Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Real Madrid: mi marad így tavaszra Casemiróból?

Casemiro jelenleg talán a legfontosabb láncszeme az idei Real Madridnak, ám pihennie azért néha még neki is kéne. Zidane idén nem tudja elképzelni a csapatát nélküle.

Kép: Managing Madrid

Zinedine Zidane első eljövetelekor Casemiro volt az egyik alapköve a Real Madridnak. Tavaly a francia tréner hiányában ez a helyzet már valamelyest változott: a brazil játékos (több kollégájához hasonlóan) komoly hullámvölgye került és olykor még a kispadra is szorult emiatt. Idén azonban igazán nem lehet rá panasz, rég láttuk már olyan élesnek, mint mostanában.

Zidane továbbra is kiemelt szerepet szán neki, ami a játékpercek kiosztásában is visszaköszön: idén a bajnokságban ő, és Sergio Ramos játszották a legtöbbet (1320 perc), utánuk Benzema jön (1214-el) és egy kisebb szakadék után Carvajal, Varane és Courtois (mind 1080 perc). Egyébként a BL-ben is ő a legtöbbet foglalkoztatott Real-játékos – ott Varane mellett holtversenyben érte el az 540 percet. Ezekből kiindulva talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy Casemiro jelenleg a Királyiak legfontosabb játékosa. Az más kérdés, hogy szinte pótolhatatlan is.

A keretet böngészve ugyanis eléggé szembetűnő, hogy igazi védekező-középpályás rajta kívül nincs. Tavaly Marcos Llorente működött még rajta kívül ebben a szerepkörben, ám ő távozott a nyáron az Atleticóhoz – a pótlásáról pedig egyáltalán nem gondoskodtak. Így ha mondjuk eltiltás, sérülés, vagy bármilyen egyéb probléma miatt a brazil kiesne, olyanokat lehetne betenni szűrőnek, mint Kroos, Modric, vagy Fede Valverde. Egyikük sem ilyen profilú, a védekező munka és a labdaszerzések tekintetében nem lehet tőlük olyan minőséget elvárni, mint Casemirótól.

Még érdekesebb, hogy az új igazolások kapcsán sem merült még fel erősítés erre a pozícióra. A Marca gyűjtése alapján főleg olyan nevek merültek fel a Real Madrid kapcsán a középpályára, mint Pogba, van de Beek, Eriksen, Fabian Ruiz, vagy esetleg Odegaard. Bennük viszont közös pont, hogy a legfőbb erősségük a játék valamilyen jellegű szervezésében keresendő – vagy támadó-középpályások, vagy mélységi irányítók leginkább. Nem olyan munkagépek, akik elképesztő futómennyiség mellett fegyelmezetten ellátják védekező feladataikat és tehermentesítenék Kroosékat.

Márpedig célszerű lenne tenni valamit ez ügyben, mielőtt csapágyasra járatják a 27 éves játékost. Ebben a tempóban tavaszra nem sok maradhat belőle – vagy elfárad a legfontosabb meccsekre, vagy egyszerűen a sérülésekre lesz jobban fogékony. Így pedig sebezhető lehet a Real Madrid.