-szereplés kiharcolására. Ezen válogatottak közt lehet a magyar nemzeti csapat is, amennyiben nem sikerül egyenes ágon csoportunk első két helyén végezni.

A magyar válogatott az NL-rangsor 31. helyezettjeként fő szabály szerint csak abban az esetben reménykedhetett a feltöltésben, ha az Eb-selejtezőben megszerezhető 20 Eb-kvótából 19-et olyan válogatott szerez meg, amelyik a Nemzetek Ligájában előtte végzett. Ugyanez a másik oldalról: az NL-ben mögötte végző válogatottak közül legfeljebb egy számára hozhat kvótát az Eb-selejtező. Ebből a szempontból öt válogatott volt veszélyes a mieinkre a novemberi játéknapok előtt: közülük Koszovó, Románia és Örményország már nincs versenyben a direkt kvalifikációért, és bár Észak-Macedónia és Szlovénia még harcol, csoporttársak lévén ketten együtt nem előzhetnek meg bennünket, ugyanis csoportjukból az egyik továbbjutó helyet Lengyelország már lefoglalta.

Így biztossá vált, hogy a mieink sikertelen kvalifikáció esetén részt vehetnek az NL Playoffban, ahol 16 csapatból négy juthat még ki az Eb-re, miután négyes csoportokban egymeccses elődöntő-döntő rendszerben zajlanak majd a küzdelmek.

A Nemzetek Ligája Playoffra jövő márciusban kerül majd sor, és az egy meccsen eldőlő párharcokban minden esetben a magasabban rangsorolt válogatott lesz a pályaválasztó.