Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejtező: kilenc gólt lőttek az olaszok, a spanyolok is gáláztak – eredmények, tabella

Lezárult az Európa-bajnokság selejtezőköre a D-, F-, és J-csoportban. Az olaszok egy tízgólos meccsen lőttek kilencet az örményeknek, a spanyolok pedig ötször találtak be a románoknak. A D-csoportban most dőlt el a továbbjutók személye, így Svájc és Dánia lesz ott a 2020-as Eb-n. 

Forrás: uefa.com

J-csoport: 

Olaszország-Örményország: 9-1 (4-0)
Gólszerzők: Immobile (8. 33.), Zaniolo (9. 64.), Barella (29.), Romagnoli (72.), Jorginho (75. – büntetőből), Orsolini (78.), Chiesa (81.) ill. Babayan (79.)

Olaszország számára csak annyi volt a tét, hogy összejön-e nekik a tökéletes selejtező. Ez már az első félidőben eldőlt, hiszen a szünetre már négygólos előnnyel vonultak le a pályáról. A sort Immobile nyitotta a 8. percben, majd mindössze egy perccel később Zaniolo is betalált. A 29. percben Barella lőtt a kapu közepébe egy szöglet után, végül a 33. percben Immobile duplázott. Az örményeknek egy-két kisebb helyzetük volt csak az első játékrészben, és bár valamennyire feljavultak a másodikra, Olaszország az ötödiket is megszerezte Zaniolo duplájával, majd a 72. percben Romagnoli is beköszönt. A 75. percben még egy büntetőt is kaptak, amit Jorginho értékesített, majd három perccel később a debütáló mérkőzésén Riccardo Orsolini is megszerezte az első találatát a válogatottban. Azért az örmények nem hagyták, hogy ellenfelük gól nélkül hozza le a mérkőzést, és a 79. percben Babayan találatával szépítettek. A 81. percben még Chiesa is feliratkozott a góllövőlistára, ezzel megszerezve a találkozó tizedik és egyben utolsó találatát. Olaszország minden meccsét megnyerve lett első a csoportjában, míg az örmények ötödikként zárták a selejtezőt.

Lichtenstein-Bosznia-Hercegovina: 0-3 (0-0)
Gólszerzők: – ill. Civic (57.), Hodzic (64. 72.)

Hatalmas fölényben játszottak a bosnyákok Lichtenstein ellen, de nem tudtak ezzel mit kezdeni, hiszen hiába táboroztak le a hazaiak kapuja előtt, gólt nem tudtak szerezni az első félidőben. Végük az 57. percben érkezett az áttörés, amikor Civic révén végre sikerül vezetéshez jutniuk. Ezt követően a másodikra sem kellett sokat várni, hiszen a 64. percben Hodzic is betalált a vendégeknél. Innentől már nem volt megállás, és a 72. percben Hodzic duplázni tudott. A bosnyákok végül egy ponttal lemaradva csak a negyedikek lettek, Lichtenstein pedig utolsóként búcsúzott a selejtezőtől.

Görögország-Finnország: 2-1 (0-1)
Gólszerzők: Mantalos (47.), Galanopoulos (70.)  ill. Pukki (27.)

A finnek csoportmásodikként már kijutottak az Eb-re, a görögök viszont még a harmadik helyért harcoltak. Ennek ellenére a vendégek Pukki révén megszerezték a vezetést, de a második félidő elején Mantalos góljával sikerült kiegyenlíteni a hazaiaknak. A görögök végül az eredményt is meg tudták fordítani, miután a 70. percben Galanopoulos is betalált. Ezzel a görögök elérték a harmadik helyet a csoportban.

A J-csoport végeredménye:

F-csoport:

Spanyolország-Románia: 5-0 (4-0)
Gólszerzők: Ruiz (8.), Moreno (33. 43. 90+1.), Rus (45+1 – öngól) ill. –

A már biztosan továbbjutó spanyolok edzőmeccset játszottak a románok ellen, akik legszívesebben valahol máshol lettek volna a mérkőzés helyett. Már az első játékrészben négygólos előnyre tettek szert a hazaiak: az elsőt Fabian Ruiz lőtte a 8. percben, majd Gerard Moreno duplázott, míg a szünet előtt a vendégek védője, Rus szerzett egy szerencsétlen öngólt. A második félidőben kicsit lelassult az iram, és bár most is támadtak a spanyolok, a kapu előtt pontatlanok voltak, de a románok így sem tudtak maradandót alkotni. Végül a mérkőzést Oyarzabal gólja zárta. A spanyolok simán nyerték a csoportjukat, a románok negyedikek lettek.

Svédország-Feröer-szigetek: 3-0 (1-0)
Gólszerzők: Andersson (29.), Svanberg (72.), Guidetti (80.) ill. –

A svédek is továbbjutóként várták a mérkőzést a Feröer-szigetek ellen, és ennek megfelelően is alakult a játék képe. A svéd helyzetekből a 29. percben lett gól Andersson révén, de a második játékrészben is megmaradt az előnyük. A következő találatukra azonban a 72. percig kellett várni, ekkor Svanberg vette be a vendégek kapuját. A mérkőzést végül Guidetti zárta le a svédek harmadik és utolsó találatával a 80. percben, a győzelemmel pedig megerősítették második helyüket a tabellán.

Málta-Norvégia: 1-2 (0-1)
Gólszerzők: Fenech (40.) ill. King (7.), Sorloth (62.)

A norvégok a harmadik helyért mentek, és már nagyon hamar, a 7. percben King góljával megszerezték a vezetést. Azonban a szünet előtt, a 40. percben Málta kiegyenlített Fenech révén, ami a játék képét tekintve nem volt túl nagy meglepetés. Végül ismét vezetést szereztek a norvégok a 62. percben Sorloth találatával, ezt az előnyt pedig a találkozó végéig tartani tudták. Málta utolsó lett a csoportban, a norvégok viszont megszerezték a harmadik helyet.

Az F-csoport végeredménye:

D-csoport:

Gibraltár-Svájc: 1-6 (0-1)
Gólszerzők: Styche (74.) ill. Itten (10.), Vargas (50.), Fassnacht (57.), Benito (75.)

Bár dominálták a mérkőzést a svájciak, az első játékrészben csak egy gólt tudtak szerezni, a 10. percben Itten révén. Szüksége volt pedig a gólokra a vendégeknek, hiszen ezen a mérkőzésen múlt a továbbjutásuk és a csoporthelyezésük is. A második félidőig kellett azonban várni a további találatokra, hiszen az 50. percben Vargas lőtt a hálóba, az 57. percben pedig Fassnacht talált be. Aztán a szó szerint a semmiből szépíteni tudott Gibraltár, de erre egy perccel később érkezett is a válasz Benito révén. Svájc itt azonban még nem állt le, és a 84. percben Itten talált be másodszor, a 86. percben pedig Xhaka lőtt gólt. Svájc ezzel a győzelemmel megszerezte az első helyet a csoportban, Gibraltár pedig 0 ponttal az utolsó lett.

Írország-Dánia: 1-1 (0-0)
Gólszerzők: Doherty (85.) ill. Braithwaite (73.)

Az írek játszottak az első játékrészben valamennyivel jobban, de inkább eseménytelenül telt a félidő, és egyik csapatnak sem volt igazán nagy helyzete. Fontos mérkőzés volt ez mindkét csapat számára, mert a továbbjutás volt a tét. A második félidőre sem változott sokat a játék képe, de a 73. percben a dánok az egyetlen kaput eltaláló lövésükből gólt szereztek Braithwaite révén. Írország azonban nem hagyta ezt annyiban, és a 84. percben Doherty góljával kiegyenlített. A döntetlen is kedvezett a dánoknak, mert így meglett a második helyük, amivel kijutottak az Európa-bajnokságra, az írek pedig a harmadikok lettek.

A D-csoport végeredménye: