Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga 2012-2013 Ősz – Értékelő 1. rész:Borongós az ég a Balaton felett

Tizenhatrészes sorozatban értékeljük az NB I-es bajnokság tizenhat résztvevőjét. Az első részben a Siófok együttesével foglalkozunk. A keretek erőssége mellett a teljesítményt, valamint az anyagi és egyéb nehézségeket is megpróbáljuk elemezni. Illetve az edzők hatását az adott csapatra.

16. Siófok 15 1 3 11 11-31 -20 6 pont

A Siófok nem kezdte túl fényesen a mostani bajnokságot. A teljesítményét nagyban meghatározta, hogy sok kölcsönjátékost nem tudtak megtartani, akik közül többen húzóemberei voltak a tavalyi gárdának. Többek között a Győrtől kölcsönkapott kisebb társaság, az Újpestről visszarendelt fiatalok. Valamint támadók közül Sowunmi Thomas és Simon Attila távozása is érzékeny veszteség a Balaton partiaknak. Horváth Károlynak nehéz dolga volt, hiszen az előző idényben is éppenhogy bennmaradt a csapat, míg az idei szezonban vélhetően nem sikerül. De még előfordulhat, hogy huszáros tavaszi teljesítménnyel odaérnek tanítványai a bennmaradást jelentő helyekre. Ugyanakkor nem túl bíztató, hogy az anyagi forrásaik is szűkösek a sárga-kékeknek, akik idén is leginkább kölcsönbe érkező játékosoktól várhatnak segítséget a kevés fix szerződéssel bíró futballista mellett.

A keret:

Ami a keretet illeti leginkább olyan játékosok találhatók a siófokiaknál, akik vagy régebb óta a csapat kötelékébe tartoznak, vagy pedig kölcsönbe érkeztek olyan együttesektől, amelyeknél nem kapnának játéklehetőséget. Nézzük posztokra lebontva a szereplést.

Kapusok: Itt korábbi angliai tapasztalattal bíró játékost találunk Kurucz Péter személyében, aki megbízhatóan teljesített ebben a félszezonban. Igaz a bajnokságot még a korábbi MTK kapus,Szatmári Zoltánnal kezdte meg Horváth Károly legénysége. Ám a 33 éves kapus hamar kikerült a kezdőcsapatból Kurucz érkeztével. Az Újpestben nevelkedő fiatal portáson nem múlik semmi, hiszen hozza a bravúrokat, ám sokszor kerül kiszolgáltatott helyzetbe. A két rutinos hálóőr mögött vár bevetésre Heinrich Márk, aki tavasszal már védett két találkozón. Ezen a poszton tavaly még Ribánszki László és Milinte Árpád osztozott. Összességében a kapusokon tehát nem sok mérkőzés múlott..

Védelem: Sérülések és egyszer-egyszer eltiltások nehezítették a védelem összeállítását. Ugyanakkor a csapatkapitány, Fehér Zsolt biztos pont a csapatrész közepén. A két szélen Fodor Marcell és Kiss Zsolt olykor megingott, de ez elmondható a másik belső védőről, Mogyorósi Józsefről is, aki pedig rutinos rókának számít a maga majd százötven élvonalbeli találkozóval a háta mögött. A többi védő közül Nyári Tibor leginkább a középpályán játszott, s egy-egy villanása jelezte, hogy erőssége lehetne a csapatnak, ám sokszor eltűnt a mezőnyben. Két gólt így is össze tudott hozni. A védelem maradék tagja kevesebb lehetőséget kapott. A sárga-kékeknek leginkább itt kell erősödniük télen, ha eséllyel akarnak indulni a bennmaradásért.

Középpálya: Talán itt a legerősebb a csapat. Több olyan játékos is játszik sárga-kékben, akik nevesebb együttesekben töltöttek hosszabb-rövidebb időt. Így például Egerszegi Tamás Újpestről, Kecskés Tamás az MTK-tól, Sipos Norbert a Haladástól érkezett a Balaton partjára. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy az együttes motorja, Kanta Szabolcs hosszú ideig sérüléssel bajlódott, amit nehezen bírt el a gárda, így őt a szezon előtt Ajkára adott kölcsön a klub. Az idényben leginkább a középpályáról érkeztek a gólok. Melczer Vilmos ugyan papíron csatárt játszott az ősszel, de az ő igazán a középpályán érzi jól magát, Horváth Károly is itt számít rá. Sipos Norbert is leginkább a pálya ezen részén tűnt fel, míg a fiatalabbak közül a győriektől kölcsönzött Windecker József és Kiss Máté is beverekedte magát a kezdőcsapatba, igyekeztek meghálálni a bizalmat, amit hellyel-közzel sikerült is. Nincs olyan játékos, aki nehéz helyzetben összefogja és vállára veszi a csapatot.

Támadók: A csatárposzt hiányposztnak számít Siófokon. Sowunmi Thomas és Simon Attila távozásával eleinte Pál Szabolcs és Melczer Vilmos szerepelt itt, ám a gólok nem jöttek. Nem voltak olyan villanásaik, amelyekből gólhelyzeteket tudtak volna teremteni, vagy ha sikerült is a kapu elé kerülni, kihasználatlanul hagyták ezeket. Aztán szezon közben érkezett a korábban Fehérváron és a Vasasban is megforduló Jusuf Dajic, ám csodát ő sem tett, így pedig a jelenlegi keretben nincs olyan játékos, aki egymaga tudna mérkőzést eldönteni.

Konklúzió: Az anyagi lehetőségekhez mérten középmezőny végéhez elegendő lenne a keret, ám a teljesítmény nem ezen múlik, hanem a gólokon. Hiába játszott néha jól a sárga-kék együttes, rendre vesztesen került ki ezekből a csatákból, amik tavasszal még nehezebbek lesznek.

Anyagi lehetőségek:

Kis költségvetésű klubként is ésszerűen gazdálkodik a klubvezetés. Leginkább a kölcsönjátékosokkal tudnak „operálni”, ám a nyári strandszezon vége felé jelentős bevételforrás lehetne a nagy csapatok vendégjátéka a Balaton partján. Hiszen egy Ferencváros, egy Videoton, egy Újpest vagy akár egy megyei rangadón a Kaposvár ellen biztosan megtelne a lelátó, ám a program eddig nem kedvezett a somogyi gárdának. Ez pedig bevételkiesést jelent az amúgy is kevés pénzből élő klubnak.
Ami pedig a kiadásokat illeti, amit ígérnek rendre teljesítik a klubvezetők s nincsenek földtől elrugaszkodott összegek. A játékosok havi szinten körülbelül a magyar átlagfizetéseket vihetik haza. Így a nyugodt anyagi háttér fedezve van. De továbbra sem várható nagynevű, ismertebb játékos leigazolása, hanem kölcsönjátékosokkal feltöltött keret szerepel tavasszal. Itt meg kell még említeni, hogy a kormány által bevezetett Társadalmi adókedvezmény (TAO), ha nem is nagyon, de növelheti a klub bevételeit.

Egyéb nehézségek:

Leginkább az infrastruktúrális helyzet az ami nehezíti a sikeres munkát, illetve, hogy nincs a csapat mögött kitartó szurkolói bázis. Jellemző kép, hogy volt olyan idegenbeli mérkőzés, ahol mindössze egy, vagy annyi szurkoló sem kísért el a csapatot. Ez pedig nehezítő körülmény egy kis csapat életében. A nagy nézettségű ellenfelekről már ejtettünk szót.
Térjünk ki egy kicsit a keretet sújtó esetleges sérülésekre, eltiltásokra. Ebből a szempontból viszonylag kedvező helyzetben van Horváth Károly, hisz a szezonban mindössze két játékost kellett eltiltás miatt egy-egy mérkőzésről hiányolni. Azonban sérülésekből már jóval több sújtotta a csapatot.

Az edző:

Horváth Károly szakértelme megkérdőjelezhetetlen. Az elmúlt két bajnokságban is benntartotta a csapatát, míg az idei szezonban egy győzelem mellett sok vereséget szenvedett az együttes. A szakember sokáig ifj. Mihalecz Istvánnal együtt irányított, és a fiatalos lendület ötvözve az idősebb szakértelmével és bölcsességével rendre kamatozott. Az őszi szereplésnél mindenki jobb teljesítményben bízott. Horváth hiába tudta lényegében egész végig a keretből a legerősebbnek tartott csapatot pályára küldeni, ez csak arra volt elég, hogy a Lombard Pápa elleni sikert, valamint az Eger, a Ferencváros és az MTK elleni döntetlent kiharcolja a brigád.
Télen ellenben mindenképpen meg kell erősíteni a csapatot, hogy harcban legyen a bennmaradásért.

A csapat statisztikái az első 15 fordulóban:

Házi góllista: Pál Szabolcs 3 gól, Nyári Tibor, Melczer Vilmos 2-2 gól, Sipos Norbert, Jusuf Dajic, Zamostny Balázs, Kiss Máté 1-1 gól

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 2 mérkőzés 8. és 9. forduló

Leghosszabb vereségsorozat: 6 mérkőzés 10 és 15. forduló között

Leghosszabb kapott gól nélküli sorozat: 1 mérkőzés: 8. forduló: FTC 0-0

Leghosszabb lőtt gól nélküli sorozat: 3 mérkőzés: 10. és 12. forduló között: DVSC 0-2, Kaposvár 0-3, Kecskemét 0-2

Gavalovits Sándor