Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: szinte megszűnt a Barca támadójátéka, megvan Setien első veresége – videóval!

Igazi erőfelmérő várt az FC Barcelonára a spanyol bajnokság 21. fordulójában, hiszen a Valencia otthonában kellett helytállniuk. Setien irányításával ez volt az első rangadója a katalán együttesnek.

Kép: AS.com

Habár meglehetősen rossz formában van mostanság a Valencia (legutóbbi 4 meccsükből csak 1-et nyertek meg), egyáltalán nem voltak esélytelenek a Barcelona ellen hazai pályán. Még akkor sem, ha a csapatkapitány Dani Parejo eltiltás miatt nem játszhatott, Rodrigo pedig épp eligazolni készül (talán épp a katalán fővárosba?) és emiatt csak a padra ülhetett le. Mindez azért történhetett meg, mert Quique Setien Barcája az első két tétmérkőzésén azt mutatta: egy közepesen védekező csapat is alaposan el tudja bizonytalanítani a gránátvörös-kék támadókat.

Setien a Barca DNS-hez nyúlt vissza és a sok labdabirtokláson alapuló, rövid passzokkal operáló Cruyff-iskola tanításait vette elő. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, de hát jelenleg még messze nem úgy néz ki csapatának a játéka, ahogy azt mondjuk a szurkolók elvárnák. A meddő mezőnyfölény kialakításán túl ugyanis nem sok mindent tud elérni egyelőre a gyepen ez az együttes. A Valencia ellen is ez volt a helyzet: a fehér mezesek betömörültek a kapujuk elé, a Barcelona pedig kényelmes tempóban, andalogva adogatott a középpályán. Ezt egy darabig relatíve jól meg is tudták oldani, ám az ellenfél kapujához érve teljesen elfogyott a tudomány.

Nem voltak labda nélküli mozgások, beinduló emberek, vagy védők mögé belőtt labdák. Egyszerűen csak lassan passzolgattak körbe-körbe, várva a hazai védelem váratlan és kirívóan nagy hibáját. A játékosok nem vállalták fel a párharcokat, a rizikós átadásokat pedig nagy ívben elkerülték. Mondhatni nem volt érdekfeszítő a vendégek támadójátéka. Ez azt is jelentette, hogy főleg a Valencián múlik, látunk-e értékelhető, futballra emlékeztető mozzanatokat. Szerencsére láthattunk.

Kép: AS.com

Az első komoly esemény a 10. percben következett be: Pique szabálytalankodott saját tizenhatosán belül, így a Valencia hamar büntetőhöz jutott. A végrehajtó Maxi Gomez azonban nem volt elég magabiztos, így ter Stegen hatalmas bravúrral tartani tudta a döntetlent csapatának. Néhány percen keresztül még kitartott a Valencia lendülete, majd vissza is adták a labdát a Barcának. A Valencia hullámokban támadott. Elég jól ki tudták venni a játékból Busquetset, de Arthur és de Jong sem tudott kibontakozni a hazai középpálya zavarásában. mindezt pedig bizonyos időszakokban ki tudták használni és labdaszerzéseket követően helyzetekig is jutottak. Az, hogy az első félidő végéig nem sikerült betalálniuk, egyedül ter Stegennek volt köszönhető. A német kapus 4 védést is bemutatott a szünetig, közülük a büntetőn túl 1-2 komolyabb  bravúrt is. A katalánok sem támadásban, sem pedig védekezésben nem álltak a helyzet magaslatán.

A fordulást követően aztán megtört a jég: egy elhúzódó ellentámadás végén Maxi Gomez talált a hálóba, így nagy nehezen előnybe tudott kerülni Celades együttese (utólag Jordi Alba öngóljának ítélték a találatot). Teljesen megérdemelten. A Barcelona így már tényleg kénytelen volt növelni a tempón, hiszen vesztésre álltak. Kapura tartó lövések azonban így sem nagyon akartak összejönni nekik – leginkább csak a pontrúgásokban bízhattak a helyzetek kialakítása kapcsán. Az 56. percben aztán beállt Arturo Vidal és szép lassan Setien együttese elkezdett bajnokhoz méltó tempót diktálni. Ez annyit takart, hogy Messiék játéka elkezdett sprintekkel gazdagodni, gólratörőek lettek, időnként pedig még Domenech kapuját is veszélyeztetni tudták. Ez nem azt jelentette, hogy a Valencia onnantól már nem jelentett veszélyt. Egyszerűen csak – először a találkozó folyamán – igazából is átvette a játék irányítását a Barcelona és diktálta a tempót.

A Valencia tökös csapatnak bizonyult és nem a busz leparkolásában látta a három pont kulcsát. A kockáztató Barca ellen agresszívan léptek föl a középpályán és letámadással zavarták a labdakihozatalokat. Igazán megdolgoztatták a vendégeket, akiknek addig se volt jó napjuk, ám a mérkőzés második fele valóban elég pengeélen táncolósra sikerült számukra. Ez olyannyira igaz, hogy a 77. percben egy újabb kapott gól formájában mutatkozott meg: valóban gondban volt a tavalyi bajnok (néhány perccel később harmadszor is betalált a Valencia, ám akkor a játékvezető érvénytelenítette a gólt). A katalán védelem sokadjára is összeomlott, elöl pedig továbbra sem jött össze az áttörés – összességében egy megérdemelt, sima vereség lett a vége számukra.

Negyedszer kapott ki idén a Barca és ez volt Setien első veresége a katalán gárda élén. Idő kell még, mire teljesen ki tudja majd dolgozni az elképzeléseit az új játékosaival, de bizonyos területeken nem ártana kicsit növelni a fejlődés tempóján. A bizonytalan védelem és az ötlettelen támadójáték sosem mutat jól. Ha nem történik komoly változás hamarosan, akkor Setiennek sem lesz lehetősége hosszú távon berendezkedni a klubnál. A Valencia ezzel a sikerrel viszont az 5. helyre jött fel átmenetileg a táblázaton.

Valencia – Barcelona 2-0
G.: Jordi Alba (48. – öngól)Maxi Gomez (77.)

Valencia: Domenech – Gaya, Gabriel Paulista, Garay, Wass – Soler (Sobrino), Kondogbia, Coquelin, Ferran Torres – Maxi Gomez (Jaume Costa), Gameiro (Rodrigo). Edző: Celades.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Pique, Sergi Roberto – Frenkie de Jong (Rakitic), Busquets, Arthur (Arturo Vidal) – Ansu Fati (Collado), Griezmann, Messi. Edző: Setien.