Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ronaldo és Messi sincs a három legértékesebb labdarúgó között

A svájci CIES sporttanulmányi központ kidolgozott egy algoritmust, amely kiszámolja a labdarúgók piaci értékét. Az eljárás figyelembe veszi a játékosok korát, posztját, a válogatottban és klubjukban nyújtott teljesítményét, valamint egyesületük gazdasági helyzetét, és azt is, hogy melyik ligában szerepel az adott csapat.

A CIES tanulmánya szerint 265 millió euróra (84,8 milliárd forint) becsült piaci értékével a francia világbajnok, Kylian Mbappé jelenleg a legdrágább labdarúgó. A dobogóra Raheem Sterling (223 millió euró, Manchester City) és Mohamed Salah (175 millió euró, Liverpool) fért még fel. Lionel Messi a nyolcadik a listán 125 millió euróval, míg Cristiano Ronaldo 80,3 millió eurót ér, ami elsőre talán furcsának tűnhet, de ha hozzátesszük, hogy az argentin már 32, a portugál pedig 34 éves, érthetőbbé válnak az arányok.

Az első helyezett francia támadó a 2019-es naptári évben 44 gólt rúgva a világ harmadik legeredményesebb játékosa volt, csak Messi (50) és Robert Lewandowski (54) előzte meg. Mbappé viszont még mindig csak 21 éves.

A Paris Saint-Germain csatára ezzel messze megelőzi klubtársát, a brazil Neymart, akiért 2017-ben a franciák 222 millió eurót fizettek a Barcelonának, mostanra viszont 100 millió eurót ér.

“Nem könyvelő vagyok, hanem futballista. Teszem a dolgom, segítek a csapatnak, és ha én vagyok a legdrágább játékos, hát jó” – vélekedett a hír hallatán a 21 éves Mbappé, aki 2018-ban 180 millió euróért igazolt Monacóból Párizsba.

A top 20-ban – azaz a legalább 100 millió eurót érő játékosok közül – 11-en a Premier League-ben futballoznak, a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool három olyan labdarúgóval büszkélkedhet, aki a legtöbbet éri a posztján: Alisson 87 millió euróval a legdrágább kapus, Virgil van Dijk 93 millió euróval a középhátvédek, míg Trent Alexander-Arnold 110 millió euróval a szélső hátvédek rangsorát vezeti.

A teljes lista megtekinthető: itt.